«Μίνι κραχ» στις αγορές - Παραδόθηκε στη μετάλλαξη της Ν. Αφρικής το Χρηματιστήριο

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
«Μίνι κραχ» στις αγορές - Παραδόθηκε στη μετάλλαξη της Ν. Αφρικής το Χρηματιστήριο
«Βούλιαξε» το Χρηματιστήριο την Παρασκευή ακολουθώντας τη διεθνή τάση. «Καπνός» 40 μονάδες σε μία μόλις συνεδρίαση για το Γενικό Δείκτη. Χάθηκαν κρίσιμες στηρίξεις.

Τελευταία ενημέρωση: 20:40

Ισχυροί κλυδωνισμοί και βίαιη πυροδότηση ρευστοποιήσεων ήταν η εικόνα που κυριάρχησε στο Χρηματιστήριο αλλά και ευρύτερα στις παγκόσμιες αγορές, υπό το φόβο και την αβεβαιότητα που προκαλεί στα χαρτοφυλάκια η νέα μετάλλαξη B.1.1.529.

Χωρίς να υπάρχουν ακόμη ξεκάθαρα δεδομένα που να μπορούν να καθορίσουν την πορεία των αγορών, οι επενδυτές προέβησαν άμεσα σε κλείσιμο θέσεων κυρίως σε τίτλους με υψηλή μεταβλητότητα, ενώ πιέσεις καταγράφηκαν ακόμη και σε τίτλους με πιο αμυντικά χαρακτηριστικά όπως η Sarantis, ΕΥΔΑΠ, Παπουτσάνης.

Έτσι, οι αγορές βυθίστηκαν στο βαθύ «κόκκινο» με το Χρηματιστήριο να ξεκινά με ένα ισχυρό πτωτικό gap κατά την έναρξη της συνεδρίασης, με τις τράπεζες να δέχονται τις υψηλότερες απώλειες. Ο Γενικός Δείκτης κατέγραψε βουτιά κατά 4,45% (40,04 μονάδες, κοντά στα 3 δισ. η κεφαλαιοποίηση) στις 858,93 μονάδες με εκτόξευση του τζίρου στα 121,2 εκατ. ευρώ. Βαριές απώλειες της τάξεως του 4,61% κατέγραψε ο FTSE 25 στις 2.058 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης «βούλιαξε» κατά 6,41% στις 546,35 μονάδες.

Αξίζει να σημειωθεί πως ισχυρή διόρθωση σημειώθηκε και στη Wall Street, καθώς ο Dow Jones έχασε 2,53% (απώλειες στις 905,04 μονάδες), ο S&P 500 υποχώρησε 2,09% (ή 98,26 μονάδες) και ο Nasdaq έπεσε 2,23% (ή 353,6 μονάδες).

Βουτιά 11% καταγράφουν και τα συμβόλαια πετρελαίου με το αμερικανικό αργό να υποχωρεί κάτω από το 68 δολάρια το βαρέλι.

Στην Ευρώπη, ο Stoxx 600 έγραψε απώλειες 3,67% στις 646,05 μονάδες. Πρόκειται για τις μεγαλύτερες ημερήσιες απώλειες του δείκτη εδώ και 17 μήνες, από τον Ιούνιο. Ο Euro Stoxx 50 έπεσε 4,74% στις 4.089 μονάδες. Στο Λονδίνο ο FTSE 100 υποχώρησε 3,68% στις 7.041 μονάδες. Στη Φρανκφούρτη ο DAX διολίσθησε 4,22% στις 15.246 μονάδες. Στο Παρίσι ο CAC 40 έχασε 4,75% στις 6.739 μονάδες. Στην περιφέρεια της Ευρωζώνης, ο FTSE MIB στο Μιλάνο έπεσε 4,59% στις 25.856 μονάδες και ο IBEX 35 στη Μαδρίτη «γκρεμίστηκε» 5,03% στις 8.396 μονάδες.

Στα της εγχώριας αγοράς, στο «μάτι των πωλητών» βρέθηκαν οι τράπεζες με την Πειραιώς να βουλιάζει κατά 7,9% στα 1,27 ευρώ, την Εθνική Τράπεζα στο -4,8% και τα 2,561 ευρώ και τις Eurobank και Alpha Bank να υποχωρούν εξίσου σημαντικά κατά 5,01% και κατά 8,18% στα 0,8834 και 1,01 ευρώ αντίστοιχα.

Όπως ήταν αναμενόμενο σε ένα τέτοιο καταστροφικό τοπίο για την αγορά και αναδιαμόρφωσης της στρατηγικής για τα χαρτοφυλάκια, η Aegean (μαζί με τις τράπεζες) δέχθηκε τις υψηλότερες πιέσεις, υποχωρώντας κατά 6,77% στα 4,68 ευρώ, ενώ ακολούθησαν Viohalco, Μυτιληναίος και ElvalHalcor με απώλειες που ξεπέρασαν το 5%

Ευρύτερα κανένας τίτλος από τα blue chips δε διασώθηκε με το ταμπλό να βάφεται «κόκκινο», καθώς 117 μετοχές της αγοράς έκλεισαν με αρνητικό πρόσημο και μόλις 9 με θετικό.

Στα mid caps μεγαλύτερες απώλειες κατέγραψε η Intracom και η Intrakat που έκλεισαν στο -8,52% και στο -8,41% αντίστοιχα, στα 1,76 ευρώ και 1,96 ευρώ, ενώ σε «βαθύ κόκκινο» έκλεισε και οι Ικτίνος (8,25%) ΑΒΑΞ (7,41%), Profile (6,67%) και Fourlis (5,13%).

Η βραχυπρόθεσμη τάση γύρισε πλέον ξεκάθαρα σε πτωτική, μετά τη βίαιη πυροδότηση ρευστοποιήσεων, με το ΓΔ να διασπά τους δύο ΚΜΟ 200 στις 881 μονάδες και στις 867 μονάδες αλλάζοντας ευρύτερα και τη μεγάλη εικόνα της αγοράς. Πλέον μένει να φανεί αν οι πωλητές μπορούν να πιέσουν την αγορά μέχρι τις 830 μονάδες, κάτι που θα εξαρτηθεί τη Δευτέρα από το τι νεότερο θα υπάρξει στο σκέλος του νέου στελέχους.

Όπως επισημαίνει η Beta Χρηματιστηριακή, «σε ένα σκηνικό όπου ο πανικός έχει τον πρώτο λόγο η συζήτηση των αποτιμήσεων είναι περίπου εκτός
θέματος. Με την σημερινή της εικόνα η αγορά έχει προσεγγίσει τιμές αυξήσεων κεφαλαίου όπου σημειώθηκαν υπερκαλύψεις και μεγάλη ζήτηση (Alpha Bank, Πειραιώς, ΔΕΗ, Aegean) ή τα μερίσματα υπόσχονται αποδόσεις που ανταγωνίζονται ομόλογα υψηλού ρίσκου(ΟΠΑΠ, Τιταν, Jumbo, Quest) ή οι πολλαπλασιαστές κερδών κινoύνται σε αφύσικα χαμηλά επίπεδα (Πετρόπουλος, Πλαστικά Θράκης). Τα επίπεδα διαπραγμάτευσης των περισσότερων μετοχών μπορούν να θεωρηθούν ελκυστικά απαιτούν ωστόσο γενναίες ψυχολογικές υπερβάσεις απέναντι στην έντονα φορτισμένη αρνητικά εικόνα των αγορών. Λόγω των ειδικών συνθηκών που εκ νέου επικρατούν η σταδιακή είσοδος σε εταιρίες που αποδεδειγμένα ως τώρα έχουν αντιμετωπίσει με επιτυχία την πανδημία στα μεγέθη τους ίσως είναι η βέλτιστη τακτική.

Τεχνικά, αρκούσε η συνεδρίαση της Παρασκευής για να αναιρεθούν σήματα, ανοδικές αναμονές και μακροπρόθεσμη ανοδική εικόνα. Ο Γενικός Δείκτης χωρίς ανάσα έκοψε καθοδικά την πλαγιοανοδική γραμμή τάσης οδεύοντας με ταχύτητα προς τις 855 μονάδες. Στην διαδρομή αυτή διέσπασε και τον κινητό μέσο των 200 ημερών, μια άκρως σημαντική διαγραμματική εξέλιξη επιστρέφοντας σε καθεστώς καθοδικής αγοράς μετά τις 16 Νοεμβρίου του 2020. Η συνεδρίαση της Παρασκευής ήταν ενδεικτική των προθέσεων των πωλητών οι οποίοι με τζίρο άνω των 120 εκατ. ευρώ κινήθηκαν σε μόνιμα πτωτικό τέμπο έχοντας των απόλυτο έλεγχο της τάσης κυριαρχόντας απόλυτα εώς το τέλος της συνεδρίασης. Οι ταλαντωτές ήρθαν για πρώτη φορά σε επαφή με τις υποτιμημένες ζώνες τιμών μετά τις 28 Σεπτεμβρίου χωρίς όμως να συγκινούνται ιδιαίτερα από την προσέγγιση τους. Αν και οι 855 μονάδες έχουν κάποιες ιδιότητες στήριξης, οι 830 μονάδες φαίνονται πιο στιβαρές για να δώσουν μια ανοδική αντίδραση. Με μεγάλη πιθανότητα, οι επόμενες συνεδριάσεις θα συνεχίσουν στο μοτίβο έντονης μεταβλητότητας καθώς η φύση των γεγονότων που είναι στο προσκήνιο θα επιτείνει την νευρικότητα των επενδυτών».

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider