Στο -13% σταμάτησε η κατρακύλα του πετρελαίου, λόγω της αφρικανικής μετάλλαξης

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Στο -13% σταμάτησε η κατρακύλα του πετρελαίου, λόγω της αφρικανικής μετάλλαξης
Το αμερικανικό αργό έχει χάσει σχεδόν 10 δολάρια από το ιστορικό υψηλό των 85.41 δολαρίων ανά βαρέλι που κατέγραψε μέσα στον Οκτώβριο του 2021.

Με απώλειες -13% έκλεισαν την Παρασκευή τα συμβόλαια του πετρελαίου λόγω των μεγάλων ανησυχιών που προκαλεί στις αγορές η νέα μετάλλαξη του κορονοϊού με την ονομασία «όμικρον» για τη ζήτηση του «μαύρου χρυσού» διεθνώς.

Τα συμβόλαια του αμερικανικού αργού, παράδοσης Ιανουαρίου, έπεσε 13,04% ή 10,22 δολάρια στα 68.17 δολάρια ανά βαρέλι. Τα συμβόλαια του Brent, παράδοσης Ιανουαρίου, υποχώρησαν 11,58% ή 9,50 δολάρια στα 72.71 δολάρα ανά βαρέλι.

Για το αμερικανικό αργό πρόκειται για τις ισχυρότερες ημερήσιες απώλειες από τον Απρίλιο του 2020, ενώ τόσο το αμερικανικό αργό όσο και το Brent έφτασαν την 5η συνεχόμενη εβδομάδα απωλειών, για πρώτη φορά από τον Μάρτιο του 2020.

Ακόμα, το αμερικανικό αργό έχει χάσει σχεδόν 10 δολάρια από το ιστορικό υψηλό των 85.41 δολαρίων ανά βαρέλι που κατέγραψε μέσα στον Οκτώβριο του 2021 και κινείται κάτω από τον μέσο όρο 200 ημερών, που είναι δείκτης για τη μακροπρόθεσμη τάση ενός asset.

Οι traders εγκατέλειψαν το αργό μετά την αμερικανική αργία της Πέμπτης για το Thanksgiving, εν μέσω φόβων πως τα πιθανά lockdowns και οι υπόλοιποι περιορισμοί στην επιχειρηματική και καταναλωτική δραστηριότητα εξαιτίας της νέας μετάλλαξης θα πλήξουν τη ζήτηση για καύσιμα. Οι αναλυτές επεξεργάζονται, επίσης, το εάν η κίνηση θα μπορούσε να ωθήσει τον OPEC και τους συμμάχους του (ομάδα OPEC+) να επιβραδύνουν τις προγραμματισμένες αυξήσεις της παραγωγής κατά τη συνεδρίαση της επόμενης εβδομάδας.

Υπερβολικοί οι φόβοι;

Ορισμένοι αναλυτές εκτίμησαν ότι το selloff είναι υπερβολικό. «Οι traders μεγεθύνουν τον φόβο για τη νέα παραλλαγή του κορονοϊού πέρα από την πραγματικότητα. Ενώ οφείλουμε να το δούμε σοβαρά, το πετρέλαιο λογικά θα βρει στήριξη στην περιοχή των 72 δολαρίων», σχολίασε ο Phil Flynn, αναλυτής της Price Futures Group.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Κραχ για την τιμή του πετρελαίου - Πτώση 12% λόγω της αφρικανικής μετάλλαξης

gazzetta
gazzetta reader insider insider