Ξένα Χρηματιστήρια
23-11-2021 | 19:35

Απώλειες στις ευρωπαϊκές αγορές με φόντο τα αυξημένα κρούσματα και τον PMI της Ευρωζώνης

Newsroom
Μοιράσου το
Απώλειες στις ευρωπαϊκές αγορές με φόντο τα αυξημένα κρούσματα και τον PMI της Ευρωζώνης
live updates: Ανανεώθηκε πριν

Υποχώρησαν οι ευρωπαϊκές μετοχές στο κλείσιμο των αγορών την Τρίτη, καθώς οι επενδυτές αξιολογούν τόσο την αύξηση των κρουσμάτων του κορονοϊού, όσο και τα νεότερα στοιχεία του PMI για την ευρωζώνη.

Από τη μία τα νέα κρούσματα της νόσου συνεχίζουν να κινούνται ανοδικά με αποτέλεσμα να αυξάνονται οι πιέσεις για λήψη νέων περιοριστικών μέτρων ή ακόμα και lockdown, όπως αυτό που ισχύει από χθες στην Αυστρία. Σε αυτό το πλαίσιο, ο υπουργός Υγείας της Γερμανίας συνεχίζει να μην αποκλείει το ενδεχόμενο ενός νέου καθολικού lockdown στη χώρα.

Από την άλλη, το αρνητικό κλίμα φαίνεται πως δεν αλλάζει ούτε από τα στοιχεία της Markit για την επιχειρηματική δραστηριότητα στην Ευρωζώνη τον Νοέμβριο. Πρόκειται για υψηλό 2 μηνών στον σύνθετο PMI, υψηλών 3 μηνών στον PMI υπηρεσιών και υψηλό 2 μηνών στον PMI μεταποίησης, σύμφωνα με την Markit. 

Στην κίνηση των δεικτών, ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 έκλεισε με απώλειες κοντά στο 1,2%, με τις μετοχές στον κλάδο της τεχνολογίας να καταγράφουν τις μεγαλύτερες απώλειες με πτώση 3,1%. 

Συγκεκριμένα, ο Stoxx 600 υποχώρησε 1,28% στις 479,25 μονάδες. Στο Λονδίνο ο FTSE 100, ο οποίος ήταν και ο μοναδικός με θετικό πρόσημο, κέρδισε 0,15% στις 7.226 μονάδες. Στη Φρανκφούρτη ο DAX έχασε 1,11% στις 15.937 μονάδες.

Στο Παρίσι ο CAC 40 έγραψε απώλειες 0,85% στις 7.044 μονάδες και στην περιφέρεια της Ευρωζώνης, ο FTSE MIB στο Μιλάνο έχασε 1,62% στις 26,939 μονάδες, ενώ μικρότερες απώλειες είχε ο IBEX 35 στη Μαδρίτη με πτώση 0,07% στις 8.815 μονάδες.

Μάκρο

Πάνω από τις εκτιμήσεις των αναλυτών διαμορφώθηκε η επιχειρηματική δραστηριότητα στη Γερμανία και στη Γαλλία για τον Νοέμβριο, σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η Markit, με τα δύο ισχυρότερα ΑΕΠ  της Ευρωζώνης να παρουσιάζουν μηνιαία άνοδο σε σχέση με τον Οκτώβριο στους βασικούς κλάδους της οικονομίας τους. 

Άνοδο στην επιχειρηματική δραστηριότητα στον κλάδο της μεταποίησης και πτώση στον κλάδο των υπηρεσιών κατέγραψε η Βρετανία για τον Νοέμβριο, σύμφωνα με τα στοιχεία της Markit. 

Επιχειρηματικές εξελίξεις

Κατακόρυφη αύξηση στα κέρδη προ φόρων κατέγραψε ο βρετανικός όμιλος Compass Group, σύμφωνα με τα οικονομικά αποτελέσματα που ανακοίνωσε η μεγαλύτερη αλυσίδα catering του κόσμου για το οικονομικό έτος που έληξε στις 30 Σεπτεμβρίου.

Ειδικότερα, τα κέρδη προ φόρων της Compass διαμορφώθηκαν στα 464 εκατ. στερλίνες έναντι 210 εκατ. στερλινών για το οικονομικό έτος του 2020.

Το βελγικό παράρτημα του γαλλικού τηλεπικοινωνιακού ομίλου Orange βρίσκεται σε συζητήσεις για την απόκτηση του πλειοψηφικού πακέτου μετοχών της εταιρείας VOO.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, η Orange Belgium είναι σε συζητήσεις με την Nethys για την αγορά του 75% της VOO, με την αξία του εν λόγω μετοχικού πακέτου να υπολογίζεται σε 1,28%.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Ενίσχυση της επιχειρηματικής δραστηριότητας στην Ευρωζώνη - Ξεπέρασε τις προσδοκίες