Ξένα Χρηματιστήρια
15-11-2021 | 23:13

Wall Street: «Στάση αναμονής» κράτησαν οι επενδυτές με το «βλέμμα» στην οικονομία

Newsroom
Μοιράσου το
Wall Street: «Στάση αναμονής» κράτησαν οι επενδυτές με το «βλέμμα» στην οικονομία
live updates: Ανανεώθηκε πριν

Με οριακές μεταβολές έκλεισε η αμερικάνικη χρηματιστηριακή αγορά την Δευτέρα με τους δείκτες να μην καταφέρνουν να συγκρατήσουν τα αρχικά κέρδη. Οι επενδυτές τηρούν στάση αναμονής για σημαντικές ανακοινώσεις οικονομικών στοιχείων μέσα στην εβδομάδα, καθώς και σε εταιρικά αποτελέσματα από τον χώρο της λιανικής.

Οι τεχνολογικές μετοχές υποχώρησαν από την άνοδο των αποδόσεων των ομολόγων του αμερικανικού δημοσίου μέσα στην ημέρα, με την Tesla να συνεχίζει την κατρακύλα της προηγούμενης εβδομάδας. Το 10ετές «είδε» την απόδοση του να αυξάνεται στο 1,625%.

Ο Dow Jones υποχώρησε 0,03% στις 36.087 μονάδες, ο S&P 500 ενισχύθηκε οριακά 0,05% στις 4.685 μονάδες, ενώ ο Nasdaq σημείωσε πτώση 0,04% στις 15.853 μονάδες.

Ο δείκτης επιχειρηματικών συνθηκών στο κλάδο της μεταποίησης, Empire State Manufacturing Index, της Fed της Νέας Υόρκης αυξήθηκε 11,1 μονάδες στις 30,9 τον Νοέμβριο, ανακοίνωσε τη Δευτέρα η τράπεζα. Οι οικονομολόγοι ανέμεναν μια ανάγνωση στα 22, σύμφωνα με έρευνα της Wall Street Journal. Οποιαδήποτε ένδειξη πάνω από το μηδέν υποδηλώνει βελτίωση των συνθηκών. Ο δείκτης νέων παραγγελιών αυξήθηκε 4,5 μονάδες τον Νοέμβριο στις 28,8 και ο δείκτης αποστολών εκτινάχθηκε 19,3 μονάδες στις 28,2 μονάδες. Οικονομολόγοι και επενδυτές χρησιμοποιούν τον δείκτη Empire State ως πρώιμη ένδειξη του εθνικού δείκτη ISM Νοεμβρίου, που θα κυκλοφορήσει στις αρχές του επόμενου μήνα. Τον Οκτώβριο, ο εργοστασιακός δείκτης ISM παρέμεινε σταθερός σε ισχυρή ένδειξη 60,8.

Οι επενδυτές ακόμα, προσβλέπουν σε εταιρικά δεδομένα που θα δημοσιοποιηθούν αργότερα αυτή την εβδομάδα με την Τρίτη να είναι η σειρά των λιανικών πωλήσεων. Οι αγορές αναμένουν να δουν ισχυρή καταναλωτική ζήτηση, αλλά θέλουν επίσης να δουν τα σημεία συμφόρησης στην εφοδιαστική αλυσίδα —και τις πληθωριστικές πιέσεις— να μειώνονται. Οι οικονομολόγοι σύμφωνα με το Marketwatch, αναμένουν ανάπτυξη 1,3% σε μηνιαία βάση για τον Οκτώβριο, πάνω από το προηγούμενο αποτέλεσμα της ανάπτυξης 0,7%.

Επίσης, η έκθεση της Πέμπτης για τις αιτήσεις επιδομάτων ανεργίας αναμένεται να δείξει μια σχετική σταθεροποίηση - η προηγούμενη εβδομάδα έδειξε ότι οι Αμερικανοί διατηρούν τις θέσεις εργασίας τους καθώς λήγουν τα επιδόματα που σχετίζονται με την πανδημία. Οι οικονομολόγοι αναμένουν 260.000 αιτήσεις, οι οποίες θα ήταν μια βελτίωση από το προηγούμενο αποτέλεσμα των 267.000.

Εμπορεύματα

Η τιμή του χρυσού κατέγραψε απώλειες την Δευτέρα, βάζοντας τέλος στο σερί των 7 διαπραγματεύσεων με κέρδη για το πολύτιμο μέταλλο, που ενισχύθηκε από τους φόβους για την επιμονή των πληθωριστικών πιέσεων. O χρυσός στα συμβόλαια παράδοσης Δεκεμβρίου, έχασε 1,90 δολάρια, ή 0,1% για να κατασταλάξει στα 1.866,60 δολάρια η ουγγιά, μετά από τα εβδομαδιαία κέρδη του 2,9% που ήταν και τα μεγαλύτερα από τις 7 Μαΐου. Ωστόσο, η άνοδος του δολαρίου την Δευτέρα πίεσε πτωτικά το πολύτιμο μέταλλο.

Η τιμή του πετρελαίου, ωστόσο, κατάφερε να «σβήσει» τις αρχικές απώλειες την Δευτέρα, οι οποίες προκλήθηκαν από την φημολογούμενη απελευθέρωση τμήματος των αμερικανικών αποθεμάτων στην αγορά, από το Strategic Petroleum Reserve των ΗΠΑ. Το αμερικανικό αργό στα συμβόλαια παράδοσης Δεκεμβρίου κέρδισε 9 σεντς ή 0,1%, για να κατασταλάξει στα 80,88 δολάρια στο βαρέλι.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Τέλος στο 7ήμερο κερδοφόρο σερί για τον χρυσό

«Έσβησε» τις αρχικές απώλειες το αμερικανικό αργό