«Κοκκίνισε» η Wall Street εν αναμονή οικονομικών στοιχείων

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
«Κοκκίνισε» η Wall Street εν αναμονή οικονομικών στοιχείων
Εν αναμονή σημαντικών ανακοινώσεων οικονομικών στοιχείων εντός της εβδομάδας.

Τελευταία ενημέρωση 21:37

Με αρνητικά πρόσημα κινείται η αμερικάνικη χρηματιστηριακή αγορά την Δευτέρα με τους δείκτες να υποχωρούν παρά τα αρχικά κέρδη, καθώς οι επενδυτές προσδοκούν σημαντικές ανακοινώσεις οικονομικών στοιχείων μέσα στην εβδομάδα. Ενθαρρυντικά είναι τα σημάδια με δεδομένα που αφορούν στην μεταποίηση.

Ο Dow Jones υποχωρεί 0,06% στις 36.079 μονάδες, ο S&P 500 χάνει 0,07% στις 4.679 μονάδες, ενώ ο Nasdaq σημειώνει πτώση 0,29% στις 15.815 μονάδες.

Ο δείκτης επιχειρηματικών συνθηκών στο κλάδο της μεταποίησης, Empire State Manufacturing Index, της Fed της Νέας Υόρκης αυξήθηκε 11,1 μονάδες στις 30,9 τον Νοέμβριο, ανακοίνωσε τη Δευτέρα η τράπεζα. Οι οικονομολόγοι ανέμεναν μια ανάγνωση στα 22, σύμφωνα με έρευνα της Wall Street Journal. Οποιαδήποτε ένδειξη πάνω από το μηδέν υποδηλώνει βελτίωση των συνθηκών. Ο δείκτης νέων παραγγελιών αυξήθηκε 4,5 μονάδες τον Νοέμβριο στις 28,8 και ο δείκτης αποστολών εκτινάχθηκε 19,3 μονάδες στις 28,2 μονάδες. Οικονομολόγοι και επενδυτές χρησιμοποιούν τον δείκτη Empire State ως πρώιμη ένδειξη του εθνικού δείκτη ISM Νοεμβρίου, που θα κυκλοφορήσει στις αρχές του επόμενου μήνα. Τον Οκτώβριο, ο εργοστασιακός δείκτης ISM παρέμεινε σταθερός σε ισχυρή ένδειξη 60,8.

Οι επενδυτές ακόμα, προσβλέπουν σε οικονομικά στοιχεία που θα δημοσιοποιηθούν αργότερα αυτή την εβδομάδα με την Τρίτη να είναι η σειρά των λιανικών πωλήσεων. Οι αγορές αναμένουν να δουν ισχυρή καταναλωτική ζήτηση, αλλά θέλουν επίσης να δουν τα σημεία συμφόρησης στην εφοδιαστική αλυσίδα —και τις πληθωριστικές πιέσεις— να μειώνονται. Οι οικονομολόγοι σύμφωνα με το Marketwatch, αναμένουν ανάπτυξη 1,3% σε μηνιαία βάση για τον Οκτώβριο, πάνω από το προηγούμενο αποτέλεσμα της ανάπτυξης 0,7%.

Επίσης, η έκθεση της Πέμπτης για τις αιτήσεις επιδομάτων ανεργίας αναμένεται να δείξει μια σχετική σταθεροποίηση - η προηγούμενη εβδομάδα έδειξε ότι οι Αμερικανοί διατηρούν τις θέσεις εργασίας τους καθώς λήγουν τα επιδόματα που σχετίζονται με την πανδημία. Οι οικονομολόγοι αναμένουν 260.000 αιτήσεις, οι οποίες θα ήταν μια βελτίωση από το προηγούμενο αποτέλεσμα των 267.000.

Ένας άλλος βασικός παράγοντας που βοηθά στη συνεχιζόμενη άνοδο της πορείας του χρηματιστηρίου είναι οι χαμηλότερες αποδόσεις των ομολόγων. Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου, αφού έφτασε στο υψηλότερο επίπεδο του δεύτερου εξαμήνου του 2021 στο 1,7% τον Οκτώβριο, υποχώρησε στο 1,56%. Οι χαμηλότερες αποδόσεις των ομολόγων καθιστούν τα μελλοντικά κέρδη πιο πολύτιμα, ενισχύοντας τις αποτιμήσεις των μετοχών.

«Είναι οι αποδόσεις των ομολόγων που θα επηρεάσουν τις τιμές των μετοχών βραχυπρόθεσμα», έγραψε ο Tom Essaye, ιδρυτής της Sevens Report Research.

Γενικά, οι μετοχές έδειξαν πρόσφατα ότι η διαδρομή της ελάχιστης αντίστασης είναι υψηλότερη. Οι περιορισμοί της εφοδιαστικής αλυσίδας δείχνουν σημάδια χαλάρωσης, ενώ οι αποδόσεις των ομολόγων παραμένουν χαμηλές, ένας συνδυασμός που ανταμείβει τα εταιρικά κέρδη και τις τιμές των μετοχών.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

NY Fed: Ο δείκτης επιχειρηματικών συνθηκών μεταποίησης ξεπέρασε κάθε προσδοκία

gazzetta
gazzetta reader insider insider