Επανέρχεται με long θέση για τα ελληνικά ομόλογα η JP Morgan - Το trade που ανοίγει

Ανδρέας Βελισσάριος
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Επανέρχεται με long θέση για τα ελληνικά ομόλογα η JP Morgan - Το trade που ανοίγει
Με σύσταση «long» επανέρχεται για τα ελληνικά κρατικά ομόλογα, έναντι των πορτογαλικών, η JP Morgan. Το νέο trade που ανοίγει και η short θέση έναντι του ιταλικού 10ετούς.

Με σύσταση «long» επανέρχεται για τα ελληνικά κρατικά ομόλογα, έναντι των πορτογαλικών, η JP Morgan, έχοντας διατηρήσει «ουδέτερη» θέση το προηγούμενο διάστημα και εντοπίζοντας πλέον ελκυστικά σημεία εισόδου μετά την τελευταία συνεδρίαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας στις 28 Οκτωβρίου.

Όπως επισημαίνει ο αμερικανικός οίκος, τα ελληνικά ομόλογα υστέρησαν σε μια εκατέρωθεν κίνηση μετά το πέρας της συνεδρίασης της ΕΚΤ, καταγράφοντας τη μεγαλύτερη διεύρυνση στην απόδοσή τους και περιορίζοντας παράλληλα, σε μικρότερο εύρος τις πιέσεις της εβδομάδας που πέρασε. Έτσι, η σχετική υποαπόδοση των ελληνικών τίτλων, οφείλεται εν μέρει στην αυξανόμενη αβεβαιότητα γύρω από το μέλλον των ελληνικών κρατικών ομολόγων στο πλαίσιο του QE μετά τη λήξη του PEPP και από τις ασθενέστερες εκτιμήσεις γύρω από την ρευστότητα, όπως επισημαίνει η JP Morgan.

Ωστόσο, δεδομένων των αναφορών που έκανε η Κριστίν Λαγκάρντ αυτή την εβδομάδα, αφήνοντας να εννοηθεί πως θα υπάρξουν πρόσθετες αγορές assets μετά το PEPP αλλά και των υποδείξεών της κατά τη συνεδρίαση της ΕΚΤ τον Σεπτέμβριο, αναφέροντας ότι η περίπτωση της Ελλάδας θα ληφθεί υπόψη στις αποφάσεις που θα παρθούν για τη γραμμή και την πολιτική που θα «χαράξει» η Φρανκφούρτη μετά το PEPP, η JP Morgan εκτιμά ξεκάθαρα ότι οι καθαρές αγορές ελληνικών τίτλων από την ΕΚΤ θα συνεχιστούν μετά το PEPP.

Σύμφωνα με το βασικό της σενάριο, η ΕΚΤ θα δημιουργήσει ένα envelope της τάξεως των 200 - 250 δισ. ευρώ που θα αξιοποιηθεί για ένα χρονικό διάστημα έως και ενός έτους, με τα ελληνικά ομόλογα να είναι επιλέξιμα σε αυτό, σε συνδυασμό με τον τρέχοντα ρυθμό αγορών στη βάση του APP που διαμορφώνεται στα 20 δισ. ευρώ, μηνιαίως (ανάλογο σήμα έχει δοθεί τόσο από τον F. Ducrozet της Pictet, αλλά και από τη Societe Generale)

Ως εκ τούτου, η JP Morgan διατηρεί σε γενικές γραμμές την εποικοδομητική της θέση για την Ελλάδα, δεδομένων των ελκυστικών αποτιμήσεων, της εικόνας που διατηρεί για την ένταξη των κρατικών ομολόγων στο «κανονικό QE» της ΕΚΤ, του εποικοδομητικού μακροοικονομικού outlook και του σταθερού πολιτικού σκηνικού στη χώρα.

Σε ό,τι αφορά το spread του ελληνικού 10ετούς, η JP Morgan εκτιμά πως θα υποχωρήσει από τα τρέχοντα επίπεδα των 132 μ.β στις 105 μ.β το Δεκέμβριο του 2021, προτού ενισχυθεί ελαφρώς στις 110 μ.β το Μάρτιο του 2022 και υποχωρήσει εκ νέου μέχρι τις 100 μ.β μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2022.

JP Morgan

Ως προς το σκέλος των τοποθετήσεων στην εγχώρια καμπύλη, ο αμερικανικός οίκος θεωρεί ελκυστικά τα ομόλογα 8 - 10 ετών καθώς προσφέρουν το υψηλότερο pick-up έναντι της υπόλοιπη περιφέρειας, προτείνοντας έτσι long θέση στο ελληνικό 10ετές έναντι του πορτογαλικού τίτλου, ενώ από την άλλη λαμβάνει short θέση (ελκυστική) έναντι του ιταλικού.

Συγκεκριμένα, το trade που ανοίγει η JP Morgan αφορά το ελληνικό 10ετές λήξης Ιουνίου 2031 με long θέση (10 εκατ. ευρώ) έναντι short (9,2 εκατ. ευρώ) στον πορτογαλικό τίτλο λήξης Οκτωβρίου 2031 στις 75 μ.β (3M carry: 2 μ.β και 3M slide: -1,4 μ.β).

Αξίζει να σημειωθεί πως ο αμερικανικός οίκος εφιστά την προσοχή στα χαρτοφυλάκια σε ότι αφορά τις τοποθετήσεις στην ευρωπαϊκή αγορά ομολόγων, εντοπίζοντας κινδύνους αυξημένης αστάθειας και μεταβλητότητας βραχυπρόθεσμα (μεσοπρόθεσμα διατηρεί μια εποικοδομητική προσέγγιση), καθιστώντας έτσι λιγότερο ελκυστικό το risk-reward.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Στα 10 δισ. ευρώ θέτει τον «πήχη» των ομολογιακών εκδόσεων από τον ΟΔΔΗΧ, η Citi για το 2022

gazzetta
gazzetta reader insider insider