Ducrozet (Pictet): Πώς η ΕΚΤ μπορεί να εντάξει τα ελληνικά ομόλογα στο «κανονικό QE»

Ανδρέας Βελισσάριος
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ducrozet (Pictet): Πώς η ΕΚΤ μπορεί να εντάξει τα ελληνικά ομόλογα στο «κανονικό QE»
Ο Frederik Ducrozet στρατηγικός αναλυτής και ανώτερος οικονομολόγος της Pictet Wealth Management, μιλώντας στο insider.gr εκφράζει τη βεβαιότητά του πως τα ελληνικά ομόλογα θα ενταχθούν στο «κανονικό QE» της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Πλώρη για την αναδιαμόρφωση των προγραμμάτων της, έχει βάλει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, με φόντο την επόμενη ημέρα που «ξημερώνει» στην Ευρωζώνη, έχοντας πλέον ως κύρια στόχευση τη δημιουργία μιας «γέφυρας» μετάβασης. Ωστόσο, το επίπεδο δυσκολίας στο ευρύτερο εγχείρημα έχει ενισχυθεί σημαντικά και έγκειται γύρω από το πως το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΚΤ θα καταφέρει να μειώσει τον όγκο αγορών του έκτακτου προγράμματος για την πανδημία PEPP απορροφώντας τις όποιες πιθανές πιέσεις προκληθούν στις αγορές ομολόγων, και ειδικότερα στου Νότου, αλλά και στις κινήσεις γύρω από τα ελληνικά κρατικά ομόλογα που αποτελούν και εγγύηση στο πλαίσιο του «Ηρακλή» Ι & ΙΙ.

Μπορεί λοιπόν η ΕΚΤ να μην στέλνει για την ώρα ξεκάθαρο «σήμα» για τις κινήσεις της, ωστόσο από τη μεριά του, ο Frederik Ducrozet στρατηγικός αναλυτής και ανώτερος οικονομολόγος της Pictet Wealth Management, μιλώντας στο insider.gr εκφράζει με βεβαιότητα πως τα ελληνικά ομόλογα θα ενταχθούν στο «κανονικό QE» της ΕΚΤ, εάν και εφόσον δεν επιτευχθεί ο στόχος του investment grade, καθώς μπορούν να διαμορφωθούν νέες δικλείδες. Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά, «η ΕΚΤ επεξεργάζεται ένα σχέδιο ώστε να συμπεριλάβει τα ελληνικά ομόλογα στο APP 2.0 μετά τη λήξη του PEPP τον Μάρτιο του 2022. Παράλληλα, ενδέχεται να υπάρξουν κάποιες προϋποθέσεις ένταξης, αλλά αναμένω ότι τα ελληνικά ομόλογα θα είναι πράγματι επιλέξιμα για αγορές στο πλαίσιο του PSPP».

Ο Ducrozet που παρακολουθεί από πολύ κοντά τους χειρισμούς της Φρανκφούρτης, αναμένει επίσης ότι ο ρυθμός αγορών των assets θα διπλασιαστεί στα 40 δισ. ευρώ μηνιαίως από τον Απρίλιο του 2022, αν και μένει να φανεί ο τρόπος υλοποίησης, είτε μέσω της αύξησης του APP είτε μέσω ενός ξεχωριστού πιο «ευέλικτου» envelope που θα ανοίξει έως το 2022. «Είτε έτσι είτε αλλιώς, αναμένω από την ΕΚΤ να επανεκτιμά τον ρυθμό του QE ανά τρίμηνο και ενδεχομένως να τον επαναφέρει στα 20 δισ. ευρώ το μήνα πριν από το τέλος του 2022» αναφέρει ο ίδιος. Όλα αυτά ενδέχεται να δημιουργήσουν μια πιο «bearish» θέση για τα κρατικά ομόλογα, αλλά αναλόγως των οικονομικών προοπτικών τα spreads δύναται να παραμείνουν σε συγκρατημένα επίπεδα. Όπως σημειώνει «η ΕΚΤ αποτελεί το βασικό μοχλό των spreads στα κρατικά ομόλογα, αλλά όχι το μοναδικό, και η ελπίδα έγκειται στο ότι τα θεμελιώδη θα συνεχίσουν να βελτιώνονται στο μέλλον, με αποτέλεσμα τη σταδιακή υποχώρηση των κρατικών ελλειμμάτων».

Ως προς το σκέλος των envelopes στο μόνιμο πρόγραμμα, η ΕΚΤ θα μπορούσε να θέσει και διαφορετικά κριτήρια (π.χ περιβαλλοντικά, ESG, «πράσινα» ομόλογα). Φυσικά, το ζήτημα του waiver είναι «at will» από την πλευρά της Φρανκφούρτης, κάτι που αποτυπώθηκε άλλωστε και στο ζήτημα του PEPP που με βάση τις πρωτόγνωρες συνθήκες της πανδημίας, συμπεριλήφθησαν και τα ελληνικά ομόλογα. Αυτή τη γραμμή συμμερίζεται και ο Ducrozet, αναφέροντας πως «είναι μια πολιτική απόφαση, και θα είναι εύκολο να υπάρξει μια αιτιολόγηση από τη μεριά της ΕΚΤ. Άλλωστε, υφίστανται το waiver στην αποδοχή των ελληνικών ομολόγων ως collateral και δεν υπάρχει λόγος να μην κινηθεί σε μια ανάλογη γραμμή για τις αγορές assets».

«Θα μπορούσε ωστόσο η ΕΚΤ να προσθέσει κάποιους όρους, όπως το να αποτελέσουν βάση τα ratings των οίκων αξιολόγησης (η Ελλάδα θα έχανε την επιλεξιμότητα εάν υποβαθμίζονταν από τους οίκους) ή ακόμα και η εποπτεία (supervision)», σύμφωνα με τον ίδιο. Από την άλλη, δε θα πρέπει να υφίστανται ιδιαίτερος προβληματισμός γύρω από τη εκκίνηση του roll off πλάνου της ΕΚΤ (με το χρονοδιάγραμμα που θα τεθεί), καθώς όπως αναφέρει το όριο αγορών του εκδότη, δεν αποτελεί πρόβλημα, διότι το 35% αφορά τους τίτλους που διακρατεί στο πρόγραμμα PEPP που διαχωρίζονται από το PSPP. Αντιθέτως, σύμφωνα με τον ίδιο, θα υπάρξει χώρος για την ΕΚΤ ώστε να προβεί σε αγορές στο πλαίσιο του PSPP, όπου δεν διαθέτει ελληνικά ομόλογα και δύναται να ανέλθουν μέχρι τα 58 δισ. ευρώ υπό του capital key.

Αξίζει να επισημανθεί πως η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, έχει αγοράσει ελληνικά ομόλογα που ξεπερνούν τα 32,185 δισ. ευρώ, από την έναρξη του έκτακτου προγράμματος PEPP τον Μάρτιο του 2020, κατέχοντας περίπου το 35% των ομολόγων που δύναται να αγοράσει από τα 92,05 δισ. ευρώ που είναι σε κυκλοφορία (περίπου 66,8 δισ. ευρώ τα ομόλογα αναφοράς όπου δεν εντάσσονται τα SMP/ANFAs, ούτε τα ομόλογα που έχουν μείνει από το PSI, όπως και το 30ετές του private placement των τραπεζών), ενώ υπερκαλύπτει σαφώς και την εκδοτική δραστηριότητα του ΟΔΔΗΧ, που μέχρι στιγμής για φέτος έχει αντλήσει 16 δισ. ευρώ από τις εκδόσεις 30ετούς, 10ετούς, 5ετούς, τις επανεκδόσεις αλλά και το swap με τις τράπεζες.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Το τρίγωνο μεταξύ ΕΚΤ - ελληνικών ομολόγων - investment grade και στο βάθος... «γέφυρα»

gazzetta
gazzetta reader insider insider