Ηχηρό «σήμα» από τη Société Générale - H EKT δε θα αφήσει εκτός QE την Ελλάδα

Ανδρέας Βελισσάριος
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ηχηρό «σήμα» από τη Société Générale - H EKT δε θα αφήσει εκτός QE την Ελλάδα
Ηχηρό «σήμα» στέλνει η Société Générale γύρω από την πορεία των ελληνικών κρατικών ομολόγων, και τη διατήρηση της στήριξης από τη πλευρά της ΕΚΤ στο στάδιο μετάβασης προς το «κανονικό QE».

Ηχηρό «σήμα» στέλνει η Société Générale γύρω από την πορεία των ελληνικών κρατικών ομολόγων, και τη διατήρηση του υποστηρικτικού πλαισίου από τη πλευρά της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας στο στάδιο μετάβασης προς το «κανονικό QE». Με το «στρατηγείο» της Φρανκφούρτης να έχει βάλει πλώρη για την αναδιαμόρφωση του βασικού πυλώνα αγοράς ομολόγων PEPP, ο γαλλικός οίκος, εκτιμά πως η Ελλάδα δε θα μείνει εκτός QE, (μετά το τέλος του έκτακτου προγράμματος το Μάρτιο του 2022), παρότι θα μπορούσαν να υπάρξουν αντιστάσεις από κάποια μέλη της ΕΚΤ που δεν θέλουν να υπάρξει περαιτέρω στήριξη βγαίνοντας από το «τούνελ» της πανδημίας.

Αξίζει να υπενθυμίσουμε πως πρόσφατα ο Frederik Ducrozet, αναλυτής και ανώτερος οικονομολόγος της Pictet Wealth Management μιλώντας στο insider.gr, είχε εκφράσει τη βεβαιότητά του πως τα ελληνικά ομόλογα θα ενταχθούν στο «κανονικό QE» της ΕΚΤ, εάν και εφόσον δεν επιτευχθεί ο στόχος του investment grade, καθώς μπορούν να διαμορφωθούν νέες δικλείδες.

Ο Ducrozet που παρακολουθεί από πολύ κοντά τους χειρισμούς της Φρανκφούρτης, αναμένει επίσης ότι ο ρυθμός αγορών των assets θα διπλασιαστεί στα 40 δισ. ευρώ μηνιαίως από τον Απρίλιο του 2022, αν και μένει να φανεί ο τρόπος υλοποίησης, είτε μέσω της αύξησης του APP είτε μέσω ενός ξεχωριστού πιο «ευέλικτου» envelope που θα ανοίξει έως το 2022. «Είτε έτσι είτε αλλιώς, αναμένω από την ΕΚΤ να επανεκτιμά τον ρυθμό του QE ανά τρίμηνο και ενδεχομένως να τον επαναφέρει στα 20 δισ. ευρώ το μήνα πριν από το τέλος του 2022» αναφέρει ο ίδιος. Όλα αυτά ενδέχεται να είναι δημιουργήσουν μια πιο «bearish» θέση για τα κρατικά ομόλογα, αλλά ανάλογα με τις οικονομικές προοπτικές τα spreads δύναται να παραμείνουν σε συγκρατημένα επίπεδα.

Ως προς των ελληνικών κρατικών ομολόγων ο Ducrozet είχε αναφέρει πως «η ΕΚΤ θα μπορούσε να προσθέσει κάποιους όρους, όπως το να αποτελέσουν βάση τα ratings των οίκων αξιολόγησης (η Ελλάδα θα έχανε την επιλεξιμότητα εάν υποβαθμίζονταν από τους οίκους) ή ακόμα και η εποπτεία (supervision)». Από την άλλη, δε θα πρέπει να υφίστανται ιδιαίτερος προβληματισμός γύρω από τη εκκίνηση του roll off πλάνου της ΕΚΤ (με το χρονοδιάγραμμα που θα τεθεί), καθώς όπως αναφέρει το όριο αγορών του εκδότη, δεν αποτελεί πρόβλημα, διότι το 35% αφορά τους τίτλους που διακρατεί στο πρόγραμμα PEPP που διαχωρίζονται από το PSPP. Αντιθέτως, σύμφωνα με τον ίδιο, θα υπάρξει χώρος για την ΕΚΤ ώστε να προβεί σε αγορές στο πλαίσιο του PSPP, όπου δεν διαθέτει ελληνικά ομόλογα και δύναται να ανέλθουν μέχρι τα 58 δισ. ευρώ υπό του capital key.

Από τη μεριά της η Ninon Bachet στρατηγική αναλύτρια της «SocGen» εκτιμά πως η Ελλάδα είναι πιθανό να προβεί σε κάποια ομολογιακή έκδοση κατά το α' τρίμηνο του έτους, στην προσπάθεια της να επωφεληθεί από το PEPP, κίνηση υποστηρικτική για τη ρευστότητα των ελληνικών κρατικών τίτλων και των spreads, ενώ όπως υπενθυμίζει η ίδια, από το Μάρτιο του 2020, η ΕΚΤ έχει αγοράσει στο πλαίσιο του έκτακτου προγράμματος πάνω από 32 δισ. ελληνικά κρατικά ομόλογα. Ωστόσο, το τέλος του έκτακτου προγράμματος, ενδέχεται να κρύβει για τους ελληνικούς τίτλους, είτε έναν άσσο, είτε το «μουτζούρη», εάν η ΕΚΤ μηδενίσει το flow των αγορών της, προκαλώντας έτσι κάποια αστάθεια και μεταβλητότητα στα spreads που θα μπορούσαν να επιστρέψουν στα προ πανδημίας επίπεδα, σύμφωνα με τη Bachet.

Υπό αυτό το πρίσμα η Societe Generale θέτει δύο βάσεις, στις οποίες η ΕΚΤ θα μπορούσε να δικαιολογήσει και τις αποφάσεις της για μια πιθανή περαιτέρω στήριξη της Ελλάδας.

SocGen

Με τον οίκο Standard & Poor's να μην προβαίνει σε αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας την Παρασκευή, ο γαλλικός οίκος θέτει προ των πυλών μια θετική κίνηση από τη Moody's στις 19 Νοεμβρίου, θυμίζοντας ότι ο οίκος έχει αναφέρει πως «οι ευρωπαϊκοί πόροι θα συνεχίσουν να στηρίζουν την ανάπτυξη τα επόμενα χρόνια». Ωστόσο, η μείωση ενός πολύ υψηλού χρέους παραμένει μία πρόκληση και επιδρά αρνητικά στις προοπτικές αξιολόγησης. Όπως τονίζει η Société Générale, ο σχεδιασμός του ΟΔΔΗΧ να αποπληρώσει δάνεια ύψους 7 δισ. ευρώ έως τα τέλη του έτους, αποσκοπεί στη βελτίωση του προφίλ του χρέους, επιταχύνοντας την επιστροφή στο investment grade. Από την άλλη, παρότι έχει γίνει σαφώς ορατή από το 2018 μια βελτίωση στις αξιολογήσεις της ελληνικής οικονομίας, ωστόσο η διαδικασία αυτή είναι πολύ σταδιακή και η Ελλάδα δεν θα μπορέσει επιστρέψει σύντομα στην επενδυτική βαθμίδα, που αποτελεί βασικό κριτήριο ένταξης στο APP, όπως τονίζει η Bachet. Έτσι, η πρώτη επιλογή της ΕΚΤ θα ήταν να χαλαρώσει τα κριτήρια στα ratings για το πρόγραμμα APP προκειμένου να συμπεριλάβει την Ελλάδα.

Από την άλλη, θα μπορούσε να δημιουργήσει ένα νέο envelope στο πρόγραμμα, συμπεριλαμβάνοντας τα ελληνικά ομόλογα, για να αποτρέψει τις ανεπιθύμητες αναταράξεις στις αγορές και τη διεύρυνση των spreads. Το βασικό ερώτημα σε αυτή την περίπτωση, είναι πώς θα θέσει η ΕΚΤ τα κριτήρια για τις παρεμβάσεις της και πώς θα μπορούσε να δικαιολογήσει νομικά τη στήριξη μεμονωμένων χωρών. Έτσι, όπως εκτιμά η Société Générale, αν και οι όροι δεν έχουν καθοριστεί, η ΕΚΤ θα συνεχίσει να αγοράζει ελληνικούς κρατικούς τίτλους, ενώ θα αποτελούσε και έκπληξη εάν εγκατέλειπε την Ελλάδα, καθώς κάτι τέτοιο θα πήγαινε κόντρα στον στόχο της για αποφυγή του όποιου κατακερματισμού εντός της Ευρωζώνης.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider