Οι ευρωαγορές καλοδέχτηκαν την «έκπληξη» της BoE και έκλεισαν στο «πράσινο»

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Οι ευρωαγορές καλοδέχτηκαν την «έκπληξη» της BoE και έκλεισαν στο «πράσινο»
Οι επενδυτές την Πέμπτη είχαν να αξιολογήσουν μακροοικονομικά στοιχεία καθώς και τις χθεσινές ανακοινώσεις της Fed και του προέδρου της Τζερόμ Πάουελ.

Σε υψηλότερα επίπεδα έκλεισαν οι ευρωπαϊκές αγορές μετά από την ευχάριστη «έκπληξη» που ήρθε από την κεντρική τράπεζα της Αγγλίας, η οποία ανακοίνωσε πως θα διατηρήσει σταθερά τα επιτόκια της, κόντρα σε όλες τις προβλέψεις των αναλυτών. Οι επενδυτές την Πέμπτη είχαν να αξιολογήσουν μακροοικονομικά στοιχεία καθώς και τις χθεσινές ανακοινώσεις της Fed και του προέδρου της Τζερόμ Πάουελ.

Στο κλείσιμο, ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 σημείωσε κέρδη 2,07 μονάδες ή 0,42% στις 483,24 μονάδες.

Στους επιμέρους ευρωπαϊκούς δείκτες, στη Φρανκφούρτη ο DAX κέρδισε 0,43% στις 16.027 μονάδες, στο Λονδίνο ο FTSE 100 ενισχύθηκε 0,43% στις 7.280 μονάδες, στο Παρίσι ο CAC 40 σημείωσε άνοδο 0,53% στις 6.987 μονάδες, ενώ στην περιφέρεια ο FTSE MIB στο Μιλάνο κατέγραψε κέρδη 0,47% στις 27.507 μονάδες και ο IBEX 35 της Μαδρίτης κέρδισε 0,11% στις 9.040 μονάδες.

Η ηγεσία της BoE άφησε ανοιχτό ενδεχόμενο για αύξηση του βασικού επιτοκίου της από τα σημερινά ιστορικά χαμηλά επίπεδα τους επόμενους μήνες, εφ' όσον η πορεία ανάκαμψης της βρετανικής οικονομίας συνεχίσει να αναπτύσσεται εντός των εκτιμήσεων

Ακόμα, συνεχίζουν να αποτιμώνται οι χθεσινές ανακοινώσεις της ομοσπονδιακής τράπεζας των ΗΠΑ (Fed) και στην έναρξη της μείωσης (tapering) προγράμματος αγοράς ομολόγων που ανακοίνωσε χθες ο Αμερικανός κεντρικός τραπεζίτης, Τζερόμ Πάουελ, με έναρξη από τον τρέχοντα μήνα.

Μάκρο

Ο δείκτης τιμών παραγωγού στην Ευρωζώνη σε μηνιαίο επίπεδο αυξήθηκε κατά 2,7% για τον Σεπτέμβριο έναντι ανόδου 1,1% τον Αύγουστο και ενώ οι αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters ανέμεναν μια αύξηση στο 2,3%.

Σε ετήσιο επίπεδο, ο δείκτης αυξήθηκε 16% έναντι ανόδου 13,4% τον Σεπτέμβριο του 2020 και ενώ οι αναλυτές ανέμεναν μια αύξηση 15,4%.

Μικρή άνοδο κατέγραψαν οι βιομηχανικές παραγγελίες στη Γερμανία για τον Σεπτέμβριο, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε η στατιστική υπηρεσία της χώρας (Destatis) και καθώς η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρωζώνης συνεχίζει να επηρεάζεται από τα προβλήματα στην παγκόσμια εφοδιαστική αλυσίδα.

Στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων 6 μηνών υποχώρησε η επιχειρηματική δραστηριότητα στην Ευρωζώνη για τον Οκτώβριο του 2021, σύμφωνα με τα τελικά στοιχεία PMI της Markit, υποδηλώνοντας τις επιπτώσεις που έχουν τα προβλήματα στην παγκόσμια εφοδιαστική αλυσίδα για τις χώρες του ευρώ.

Στο χαμηλότερο επίπεδο από το 1991 υποχώρησαν οι πωλήσεις νέων οχημάτων στη Βρετανία για τον Οκτώβριο, εν μέσω των αυξήσεων στις τιμές καυσίμων και της κρίσης στα τσιπ ημιαγωγών που επηρεάζουν την παγκόσμια αυτοκινητοβιομηχανία.

Επιχειρηματικές εξελίξεις

Η Novartis, μέτοχος στην Roche για περισσότερο από 20 χρόνια, κατέληξε σε συμφωνία για την πώληση σχεδόν του 1/3 των μετοχών που κατείχε στην Roche έναντι 20,7 δισ. δολαρίων.

Η συμφωνία μεταξύ των δύο φαρμακευτικών, που σημαίνει πως η Novartis παραχωρεί την επιρροή της για τις στρατηγικές αποφάσεις της Roche, οδηγεί τη μετοχή της δεύτερης σε άνοδο 2,4% και τη μετοχή της Novartis σε κέρδη 1,8% στο ελβετικό χρηματιστήριο.

Μειωμένα κέρδη προ φόρων και μικρές απώλειες εσόδων κατέγραψε ο όμιλος της British Telecoms (BT) για την οικονομική χρήση του α' εξαμήνου.

Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, τα κέρδη προ φόρων διαμορφώθηκαν στα 1,01 δισ. στερλίνες έναντι 1,06 δισ. στερλινών το αντίστοιχο διάστημα του 2020.

Κέρδη και έσοδα ανώτερα των εκτιμήσεων των αναλυτών εμφάνισε η Societe Generale στο γ' τρίμηνο, με τη διοίκηση της γαλλικής τράπεζας να ανακοινώνει πρόγραμμα επαναγοράς μετοχών.

Ειδικότερα, τα έσοδα τραπεζικής διαμορφώθηκαν στα 6,67 δισ. ευρώ από 5,81 δισ. ευρώ στο γ' τρίμηνο του 2020 και ενώ οι αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του FactSet ανέμεναν έσοδα στα 5,88 δισ. ευρώ.

Μειωμένα κέρδη για το γ΄ τρίμηνο του 2021 σε ετήσιο επίπεδο εμφάνισε η Credit Suisse, με την ελβετική τράπεζα να ανακοινώνει πως μειώνει τις επενδύσεις της στον κλάδο της prime τραπεζικής και ρίχνει το βάρος της στον τομέα της διαχείρισης κεφαλαίων.

Σύμφωνα με το MarketWatch, η ελβετική τράπεζα ανακοίνωσε κέρδη 434 εκατ. ελβετικών φράγκων έναντι 546 εκατ. φράγκων το αντίστοιχο διάστημα του 2020 και ενώ οι αναλυτές ανέμεναν κέρδη στα 308 εκατ. φράγκα, σύμφωνα με την ανακοίνωση της εταιρείας.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider