Ενέργεια και ανάκαμψη κατέβαλαν τις ευρωπαϊκές αγορές

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ενέργεια και ανάκαμψη κατέβαλαν τις ευρωπαϊκές αγορές
Οι ανησυχίες για την οικονομική ανάκαμψη, οι υψηλές ενεργειακές τιμές καθώς και η άνοδος των ομολογιακών αποδόσεων στις ΗΠΑ που ενισχύουν τους φόβους για άνοδο των πληθωριστικών πιέσεων, κυρίευσαν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια την Τετάρτη.

Οι ανησυχίες για την οικονομική ανάκαμψη, οι υψηλές ενεργειακές τιμές καθώς και η άνοδος των ομολογιακών αποδόσεων στις ΗΠΑ που ενισχύουν τους φόβους για άνοδο των πληθωριστικών πιέσεων, κυρίευσαν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια την Τετάρτη, οδηγώντας σε απώλειες τον Stoxx 600 περί το 1%, αν και κατάφεραν να περιορίσουν τις πιο υψηλές ενδοσυνεδριακές απώλειες, εκμεταλλευόμενες την εξισορρόπηση των ομολογιακών αποδόσεων λίγο πριν το κουδούνι της λήξης των διαπραγματεύσεων.

Στο κλείσιμο των δεικτών, ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 έχασε 1,05% στις 451.22 μονάδες. Ο Euro Stoxx 50 υποχώρησε 1,24% στις 4.014 μονάδες.

Στο Λονδίνο ο FTSE 100 διολίσθησε 1,14% στις 6.996 μονάδες, στη Φρανκφούρτη ο DAX έχασε 1,53% στις 14.962 μονάδες, στο Παρίσι ο CAC 40 έγραψε απώλειες 1,27% στις 6.493 μονάδες.

Στην περιφέρεια της Ευρωζώνης, ο FTSE MIB κατέγραψε πτώση 1,29% στις 25.620 μονάδες και ο IBEX 35 στη Μαδρίτη υποχώρησε 1,66% στις 8.769 μονάδες.

Την ώρα που έκλειναν οι διαπραγματεύσεις στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, η απόδοση του αμερικάνικου 10ετούς γνώριζε οριακή πτώση 0,01% αν και μέσα στην ημέρα έφτασε σε υψηλό 3,5 μηνών ενισχύοντας τους φόβους για επιμονή των πληθωριστικών πιέσεων, και αντιστρέφοντας το θετικό κλίμα της Τρίτης.

Τα στοιχεία για τις λιανικές πωλήσεις στην Ευρωζώνη και τις βιομηχανικές παραγγελίες στη Γερμανία που ανακοινώθηκαν νωρίτερα έδειξαν απρόσμενη πτώση για τον Αύγουστο, ενδεικτικό των επιπτώσεων του τελευταίου κύματος της πανδημίας του κορονοϊου στην ανάκαμψη της ευρωπαϊκής οικονομίας.

Ακόμα, οι επενδυτές αναμένουν εξελίξεις από τη συνάντηση των υπουργών Ενέργειας της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την αντιμετώπιση των ανατιμήσεων στις ενεργειακές τιμές. Όπως έγινε γνωστό από την Κομισιόν, οι προτάσεις για την αντιμετώπιση των αυξήσεων θα γίνουν γνωστές την ερχόμενη εβδομάδα, ενώ οι τιμές φυσικού αερίου σε Ολλανδία και Βρετανία αυξήθηκαν κατά 60% για τις δύο τελευταίες μέρες.

Στο επίκεντρο των ανησυχιών βρίσκεται ξανά ο πληθωρισμός, εν όψει των στοιχείων για την αμερικανική αγορά εργασίας που ανακοινώνονται αργότερα. Έτσι,, οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων σε ΗΠΑ και Ευρώπη κινούνται σε πολύμηνα υψηλά.

Επιχειρηματικές εξελίξεις

Ισχυρή πτώση σε όλες τις μεγάλες αγορές του κόσμου κατέγραψε οι παραδόσεις νέων οχημάτων Mercedes-Benz του ομίλου της Daimler για το γ' τρίμηνο του 2021, κυρίως λόγω της έλλειψης σε τσιπ ημιαγωγών που προκαλεί μεγάλα προβλήματα στον κλάδο της αυτοκινητοβιομηχανίας.

Η Nvidia απέστειλε στις αντιμονοπωλιακές αρχές της Ευρωπαϊκής Ένωσης διαβεβαιώσεις για να ολοκληρώσει τη συμφωνία εξαγοράς 54 δισ. δολαρίων με τη βρετανική κατασκευάστρια μικροτσίπ Arm.

Σύμφωνα με το Reuters, οι αρχές της ΕΕ είχαν θέσει προθεσμία για την αποστολή διαβεβαιώσεων από την εταιρεία μέχρι τις 27 Οκτωβρίου.

Ανώτερα των εκτιμήσεων διαμορφώθηκαν τα έσοδα από πωλήσεις της Tesco στη χρήση του α' εξαμήνου, όπως ανακοίνωσε η διοίκηση της αλυσίδας σούπερ μάρκετ στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Ειδικότερα, τα έσοδα ανήλθαν σε 30,42 δισ. στερλίνες έναντι εκτίμησης των αναλυτών που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters για έσοδα στα 30,19 δισ. στερλίνες.

Μάκρο

Κάμψη κατέγραψαν οι λιανικές πωλήσεις στην Ευρωζώνη για τον Αύγουστο σε ετήσιο βαθμό, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε η Eurostat.

Ειδικότερα, οι πωλήσεις έμειναν σταθερές στο 0% έναντι αύξησης 3,1% που είχαν σημειώσει τον Αύγουστο του 2020 και αντί εκτίμησης των αναλυτών που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reueters για αύξηση 0,4%.

Σε μηνιαίο επίπεδο, οι πωλήσεις αυξήθηκαν 0,3% έναντι μείωσης 2,6% τον Ιούλιο και αντί αύξησης 0,8% που ανέμεναν οι αναλυτές.

Σημαντική πτώση σημείωσαν οι βιομηχανικές παραγγελίες στη Γερμανία για τον Αύγουστο, σε μηνιαίο επίπεδο, σε ένα ακόμα σημάδι επηρεασμού της μεγαλύτερης οικονομίας της Ευρωζώνης από το νέο κύμα κορονοϊού.

Ειδικότερα, οι βιομηχανικές παραγγελίες στη Γερμανία υποχώρησαν 7,7% για τον Αύγουστο έναντι αύξησης 3,4% τον Ιούλιο και ενώ οι αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters ανέμεναν μια πτώση 2,2%.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Καθίζηση των παραδόσεων οχημάτων της Mercedes-Benz στην ΕΕ στο γ' τρίμηνο

Η Nvidia έστειλε διαβεβαιώσεις στην ΕΕ για το deal 54 δισ. δολαρίων με την Arm

Ισχυρή πτώση για τις βιομηχανικές παραγγελίες στη Γερμανία τον Αύγουστο

gazzetta
gazzetta reader insider insider