Το «ενεργειακό σοκ» χτύπησε το Χρηματιστήριο

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Το «ενεργειακό σοκ» χτύπησε το Χρηματιστήριο
Το ενεργειακό «σοκ» οδήγησε σε ισχυρή διόρθωση τις ευρωπαϊκές αγορές ενώ χτύπησε και το Χρηματιστήριο.

Το ενεργειακό «σοκ» που συμπαρέσυρε σε ισχυρή διόρθωση τις ευρωπαϊκές αγορές χτύπησε και το Χρηματιστήριο.

Παρά την άνοδο του Γενικού Δείκτη χθες κατά 1,17%, σήμερα οι πωλητές πήραν το πάνω χέρι με τη βραχυπρόθεσμη τάση να παραμένει πτωτική, με τον εκθετικό ΚΜΟ 30 ημερών στις 889 μονάδες. Σημείο στήριξης οι 850 μονάδες (ΚΜΟ 200) και σημείο αντίστασης οι 900 μονάδες σύμφωνα με τη Merit.

Έτσι, την Τετάρτη, ο Γενικός Δείκτης κατέγραψε πτώση 0,65% στις 876,37 μονάδες με τον τζίρο στα 65,29 εκατ. ευρώ. Ο FTSE 25 υποχώρησε κατά 0,69% στις 2.119,05 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός κατέγραψε απώλειες στο 1,41% και στις 552,37 μονάδες

Από τις τράπεζες, η ΕΤΕ υποχώρησε κατά 2,57% στα 2,42 ευρώ, η Eurobank κατά 0,24% στα 0,83 ευρώ, η Alpha Bank κατά 1,67% χαμηλότερα στα 1,12 ευρώ και η Πειραιώς στο -1,62 και τα 1,394 ευρώ.

Ισχυρές απώλειες κατέγραψε επίσης η Coca Cola στο 1,13% υποχωρώντας κάτω στα 28 ευρώ, αλλά και η Τέρνα Ενεργειακή στο 2,24% και στα 11,36 ευρώ, η Μυτιληναίος στο 1,63% και η Viohalco στο 2,27% συμπαρασύροντας ολόκληρη την αγορά προς τα κάτω. Παράλληλα, πιέσεις πέρασαν και σε Lamda και Reds αλλά και σε Titan, ΕΛΠΕ.

Με αρνητικό πρόσημο και η Jumbo που υποχώρησε στα 14 ευρώ.

Όπως επισήμανε η εταιρεία, τα προβλήματα στην τροφοδοτική αλυσίδα όχι μόνον δεν έχουν την τάση να επιλυθούν αλλά οι καταστάσεις συχνά γίνονται χαοτικές. Το κόστος της Ενέργειας συνεχίζει την ανοδική πορεία, ενώ οι πρώτες ύλες και το μεταφορικό κόστος διατηρούνται σε ιστορικά απαράδεκτα επίπεδα.

Το πρόβλημα οξύνεται περαιτέρω, στις χώρες των Βαλκανίων όπου το διαθέσιμο εισόδημα είναι παραδοσιακά χαμηλό.

Επιπλέον, σημειώνεται ότι «καθώς μπαίνουμε στον χειμώνα, το επιδημιολογικό φορτίο σε ορισμένες περιοχές αυξάνεται οδηγώντας τις αρχές σε λήψη μέτρων τοπικού χαρακτήρα. Είναι χαρακτηριστικό ότι στις βαλκανικές αγορές που δραστηριοποιείται ο Όμιλος, λαμβάνονται για πρώτη φορά φέτος, μέτρα περιορισμού στην κίνηση της αγοράς κάτι που δεν συνέβη εκτεταμένα το 2020».

Παράλληλα, περιορισμούς στις προοπτικές αναβάθμισης της ελληνικής οικονομίας θέτουν τόσο ο δείκτης δημοσίου χρέους όσο και η χαμηλή ποιότητα των assets των εγχώριων συστημικών τραπεζών, όπως επισημαίνει η Scope, έχοντας προβεί από την άλλη στις 10 Σεπτεμβρίου σε αναβάθμιση στο «BB+» από «BB».

Ο Dennis Shen, αναλυτής της Scope επισημαίνει πως, η Ελλάδα πρέπει να μειώσει το χρέος της από τα επίπεδα του 200% του ΑΕΠ, να ανακεφαλαιοποιήσει το τραπεζικό της σύστημα και να περιορίσει τα δομικά προβλήματα της οικονομίας για να διευκολύνει ουσιαστικά τους περιορισμούς που υφίστανται ως προς το σκέλος των rating actions.

Ωστόσο οι ανησυχίες εντείνονται γύρω από τον κλάδο της ενέργειας. Συγκεκριμένα, αυξημένη κατά 14,6% μέσα σε ένα μόλις 24ωρο θα είναι η τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας στην εγχώρια χονδρεμπορική αγορά, με συνέπεια να καταρρίψει αύριο Πέμπτη ένα ακόμη αρνητικό ρεκόρ, αγγίζοντας τα 204 ευρώ ανά Μεγαβατώρα (MWh).

Αξίζει να σημειωθεί ότι, λόγω του κύματος ανατιμήσεων που σαρώνει όλη την Ευρώπη, η ελληνική χονδρεμπορική αγορά θα είναι η τέταρτη φθηνότερη αύριο, παρά την ιστορική αρνητική πρωτιά. Σε χαμηλότερα επίπεδα από τη χώρα μας θα κινηθούν οι τιμές μόνο στη Ρουμανία (187,98 €/MWh), τη Βουλγαρία (184,71 €/MWh), και την Πολωνία (141,39 €/MWh).

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider