Με μεγάλη πτώση το τέλος του Σεπτεμβρίου στην Wall Street

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Με μεγάλη πτώση το τέλος του Σεπτεμβρίου στην Wall Street
Τριψήφιες απώλειες για τον Dow Jones, πτώση 5,3% για τον Nasdaq σε μηνιαίο επίπεδο.

Με σημαντική πτώση ολοκλήρωσαν την τελευταία συνεδρίαση του μήνα και του γ' τριμήνου οι δείκτες της Wall Street, καθώς οι επενδυτές στο αμερικανικό χρηματιστήριο βρέθηκαν εν μέσω των ανησυχιών για ενδεχόμενο shutdown στις ΗΠΑ και εν μέσω των ανησυχιών για την πορεία του πληθωρισμού.

Οι 3 βασικοί δείκτες κατέγραψαν μεγάλες απώλειες σε μηνιαίο επίπεδο, με τον Dow Jones να πέφτει 4,3% και να γράφει τη μεγαλύτερη μηνιαία πτώση από τον Οκτώβριο του 2020. Ο S&P 500 έχασε 4,8% και ο Nasdaq υποχώρησε 5,3% σε μηνιαίο επίπεδο.

Σε επίπεδο τριμήνου, ο Dow Jones κατέγραψε απώλειες 1,9%, ο S&P 500 κέρδισε 0,2% και ο Nasdaq έχασε 0,4%.

Σημειώνεται πως το Κογκρέσο ενέκρινε νομοσχέδιο το οποίο προβλέπει παράταση του προϋπολογισμού έως τις 3 Δεκεμβρίου, με στόχο την αποφυγή της παράλυσης των υπηρεσιών του ομοσπονδιακού κράτους (shutdown).

Η εξέλιξη ουσιαστικά «παγώνει» το χρόνο ώστε να αποφασιστεί ο τρόπος με τον οποίο θα υπάρξει αύξηση του ύψους δανεισμού στη χώρα, προτού οι ΗΠΑ ρισκάρουν να βρεθούν μπροστά σε μια καταστροφική χρεοκοπία. Σημειώνεται πως ο Standard and Poor's, σε σημερινό report του, ανέφερε πως εάν οι ΗΠΑ δεν μπορέσουν να τηρήσουν τις δεσμεύσεις τους τότε το αμερικανικό αξιόχρεο θα έχανε άμεσα την επενδυτική βαθμίδα.

Εξάλλου και νωρίτερα, ο επικεφαλής της ομοσπονδιακής τράπεζας της χώρας (Fed), Τζερόμ Πάουελ, ανέφερε στην επιτροπή Οικονομικών της Βουλής των Αντιπροσώπων πως εκτιμά ότι οι πληθωριστικές πιέσεις στην αμερικανική οικονομία θα αρχίσουν να υποχωρούν από το 2022.

Στη σημερινή κίνηση των δεικτών, ο Dow Jones έχασε 1,59% ή 546,80 μονάδες στις 33.843 μονάδες.

Ο S&P 500 υποχώρησε 1,25% ή 54,56 μονάδες στις 4.304 μονάδες.

Ο Nasdaq απώλεσε 0,44% ή 63,9 μονάδες στις 14.448 μονάδες

Εμπορεύματα

Με μικρά κέρδη και άνω των 75 δολαρίων ανά βαρέλι έκλεισε η τιμή του πετρελαίου τον Σεπτέμβριο και το γ' τρίμηνο.

Η άνοδος στον «μαύρο χρυσό» ήρθε αφού αμερικανική Υπηρεσία Πληροφοριών Ενέργειας (EIA) ανακοίνωσε πως οι εξαγωγές αργού από τις διαμορφώθηκαν σε 2,7 εκατ. βαρέλια ανά ημέρα, έναντι 3,34 εκατ. βαρελιών ανά ημέρα τον Ιούνιο. Αντίθετα, ανοδικά κινήθηκαν οι εξαγωγές πετρελαιοειδών, που ανήλθαν σε 3,09 εκατ. βαρέλια ανά ημέρα τον Ιούλιο έναντι 2,98 εκατ. βαρελιών ανά ημέρα τον Ιούνιο.

Ανοδικά κινήθηκε η τιμή του χρυσού για την τελευταία συνεδρίαση του μήνα, με το πολύτιμο μέταλλο να σημειώνει ωστόσο απώλειες για το σύνολο του Σεπτεμβρίου και του γ' τριμήνου του 2021.

Τα σημερινά κέρδη ήρθαν εν μέσω της νευρικότητας στα μεγάλα διεθνή χρηματιστήρια, ωθώντας τους επενδυτές σε «ασφαλείς» τοποθετήσεις, όπως αυτή του χρυσού.

Μάκρο

Με ρυθμό ανάπτυξης 6,7% «έτρεξε» το αμερικανικό ΑΕΠ για το β' τρίμηνο του 2021 σε ετήσιο επίπεδο, σύμφωνα με τα αναθεωρημένα στοιχεία που ανακοίνωσε η στατιστική υπηρεσία των ΗΠΑ.

Σημειώνεται πως στην αρχική εκτίμηση, το αμερικανικό ΑΕΠ είχε αναπτυχθεί με ρυθμό 6,6%.

Εξάλλου, ανώτερες των εκτιμήσεων των αναλυτών κινήθηκαν οι νέες αιτήσεις για επιδόματα ανεργίας στις ΗΠΑ την περασμένη εβδομάδα.

Ειδικότερα, οι αιτήσεις αυξήθηκαν στις 362.000 από 351.000 προηγουμένως και ενώ οι αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters ανέμεναν μια μέτρηση στις 330.000.

Επιχειρηματικές εξελίξεις

Σε συμφωνία με influencers που πουλούσαν «φερόμενα ως μαϊμού» πολυτελή προϊόντα κατέληξε η Amazon, μετά από μήνυση που είχε καταθέσει εναντίον τους, πλήθους χρηστών - πωλητών.

Σύμφωνα με το CNBC, η εταιρεία ηλεκτρονικού εμπορίου είχε κατηγορήσει αρκετούς πωλητές από τον περασμένο Νοέμβριο πως προωθούσαν «μαϊμού» πολυτελή προϊόντα στο Instagram και στο TikTok, τα οποία πουλούσαν μέσω της πλατφόρμας Amazon marketplace.

Σημαντικά πλήγματα από την κρίση στα τσιπ ημιαγωγών συνεχίζει να δέχεται η αυτοκινητοβιομηχανία στις ΗΠΑ, με τις εταιρείες να καταγράφουν μείωση 25% στις πωλήσεις νέων οχημάτων για τον Σεπτέμβριο, σύμφωνα με στοιχεία του Bloomberg.

Για τον τρέχοντα μήνα οι πωλήσεις νέων οχημάτων ανήλθαν σε 12,3 εκατ., κάτω κατά 25% σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2020 και πτωτικά από τις 13,1 εκατ. πωλήσεις νέων οχημάτων του Αυγούστου.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Με απώλειες κλείνει έναν αρνητικό μήνα η Wall Street

gazzetta
gazzetta reader insider insider