Ήπιες διακυμάνσεις στις ευρωαγορές

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ήπιες διακυμάνσεις στις ευρωαγορές
Ανοδικά κινούνται την Πέμπτη οι κυριότεροι δείκτες στις ευρωπαϊκές χρηματιστηριακές αγορές, καθώς το επενδυτικό κλίμα δείχνει να παραμένει ανεπηρέαστο από την εικόνα που παρουσιάζουν οι αγορές στην Ασία και στις ΗΠΑ

Μικτά πρόσημα καταγράφουν την Πέμπτη οι κυριότεροι δείκτες στις ευρωπαϊκές χρηματιστηριακές αγορές, καθώς το επενδυτικό κλίμα δείχνει να παραμένει ανεπηρέαστο από την εικόνα που παρουσιάζουν οι αγορές στην Ασία και στις ΗΠΑ, καθώς τα μακροοικονομικά στοιχεία δίνουν ένα αίσθημα αισιοδοξίας στην ευρωπαϊκή αγορά.

Πιο αναλυτικά, ο πανευρωπαϊκός δείκτης STOXX 600 ενισχύεται κατά 0,3% στις 456,4 μονάδες, με τον τεχνολογικό κλάδο να οδηγεί τα κέρδη με άνοδο 1,3%, ενώ όλοι οι επιμέρους τομείς διαπραγματεύονται σε θετικό έδαφος.

Στους εγχώριους δείκτες, ο γερμανικός DAX καταγράφει απώλειες 0,27% και βρίσκεται στις 15.323 μονάδες, ενώ ο γαλλικός CAC 40 διαμορφώνεται στις 6.560 μονάδες, με οριακή πτώση 0,03%

Στην Βρετανία, ο δείκτης FTSE 100 κερδίζει 0,26% στις 7.126 μονάδες, ενώ στην περιφέρεια, ο ιταλικός FTSE MIB βρίσκεται στις 25.742 μονάδες, καταγράφοντας οριακά κέρδη 0,05%. Τέλος στην Ισπανία, ο δείκτης IBEX 35 βρίσκεται στις 8.927 μονάδες, σημειώνοντας άνοδο 0,54%.

Στα εταιρικά νέα, σημαντική αύξηση κατά 158% σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2020 σημείωσαν τα κέρδη προ φόρων της σουηδικής εταιρείας ειδών ένδυσης H&M, τα οποία ανήλθαν στα 682 εκατ. δολάρια (6,09 δισ. σουηδικές κορώνες).

Σημειώνεται ότι τα κέρδη προ φόρων κατέγραψαν ήταν αυξημένα κατά 22% και σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2019.

Μάκρο

Πάνω από το 4% αυξήθηκε ο ετήσιος πληθωρισμός στη Γερμανία για τον Σεπτέμβριο, σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία που ανακοίνωσε η στατιστική υπηρεσία της μεγαλύτερης οικονομίας της Ευρωζώνης.

Αναλυτικά, ο δείκτης τιμών καταναλωτή διαμορφώθηκε στο 4,1% έναντι 3,9% τον Σεπτέμβριο του 2020 και αντί εκτίμησης για 4,2% των αναλυτών που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters.
Με ρυθμό 5,5% «έτρεξε» η βρετανική οικονομία στο β' τρίμηνο του έτους, σε σύγκριση με το α' τρίμηνο, σύμφωνα με τη Στατιστική Υπηρεσία της χώρας.

Όπως επισημάνουν βρετανικά μέσα, πρόκειται για ένα ρυθμό υψηλότερο από το 4,8% που εκτιμούσαν αρχικώς οι αρχές. Αξίζει να σημειωθεί πως σε ετήσια βάση το ΑΕΠ της χώρας αυξήθηκε κατά 23,6%.

Παράλληλα, ο γαλλικός πληθωρισμός επιτάχυνε τον Σεπτέμβριο, καθώς τα νοικοκυριά στη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρωζώνης βρέθηκαν αντιμέτωπα με αυξημένα κόστη ενέργειας και υπηρεσιών.

Οι τιμές καταναλωτή σημείωσαν άνοδο 2,7% σε ετήσια βάση, ήτοι λίγο μικρότερη σε σχέση με το 2,8% που ανέμεναν οι οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε έρευνα του Bloomberg. Ο πληθωρισμός που ανακοινώθηκε σήμερα είναι ο υψηλότερος από τον Δεκέμβριο του 2011 και έρχεται λίγο πριν τα στοιχεία της Ιταλίας, της Γερμανίας και της Ευρωζώνης που αναμένεται να παρουσιάσουν αντίστοιχη ραγδαία άνοδο.

Στο μέτωπο της αγοράς εργασίας, η ανεργία στην Ευρωζώνη μειώθηκε στο 7,5% τον Αύγουστο, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε την Πέμπτη στη δημοσιότητα η Eurostat, ενώ στην Γερμανία το εποχικά προσαρμοσμένο ποσοστό της ανεργίας παρέμεινε αμετάβλητο τον Σεπτέμβριο στα επίπεδα του 5,5%.

Μικτά πρόσημα στα ασιατικά χρηματιστήρια

Νωρίτερα, μικτά πρόσημα καταγράφηκαν στις συνεδριάσεις των ασιατικών αγορών, με τον ιαπωνικό Nikkei να κλείνει στις 29.452 μονάδες, με απώλειες 0,31%, ενώ παρόμοια εικόνα παρουσίασε και ο δείκτης HSI στο Χονγκ Κονγκ, ο οποίος έκλεισε με απώλειες 0,36% στις 24.575 μονάδες.

Στον αντίποδα, άνοδο 0,9% κατέγραψε την Πέμπτη ο δείκτης Shanghai στην ηπειρωτική Κίνα, κλείνοντας στις 3.568 μονάδες, ενώ στη Νότια Κορέα ο δείκτης KOSPI διαμορφώθηκε στις 3.069 μονάδες, ενισχυμένος κατά 0,28%.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider