Ξένα Χρηματιστήρια
27-09-2021 | 16:58

Μεικτά πρόσημα στη Wall Street - Η μεταβλητότητα του Σεπτέμβρη συνεχίζεται

Newsroom
Μοιράσου το
wall street
live updates: Ανανεώθηκε πριν

Η εβδομάδα ξεκινάει με μεικτά πρόσημα για το χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης καθώς ο Σεπτέμβρης συνεχίζει να προκαλεί ανησυχία στους επενδυτές με τα έντονα φαινόμενα μεταβλητότητας του. Την υποχώρηση «οδηγούν» οι τεχνολογικές μετοχές που κάμπτονται ενώ ανεβαίνουν τα yields των αμερικανικών ομολόγων λόγω της προοπτικής οικονομικής ανάκαμψης που ενισχύεται από στοιχεία και δημόσιες τοποθετήσεις αξιωματούχων.

Στην κίνηση των δεικτών, ο βιομηχανικός Dow Jones ενισχύεται 0,64% ή 222 μονάδες στις 35.020 μονάδες, ο ευρύς S&P 500 υποχωρεί 0,24% στις 4.444 μονάδες και ο τεχνολογικός Nasdaq χάνει 1% ή 150 μονάδες, στις 14.894 μονάδες.

Από τις τεχνολογικές μετοχές οι Alphabet χάνει περί το 1,3%, η Apple σχεδόν 2%, ενώ η Nvidia άνω του 3%.

Η αισιοδοξία για την οικονομική ανάκαμψη αλλά και οι φόβοι γύρω από τον πληθωρισμό έδωσαν ώθηση στα yields των ομολόγων του αμερικάνικου δημοσίου, με την απόδοση του 10ετούς να αγγίζει το 1,5% σε υψηλό από τον Ιούνιο.

Σε επίπεδο στοιχείων, οι παραγγελίες διαρκών αγαθών σημείωσαν άλμα 1,8% τον Αύγουστο, ενώ ανοδικά κινήθηκαν και οι επιχειρηματικές επενδύσεις. Οι οικονομολόγοι σε δημοσκόπηση της Wall Street Journal προέβλεπαν αύξηση κατά 0,6%. Παράλληλα, η κυβέρνηση αναθεώρησε θετικά την έκθεση του Ιουλίου. Το ίδιο διάστημα, οι παραγγελίες βασικών κεφαλαιουχικών δαπανών ενισχύθηκαν κατά 0,5%, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε την Δευτέρα το υπουργείο Εμπορίου.

Εντωμεταξύ, την εκτίμηση του πως η οικονομία των ΗΠΑ βρίσκεται κοντά στο να πληροί τις προϋποθέσεις που έχει ορίσει η Fed ούτως ώστε να αρχίσει να περιορίζει το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων και θα το πετύχει εάν συνεχιστεί η ενίσχυση της απασχόλησης, σημείωσε ο πρόεδρος της Fed του Σικάγο, Charles Evans. Είναι ένας ακόμη από τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής που στηρίζει την οπισθοχώρηση της Κεντρικής Τράπεζας από τις πολιτικές που εφαρμόστηκαν στη διάρκεια της πανδημίας.  «Θεωρώ ότι η οικονομία βρίσκεται κοντά στην επίτευξη της προϋπόθεσης για 'ουσιαστική περαιτέρω πρόοδο' που θέσαμε τον περασμένο Δεκέμβριο», είπε ο Evans σε ομιλία του στο ετήσιο συνέδριο της National Association for Business Economics στη Βιρτζίνια. «Εάν συνεχιστεί η βελτίωση της απασχόλησης, είναι πιθανό αυτές οι συνθήκες να πληρούνται σύντομα και να ξεκινήσει το tapering».

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.