Ανοδικές τάσεις στις ευρωαγορές, με την προσοχή στις γερμανικές εκλογές

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ανοδικές τάσεις στις ευρωαγορές, με την προσοχή στις γερμανικές εκλογές
Συνέχεια στα κέρδη για το σύνολο των χρηματιστηριακών δεικτών, στον απόηχο των ανακοινώσεων της Fed.

Με θετικά πρόσημα κινούνται στην προτελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας τα μεγάλα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, «πατώντας» πάνω στα κέρδη που σημειώθηκαν νωρίτερα στις ασιατικές αγορές και χθες στην Wall Street, στον απόηχο των ανακοινώσεων της ομοσπονδιακής τράπεζας των ΗΠΑ (Fed).

Χθες, ο διοικητής της Fed, Τζερόμ Πάουελ, απέφυγε να ανακοινώσει την έναρξη της μείωσης (tapering) του προγράμματος αγοράς κρατικών ομολόγων, κίνηση που «διαβάστηκε» από μερίδα επενδυτών ως πρόθεση της τράπεζας για διατήρηση των υποστηρικτικών μέτρων, τουλάχιστον για το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα.

Πλέον, η προσοχή των αγορών εστιάζεται στη Γερμανία και στις ομοσπονδιακές εκλογές στη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρωζώνης, που θα γίνουν την προσεχή Κυριακή. Με το σοσιαλδημοκρατικό SPD να προηγείται στις δημοσκοπήσεις των τελευταίων ημερών, αναμένεται το αποτέλεσμα της κάλπης και οι συζητήσεις για το σχηματισμό της επόμενης κυβέρνησης στο Βερολίνο και στην αντικατάσταση της Άνγκελα Μέρκελ στην καγκελάρια μετά από 16 χρόνια.

Το θετικό κλίμα φαίνεται πως δεν επηρεάζεται ούτε από τα στοιχεία της Markit για την πορεία της επιχειρηματικές δραστηριότητας στην Ευρωζώνη τον Σεπτέμβριο, που διαμορφώθηκαν σε πολύμηνα χαμηλά.

Στην κίνηση των δεικτών, ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 ανεβαίνει 0,72% στις 466.52 μονάδες.

Ο Euro Stoxx 50 ενισχύεται 0,74% στις 4.181 μονάδες.

Στο Λονδίνο ο FTSE 100 κερδίζει 0,29% στις 7.105 μονάδες.

Στη Φρανκφούρτη ο DAX ισχυροποιείται 0,72% στις 15.618 μονάδες.

Στο Παρίσι ο CAC 40 γράφει άνοδο 0,60% στις 6.676 μονάδες.

Στην περιφέρεια της Ευρωζώνης, ο FTSE MIB στο Μιλάνο ενισχύεται 0,72% στις 29.505 μονάδες και ο IBEX 35 στη Μαδρίτη ανεβαίνει 0,89% στις 8.885 μονάδες.

Σημειώνεται πως η κατάσταση με την κινεζική Evergrande συνεχίζει να προκαλεί ανησυχία στις αγορές, εν αναμονή των υποχρεώσεων που πρέπει να καλύψει άμεσα η κινεζική επιχείρηση.

Μάκρο

Πτωτικά κινήθηκε η επιχειρηματική δραστηριότητα στους βασικούς τομείς της οικονομίας της Ευρωζώνης για τον Σεπτέμβριο, σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία για τους δείκτες PMI της Markit, που φανερώνουν τις δυσκολίες που θέτει στις επιχειρήσεις η έξαρση κρουσμάτων κορονοϊού στην ΕΕ.

Χαμηλότερη από τις αρχικές εκτιμήσεις κινήθηκε η ανάπτυξη του ΑΕΠ της Ισπανίας για το β' τρίμηνο του 2021, σύμφωνα με τα οριστικά στοιχεία που ανακοίνωσε η στατιστική υπηρεσία της χώρας.

Ειδικότερα, το ΑΕΠ αναπτύχθηκε με 1,1% σε τριμηνιαίο επίπεδο έναντι αρχικής μέτρησης 2,8%.

Η εικόνα στην Ασία

Θετικά πρόσημα επικράτησαν στις περισσότερες μεγάλες αγορές της Ασίας, με την αγορά του Χονγκ Κονγκ να πρωταγωνιστεί στην άνοδο μετά από την αύξηση έως και 32% που έφτασε να σημειώνει η μετοχή της Evergrande.

Αρνητική εξαίρεση ο Nikkei στο Τόκιο, που έκλεισε με απώλειες 0,67% στις 29.369 μονάδες, ενώ κέρδη σημείωσαν ο Shenzhen Component στην Κίνα, ο ASX 200 στην Αυστραλία και ο Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

H Fed έστειλε στις +340 μονάδες τον Dow Jones σε ένα δυναμικό rebound για τη Wall Street

gazzetta
gazzetta reader insider insider