Άνευρη αντίδραση στην Wall μετά το sell-off της Δευτέρας

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Άνευρη αντίδραση στην Wall μετά το sell-off της Δευτέρας
Με οριακές διακυμάνσεις ολοκληρώθηκε η συνεδρίαση της αμερικανικής αγοράς, με το ενδιαφέρον να επικεντρώνεται πλέον στην διήμερη συνεδρίαση της Fed.

Με οριακές διακυμάνσεις ολοκλήρωσαν την συνεδρίαση της Τρίτης οι κυριότεροι δείκτες στην αμερικανική αγορά, καθώς οι κλυδωνισμοί που προκαλεί στην παγκόσμια οικονομία το ενδεχόμενο πτώχευσης του κινεζικού κολοσσού Evergrande συνεχίζουν να κάνουν αισθητή την παρουσία τους, ενώ η διήμερη συνεδρίαση της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ αναμένεται να δώσει τον τόνο στους επενδυτές για τη συνέχεια.

Αναλυτικότερα, ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones -παρά τα αρχικά ισχυρά κέρδη τις πρώτες ώρες των συναλλαγών- ολοκλήρωσε τη συνεδρίαση στις 33.919 μονάδες, υποχωρώντας ελαφρώς κατά 0,15%, σηματοδοτώντας την τέταρτη συνεχόμενη ημέρα απωλειών.

Παρόμοια εικόνα και για τον διευρυμένο δείκτη S&P 500, ο οποίος έκλεισε στις 4.354 μονάδες, καταγράφοντας οριακές απώλειες 0,08%, ενώ ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq σημείωσε άνοδο της τάξης του 0,22% και ολοκλήρωσε τη συνεδρίαση στις 14.746 μονάδες.

Ωστόσο, η πτώση του δείκτη VIX -ο οποίος μετρά την μεταβλητότητα της αγοράς- κατά 8% στις 23,6 μονάδες αποτελεί ένα από τα ενθαρρυντικά στοιχεία της ημέρας, ένδειξη πως πιθανώς τα χειρότερα για την αγορά έχουν μείνει πίσω.

Στο ταμπλό, ισχυρά κέρδη της τάξης του 11% σημείωσε η μετοχή της Uber στον απόηχο της ανοδικής αναθεώρησης των εκτιμήσεων της εταιρείας για τις επιδόσεις της κατά το γ' τρίμηνο του έτους, ενώ απώλειες 3% σημείωσε η μετοχή της Disney, καθώς ο CEO της εταιρείας Μπομπ Τσάπεκ προειδοποίησε τους επενδυτές για «χαμηλό αριθμό» νέων συνδρομητών στο δ' τρίμηνο του 2021.

Μικρά κέρδη 0,7% σημείωσε ο τίτλος της Johnson & Johnson μετά την ανακοίνωση της εταιρείας πως μία ενισχυτική δόση του εμβολίου που δημιούργησε κατά του κορονοϊού είναι αποτελεσματική κατά 94%, ενώ τέλος κέρδη άνω του 3% σημείωσε η μετοχή της πετρελαϊκής ConocoPhillips.

Όπως είναι φυσικό, το επενδυτικό ενδιαφέρον περιστράφηκε εκ νέου γύρω από την υπόθεση της Evergrande, καθώς η είδηση πως η εταιρεία έχασε δύο σημαντικές πληρωμές σε τράπεζες την Δευτέρα ανανέωσε τους φόβους για ενδεχόμενη πτώχευση του κολοσσού ακινήτων, ειδικότερα καθώς πλησιάζει η Πέμπτη 23 Δεκεμβρίου, ημέρα που η κινεζική φίρμα θα πρέπει να πληρώσει τους τόκους ύψους 83,5 εκατ. δολαρίων για ομόλογα που λήγουν τον Μάρτιο του 2022.

Επιπλέον, στο κάδρο βρίσκεται και η διήμερη συνεδρίαση της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ, η οποία ολοκληρώνεται αύριο, με τους επενδυτές να αναμένουν τις αποφάσεις για τον ακριβή χρόνο στον οποίο η Fed θα προχωρήσει στη μείωση (tapering) του προγράμματος αγοράς ομολόγων που έχε θέσει σε ισχύ από την έναρξη της πανδημίας του κορονοϊού.

Μάκρο

Ανώτερα των εκτιμήσεων κινήθηκαν τα στοιχεία για τις ενάρξεις κατοικιών στις ΗΠΑ τον Αύγουστο, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε η ομοσπονδιακή τράπεζα (Fed), δείχνοντας την ανοδική πορεία της αγοράς ακινήτων στη χώρα εν μέσω του νέου κύματος εξάπλωσης του κορονοϊού.

Αναλυτικά, οι ενάρξεις κατοικιών αυξήθηκαν κατά 3,9% σε μηνιαίο επίπεδο, έναντι πτώσης 7% τον Ιούλιο και ενώ οι αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters ανέμεναν μια αύξηση κατά 1%.

Παράλληλα, σε υψηλό 14 ετών σκαρφάλωσε το έλλειμμα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών των ΗΠΑ το δεύτερο τρίμηνο του έτους όπως έδειξαν τα στοιχεία που ανακοίνωσε σήμερα το αμερικανικό υπουργείο Εμπορίου.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Γιατί ο «τυφώνας» Evergrande απειλεί να σαρώσει την παγκόσμια οικονομία και τις αγορές

gazzetta
gazzetta reader insider insider