Αγορές | Ξένα Χρηματιστήρια
15-09-2021 | 16:49

Μεικτά πρόσημα στη Wall Street με φόντο στοιχεία για την οικονομία

Newsroom
Μοιράσου το
Μεικτά πρόσημα στη Wall Street με φόντο στοιχεία για την οικονομία
live updates: Ανανεώθηκε πριν

Σε θετικό έδαφος κινείται η χρηματιστηριακή αγορά της Νέας Υόρκης την Τετάρτη, μετά και από τις σημαντικές χθεσινές απώλειες 300 μονάδων για τον Dow Jones, και παρά τα στοιχεία για τον πληθωρισμό που έδειξαν μια μικρότερη από το αναμενόμενο αύξηση του. Οι επενδυτές, επίσης, έχουν να αξιολογήσουν σημερινά μακροοικονομικά στοιχεία για την μεταποίηση και το κόστος των εισαγωγών.

Στην κίνηση των δεικτών, ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones ενισχύεται 0,30% ή 100 μονάδες στις 34.675 μονάδες, ο S&P 500 κερδίζει 0,19% στις 4.451 μονάδες, ενώ ο Nasdaq υποχωρεί οριακά 0,07% στις 15.027 μονάδες.

Η βιομηχανική παραγωγή των ΗΠΑ αυξήθηκε 0,4% τον Αύγουστο μετά από μια αναθεωρημένη άνοδο 0,8% τον προηγούμενο μήνα, ανέφερε την Τετάρτη η Fed. Η αύξηση ήταν κάτω από τις προσδοκίες των οικονομολόγων για 0,5%, σύμφωνα με έρευνα της Wall Street Journal. Η Fed ανακοίνωσε ότι οι διακοπές λειτουργίας που προκάλεσε ο τυφώνας Άιντα στα τέλη του μήνα μείωσαν την παραγωγή κατά 0,3%. Η αξιοποίηση της παραγωγικής ικανότητας αυξήθηκε στο 76,4% τον Αύγουστο, το υψηλότερο ποσοστό από τον Δεκέμβριο του 2019. Τ

Το κόστος των εισαγόμενων αγαθών στις ΗΠΑ, μειώθηκε τον Αύγουστο για πρώτη φορά σε 10 μήνες, ίσως ένα ακόμη σημάδι ότι ο πληθωρισμός αρχίζει να ισορροπεί μετά από μια μεγάλη αύξηση νωρίτερα φέτος. Ο δείκτης τιμών εισαγωγής μειώθηκε 0,3% τον περασμένο μήνα, ανακοίνωσε η κυβέρνηση την Τετάρτη. Η πτώση οφείλεται κυρίως στο χαμηλότερο κόστος ξένων προμηθειών πετρελαίου και βιομηχανίας. Οι οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση της Wall Street Journal είχαν προβλέψει αύξηση 0,3%.

Ο δείκτης επιχειρηματικών συνθηκών Empire State της Fed της Νέας Υόρκης, αυξήθηκε 16 μονάδες στις 34,3 τον Σεπτέμβριο, ανακοίνωσε την Τετάρτη το περιφερειακό τμήμα της Τράπεζας. Σύμφωνα με έρευνα της Wall Street Journal, οι οικονομολόγοι ανέμεναν μέτρηση στο 17,2. Ο δείκτης διαμορφώθηκε στο 18,3 τον Αύγουστο. Οποιαδήποτε ένδειξη πάνω από το μηδέν δείχνει βελτίωση των συνθηκών. Ο δείκτης Empire State είχε φτάσει στο υψηλότερο επίπεδο όλων των εποχών, στο 43, τον Ιούνιο, αλλά στη συνέχεια υποχώρησε στους 18,3 τον Ιούλιο. Οι οικονομολόγοι ανέμεναν ότι θα κυμανθεί κοντά στα 18, πιστεύοντας ότι η εργοστασιακή ζήτηση μπορεί να μετριαστεί. Ο δείκτης Empire State ήταν ισχυρότερος από άλλους περιφερειακούς δείκτες μέτρησης. Οι οικονομολόγοι χρησιμοποιούν τα στοιχεία για να αποκτήσουν μια αίσθηση της κατάστασης της εθνικής μεταποίησης. Ο εθνικός δείκτης παραγωγής ISM αυξήθηκε στα 59,9 τον Αύγουστο από 59,5 τον προηγούμενο μήνα. Ο δείκτης νέων παραγγελιών σημείωσε άνοδο 18,9 μονάδων στις 33,7 τον Σεπτέμβριο και ο δείκτης αποστολών εκτινάχθηκε κατά 22,5 μονάδες στις 26,9 μονάδες. 

Σε επιχειρηματικά νέα, μετά από τις χθεσινές ανακοινώσεις της Apple για τα νέα μοντέλα iPhone, iPad και AppleWatch στο event με τίτλο California Streaming, η μετοχή της εταιρείας υποχώρησε και την Τρίτη, αλλά και σήμερα χάνει περί το 0,30%.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

ΗΠΑ: Κατώτερη των προσδοκιών η αύξηση της βιομηχανικής παραγωγής τον Αύγουστο

ΗΠΑ: Πρώτη μείωση του κόστους εισαγωγών μετά από 10 μήνες

NY Fed - Εmpire State: Εκτινάχθηκε η μεταποιητική δραστηριότητα τον Σεπτέμβριο