Ήπιες διακυμάνσεις και μικτά πρόσημα στις ευρωαγορές

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ήπιες διακυμάνσεις και μικτά πρόσημα στις ευρωαγορές
Μικτά πρόσημα καταγράφονται την Παρασκευή στις ευρωαγορές, καθώς οι επενδυτές τηρούν επιφυλακτική στάση, αναμένοντας τα στοιχεία για την απασχόληση και την ανεργία στις ΗΠΑ.

Μικτά πρόσημα καταγράφονται την Παρασκευή στους ευρωπαϊκούς χρηματιστηριακούς δείκτες, καθώς οι επενδυτές τηρούν επιφυλακτική στάση, αναμένοντας τα στοιχεία για την απασχόληση και την ανεργία στις ΗΠΑ, που πρόκειται να δημοσιοποιηθούν αργότερα σήμερα.

Αναλυτικότερα, ο πανευρωπαϊκός δείκτης STOXX 600 βρίσκεται στα επίπεδα των 474,06 μονάδων, με απώλειες 0,11%, με τον κλάδο των πρώτων υλών να καταγράφει κέρδη 0,7%, ενώ ο ταξιδιωτικός τομέας και ο κλάδος της ψυχαγωγίας υποχωρούν κατά 0,4%.

Στους εγχώριους δείκτες, ο γερμανικός DAX μετά τις αρχικές απώλειες σημειώνει άνοδο 0,09% και βρίσκεται στις 15.853 μονάδες, ο γαλλικός CAC 40 υποχωρεί κατά 0,4% στις 6.736 μονάδες, ενώ ο βρετανικός FTSE 100 ενισχύεται κατά 0,1% και βρίσκεται στις 7.170 μονάδες.

Στην περιφέρεια, ο δείκτης FTSE MIB στο Μιλάνο υποχωρεί οριακά κατά 0,04%, ενώ στην Ισπανία ο IBEX 35 υποχωρεί 0,12% στις 8.970 μονάδες.

Υπενθυμίζεται πως μετά την λήξη της συνεδρίασης στο Χρηματιστήριο της Φρανκφούρτης, αναμένονται οι επίσημες ανακοινώσεις αναφορικά με την αύξηση των εισηγμένων στον δείκτη DAX σε 40 -από 30 που είναι σήμερα-, γεγονός που αναμένεται να ανεβάσει την συνολική χρηματιστηριακή αξία του δείκτη κατά περίπου 350 δισ. ευρώ.

Βασικά κριτήρια σύμφωνα με τους FT είναι η κεφαλαιοποίηση αλλά και το επίπεδο κερδοφορίας, καθώς για να είναι επιλέξιμη μια εταιρεία θα πρέπει να έχει κερδοφορία σε επίπεδο EBITDA τα τελευταία δύο έτη. Οι νέοι κανόνες ωστόσο δεν θα ισχύσουν για τα υφιστάμενα μέλη του δείκτη, ενώ τα τεθούν σε εφαρμογή από τις 20 Σεπτεμβρίου.

Μάκρο

Ισχυρή παρέμεινε τον Αύγουστο η επιχειρηματική δραστηριότητα στην Ευρωζώνη, με τον σύνθετο PMI να διαμορφώνεται στις 59 μονάδες, σημειώνοντας μείωση από το υψηλό 15 ετών του Ιουλίου, πολύ πιο πάνω όμως από τις 50 μονάδες που διαχωρίζουν την ανάπτυξη από τη συρρίκνωση.

Παράλληλα, μείωση 2,3% τον Ιούλιο έναντι του Ιουνίου σημείωσαν οι λιανικές πωλήσεις στην Ευρωζώνη, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η Eurostat. Παρόλα αυτά, οι λιανικές πωλήσεις στις 19 χώρες της Ευρωζώνης ήταν αυξημένες κατά 3,1% σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2020.

Οι οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters ανέμεναν μηνιαία αύξηση 0,1% και αύξηση 4,8% σε ετήσια βάση.

Ασία

Μικτά πρόσημα καταγράφηκαν νωρίτερα στα ασιατικά χρηματιστήρια, με τον ιαπωνικό δείκτη Nikkei να σημειώνει σημαντικά κέρδη της τάξης άνω του 2%, μετά την ανακοίνωση του πρωθυπουργού της χώρας Γιοσιχίντε Σούγκα πως δεν προτίθεται να είναι εκ νέου υποψήφιος για την πρωθυπουργία.

Ο δείκτης Nikkei ολοκλήρωσε την συνεδρίαση στις 29.128 μονάδες.

Στο Χονγκ Κονγκ, ο δείκτης HSI διαμορφώθηκε στις 25.854 μονάδες, σημειώνοντας απώλειες 0,87%, ενώ στην ηπειρωτική Κίνα ο δείκτης Shanghai έκλεισε με πτώση 0,43% στις 3.581 μονάδες.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider