Ευρωζώνη: Οι ελλείψεις στην προσφορά «φρενάρουν» την επιχειρηματική δραστηριότητα

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ευρωζώνη: Οι ελλείψεις στην προσφορά «φρενάρουν» την επιχειρηματική δραστηριότητα
Ο τελικός PMI της IHS Markit μειώθηκε στα 59,0 τον περασμένο μήνα από το υψηλό 15 ετών του Ιουλίου, στα 60,2.

Η επιχειρηματική δραστηριότητα της Ευρωζώνης παρέμεινε ισχυρή τον περασμένο μήνα, παρά τους φόβους για την μετάλλαξη Δέλτα του κορονοϊού και τα εκτεταμένα ζητήματα των εφοδιαστικών αλυσίδων, σύμφωνα με έρευνα που έδειξε ότι η οικονομία θα μπορούσε να επιστρέψει στα επίπεδα πριν από την πανδημία μέχρι το τέλος του έτους.

Ο τελικός PMI της IHS Markit μειώθηκε στα 59,0 τον περασμένο μήνα από το υψηλό 15 ετών του Ιουλίου, στα 60,2, πολύ πάνω από το 50 που διαχωρίζει την ανάπτυξη από τη συρρίκνωση αλλά κάτω από την flash εκτίμηση του 59,5.

«Η δυναμική της ανάπτυξης στη ζώνη του ευρώ εξασθενεί σύμφωνα με πρόσφατες έρευνες και δείκτες. Το μεγάλο ερώτημα είναι αν η ανάκαμψη μπορεί να συνεχιστεί με αξιοπρεπή ρυθμό και να κλείσει γρήγορα το χάσμα του ΑΕΠ πριν από την πανδημία», δήλωσε ο Bert Colijn στο ING.

Η οικονομία θα αναπτυχθεί 2,2% αυτό το τρίμηνο, προέβλεψε δημοσκόπηση του Reuters που δημοσιεύτηκε νωρίτερα την Παρασκευή και η IHS Markit ανέφερε ότι η οικονομία της Ευρωζώνης βρίσκεται σε καλό δρόμο για να επιστρέψει σε επίπεδα πριν από την πανδημία μέχρι το τέλος του έτους, αν όχι νωρίτερα.

Αλλά οι συνεχείς διαταραχές της εφοδιαστικής αλυσίδας που προκλήθηκαν από την πανδημία έκαναν το κόστος των πρώτων υλών να εκτοξευθεί ξανά αυτόν τον μήνα. Ο δείκτης τιμών εισροών ήταν σχεδόν στο ρεκόρ 69,5 - αν και χαμηλότερος από το 69,9 του Ιουλίου.

Ο πληθωρισμός αυξήθηκε στο υψηλό δεκαετίας του 3% τον Αύγουστο με ενδεχόμενες περαιτέρω αυξήσεις, έδειξαν επίσημα στοιχεία την Τρίτη, αμφισβητώντας την άποψη της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για την αύξηση των τιμών και τη δέσμευσή της να ξεπεράσει αυτό που θεωρεί προσωρινή αύξηση.

Ακόμα, με μεγάλο μέρος της βιομηχανίας υπηρεσιών να ανοίγει ξανά μετά την άρση πολλών περιορισμών, ο δείκτης PMI παρέμεινε αρκετά υψηλότερος από το 59,0, αν και κάτω από το 59,8 του Ιουλίου, που ήταν το υψηλότερο επίπεδο από τον Ιούνιο του 2006.

Η δραστηριότητα των υπηρεσιών στη Γερμανία, τη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης, επεκτάθηκε με έντονο ρυθμό, καθώς οι επιχειρήσεις που είχαν πληγεί από τον αποκλεισμό του κορονοϊού κάλυψαν τη συσσωρευμένη ζήτηση, αν και οι ελλείψεις προσωπικού και οι πιέσεις κόστους επηρέασαν την ανάπτυξη της Γαλλίας.

Ο κλάδος υπηρεσιών της Ιταλίας κατέγραψε έναν ακόμη μήνα απότομης ανάπτυξης, διατηρώντας τις ελπίδες για ισχυρή οικονομική ανάκαμψη και στην Ισπανία ο τομέας επεκτάθηκε για πέμπτο συνεχόμενο μήνα καθώς καταργήθηκαν σταδιακά περισσότεροι ταξιδιωτικοί περιορισμοί της COVID-19.

Στη Βρετανία, η ανάκαμψη έχασε περισσότερη δυναμική από την αρχική εκτίμηση, καθώς οι ελλείψεις προσωπικού και τα ζητήματα των εφοδιαστικών αλυσίδων επιβάρυναν τις εταιρείες στον τεράστιο τομέα υπηρεσιών της χώρας.

Εν τω μεταξύ, οι λιανικές πωλήσεις της Ευρωζώνης ήταν πολύ ασθενέστερες από ό, τι αναμενόταν τον Ιούλιο, και μειώθηκαν κυρίως από την απότομη πτώση του αριθμού των προϊόντων που αγοράστηκαν στο διαδίκτυο.

Οι φόβοι ότι θα μπορούσαν να επιβληθούν εκ νέου μέτρα lockdown έχουν επίσης βάλει φρένο αισιοδοξία. Ο δείκτης επιχειρηματικών προσδοκιών για τις υπηρεσίες της Ευρωζώνης υποχώρησε στο χαμηλό τετραμήνου των 68,9 από 69,1.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider