Χρηματιστήριο
03-08-2021 | 17:30

«Έσπασε» το ανοδικό σερί στο Χρηματιστήριο

Newsroom
Μοιράσου το
Χρηματιστήριο
live updates: Ανανεώθηκε πριν

Δεν διατηρήθηκε το ανοδικό σερί στο Χρηματιστήριο Αθηνών, καθώς η εγχώρια αγορά ακολούθησε τη γραμμή των ξένων αγορών εν μέσω ανησυχίας για την πορεία του κορονοϊού και των επιπτώσεων σε επιχειρήσεις και οικονομία.

Οι επενδυτές αναμένουν τις ανακοινώσεις εταιρικών αποτελεσμάτων των τραπεζών και των μεγάλων εισηγμένων, που ξεκινούν από αύριο Τετάρτη με την Τρ. Πειραιώς, με τα πρώτα δείγματα να είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικά. Ωστόσο, το ενδιαφέρον των επενδυτών είναι στραμμένο και στην πορεία του τουριστικού κλάδου.

Έτσι, ο Γενικός Δείκτης κατέγραψε ήπια πτώση 0,25% στις 895,19 μονάδες με τον τζίρο στα 51,93 εκατ. ευρώ, απόρροια του μειωμένου ενδιαφέροντος λόγω καλοκαιριού.

Παράλληλα, ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης σημείωσε πτώση σε ποσοστό 0,32% στις 2.151,95 μονάδες, ενώ ο δείκτης της μεσαίας κεφαλαιοποίησης κατέγραψε ήπιες απώλειες 0,30% στις 1.442,58 μονάδες.

Ο τραπεζικός έκλεισε με απώλειες με το μεγαλύτερο όγκο συναλλαγών, με την ΕΤΕ στο -1,74% και στα 2,43 ευρώ, η Eurobank με κέρδη στο 0,30% και τα 0,796 ευρώ, ενώ πτωτικά κινήθηκαν οι Alpha Bank με πτώση 1,91% και η Τρ. Πειραιώς στο 1,03%

Όπως επισήμανε η Standard & Poor's εύλογη ανθεκτικότητα επέδειξαν οι εγχώριες συστημικές τράπεζες στα stress test της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, με βασικό στήριγμα τις προσπάθειες που καταγράφουν για την εξυγίανση των ισολογισμών τους.

Σύμφωνα με τον αμερικανικό οίκο, υπήρξαν μεγάλες αποκλίσεις ως προς τις επιπτώσεις στους δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας των τραπεζών στο δυσμενές σενάριο, για τις τράπεζες που βρίσκονται στο «κάτω μέρος» του τμήματος, με τους χαμηλότερους κεφαλαιακούς δείκτες, με την ΕΚΤ να μην προβαίνει σε περαιτέρω λεπτομέρειες ως προς σε ποιο βαθμό οι δείκτες CET1 υποχώρησαν κάτω από το όριο του 8%. Ωστόσο, ορισμένες από τις τράπεζες εξέδωσαν ανεξάρτητα δελτία τύπου για να εξηγήσουν τα λεπτομερή αποτελέσματα.

Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης τη μεγαλύτερη άνοδο καταγράφουν οι μετοχές της Ελλάκτωρ (+6,79%), της Coca Cola (+1,35%), της ΔΕΗ (+0,67%) και του ΟΤΕ (+0,32%).

Αντιθέτως τη μεγαλύτερη πτώση καταγράφουν οι μετοχές του ΟΠΑΠ (-0,41%), της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ (-0,31%) και της Τιτάν (-0,25%).

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.