Πετρέλαιο: «Σφιχτή» η αγορά παρά την πτώση των τιμών

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Πετρέλαιο: «Σφιχτή» η αγορά παρά την πτώση των τιμών
Το αμερικανικό αργό διαπραγματεύεται στα 72,42 δολάρια και το μπρεντ στα 74,22 δολάρια.

Πτώση καταγράφουν οι τιμές του πετρελαίου την Πέμπτη, επεκτείνοντας τις απώλειες καθώς οι επενδυτές αναμένουν αύξηση στην προμήθεια ύστερα από τη συμβιβαστική συμφωνία μεταξύ των κορυφαίων παραγωγών του ΟΠΕΚ, της Σαουδικής Αραβίας και των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων ενώ τα αποθέματα καυσίμων των ΗΠΑ αυξήθηκαν, ενισχύοντας τις ανησυχίες για τη ζήτηση στον μεγαλύτερο καταναλωτή στον κόσμο.

Το πετρέλαιο υποχώρησε περισσότερο από 2% την Τετάρτη μετά την ανακοίνωση του Reuters ότι η Σαουδική Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (ΗΑΕ) κατέληξαν σε συμβιβασμό ο οποίος αναμένεται να ανοίξει το δρόμο για μια συμφωνία προμήθειας πετρελαίου σε μια σφιχτή αγορά. Οι τιμές είναι υψηλές οπότε οι έμποροι μπορεί να θέλουν να πάρουν κάποια χρήματα από το τραπέζι προτού η συμφωνία γίνει συγκεκριμένη, εκτιμά ο Avtar Sandu από την Phillips Futures στη Σιγκαπούρη.

Οι συνομιλίες μεταξύ των κρατών του ΟΠΕΚ+ είχαν διακοπεί αυτό το μήνα, αφού τα ΗΑΕ αντιτάχθηκαν την παράταση της συμφωνίας εφοδιασμού του ομίλου. Ωστόσο, οι αναλυτές της Goldman Sachs, της Citi και της UBS αναμένουν ότι οι προμήθειες θα παραμείνουν σφιχτές τους επόμενους μήνες, ακόμη και αν ο ΟΠΕΚ + καταλήξει σε μια συμφωνία για αύξηση της παραγωγής.

«Καθώς η αγορά πετρελαίου βρίσκεται ήδη σε έλλειμμα και η αύξηση της ζήτησης ξεπερνά την αύξηση της προσφοράς, η αγορά αργού πιθανότατα θα σφίξει περαιτέρω αυτό το καλοκαίρι», δήλωσε ο αναλυτής της UBS Giovanni Staunovo.

«Πιστεύουμε ότι οι συνεχιζόμενες μειώσεις στα παγκόσμια αποθέματα πετρελαίου θα μπορούσαν να οδηγήσουν το μπρεντ στα 80 δολάρια ανά βαρέλι και το WTI στα 77 δολάρια ανά βαρέλι από τώρα έως τον Σεπτέμβριο».

Στις Ηνωμένες Πολιτείες, τα αποθέματα αργού πετρελαίου μειώθηκαν για όγδοη συνεχόμενη εβδομάδα την περασμένη εβδομάδα, αλλά τα αποθέματα βενζίνης και ντίζελ αυξήθηκαν παρά την πτώση των ποσοστών χρήσης των διυλιστηρίων, σύμφωνα με στοιχεία από την Υπηρεσία Πληροφοριών Ενέργειας την Τετάρτη.

Η μεγάλη μείωση των αποθεμάτων αργού δεν επηρέασε ανοδικά τις τιμές του πετρελαίου καθώς οι έμποροι επικεντρώθηκαν στην πρώτη αύξηση των συνολικών αποθεμάτων πετρελαίου από τις αρχές Ιουνίου, ανέφεραν οι αναλυτές.

Ωστόσο, ο κορυφαίος εισαγωγέας αργού πετρελαίου στον κόσμο, η Κίνα, ανέφερε την Πέμπτη ρεκόρ όγκου επεξεργασίας αργού στα διυλιστήρια του τον Ιούνιο, μειώνοντας μερικές από τις πτωτικές πιέσεις στις τιμές του πετρελαίου.

Την Πέμπτη το μεσημέρι (12:20 ώρα Ελλάδος), το αμερικανικό αργό διαπραγματεύεται στα 72,42 δολάρια καταγράφοντας πτώση κατά 0,97% και το μπρεντ στα 74,22 δολάρια καταγράφοντας πτώση κατά ο,72%.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider