Κάτω από την αντίσταση των 880 μονάδων το Χρηματιστήριο

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Κάτω από την αντίσταση των 880 μονάδων το Χρηματιστήριο
Σε ποιες μετοχές «μπαίνουν» οι πωλητές ρίχνοντας την εγχώρια αγορά κάτω από τις 880 μονάδες.

Απώλειες καταγράφει το Χρηματιστήριο τη Δευτέρα, καθώς οι επενδυτές ανησυχούν γύρω από την τροπή που παίρνει η μετάλλαξη Delta καθώς φαίνεται να επιβαρύνει περισσότερο τις προοπτικές ανάκαμψης των χωρών που στηρίζονται στον τουρισμό αυτούς τους μήνες.

Η βραχυπρόθεσμη τάση είναι πτωτική, με τον ΚΜΟ 30 ημερών στις 898,73 μονάδες. Σημεία στήριξης οι 880 και 870 μονάδες και σημεία αντίστασης οι 900 και 910 μονάδες. Σύμφωνα με την Merit, οι αντλήσεις κεφαλαίων από τις εταιρείες στερούν πολύτιμη ρευστότητα από την αγορά, με αποτελέσματα ο ΓΔ να μην μπορεί να ακολουθήσει την ανοδική τάση των διεθνών αγορών.

Έτσι, ο Γενικός Δείκτης καταγράφει απώλειες 0,97% στις 878,09 μονάδες, με τον τζίρο στα 10,85 εκατ. ευρώ. Ο FTSΕ 25 σημειώνει απώλειες 1% στις 2.120 μονάδες, ενώ ο δείκτης μεσαίας κεφαλαιοποίησης σημειώνει απώλειες 1,46% στις 1.384 μονάδες.

Ο τραπεζικός υποχωρεί 1,21% στις 544,38 μονάδες, με τους πωλητές να μπαίνουν σε Εθνική Τράπεζα που υποχωρεί στο 1,82% και την Πειραιώς στο 2,62%, ενώ η Eurobank κινείται αρνητικά στο 0,68% και στα 0,844 ευρώ, με την Alpha Bank στο -0,34% και στα 1,039 ευρώ.

Ο οίκος Moody's θεωρεί πως η ολοκλήρωση της ΑΜΚ είναι credit positive για τον όμιλο καθώς θα βελτιώσει τα επίπεδα κερδοφορίας, φερεγγυότητας αλλά και την ποιότητα των assets.

Όπως επισημαίνει, η ισχυρότερη κεφαλαιακή βάση θα επιτρέψει στην τράπεζα να αυξήσει τα σταθμισμένα περιουσιακά στοιχεία της μέσω νέου δανεισμού έως και 10 δισ. ευρώ μέχρι το τέλος του 2024, εκμεταλλευόμενη και τη δυναμική οικονομικής ανάπτυξης στην Ελλάδα και τη Ρουμανία, όπου έχει παρουσία. Άλλωστε, η Ελλάδα είναι ένας από τους μεγαλύτερους αποδέκτες των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης - με περίπου 31 δισ. ευρώ (16,8% του ΑΕΠ).

Παράλληλα, όπως αναφέρει η Moody's η Alpha Bank είναι μία από τις τέσσερις κορυφαίες τράπεζες στην Ελλάδα, με τον οίκο να αναμένει να διαδραματίσει βασικό ρόλο στην ανάπτυξη και την ροή αυτώ των κεφαλαίων του RRF και να ανταποκριθεί στην αναμενόμενα υψηλή ζήτηση δανείων, η οποία θα την βοηθήσει να επιτύχει απόδοση ιδίων κεφαλαίων κοντά στο 10% έως το τέλος του 2024 από 1,6% το 2020. Σύμφωνα με τη Moody's, η αύξηση κεφαλαίου τοποθετεί την τράπεζα καλά για να αποκομίσει τα οφέλη του του RRF, υποστηρίζοντας τα βασικά κέρδη της.

Από την άλλη, ισχυρές πιέσεις περνούν σε Aegean Τέρνα Ενεργειακή και Άβαξ καθώς μερίδα επενδυτών προχωρεί και σε κατοχύρωση κερδών. Ισχυρές πιέσεις περνούν και σε Μυτιληναίο που υποχωρεί κατά 1,71% αλλά και σε ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, Motor Oil και Lamda.

Κέρδη για την Reds, ενώ ηπιότερα κινούνται Κρι Κρι και Titan.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider