Θετικό σήμα από τους αναλυτές για τις προοπτικές της Μυτιληναίος

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Θετικό σήμα από τους αναλυτές για τις προοπτικές της Μυτιληναίος
Θετικό σήμα στέλνουν οι αναλυτές για την πορεία της Μυτιληναίος μετά τις ανακοινώσεις του Ε. Μυτιληναίου.

Θετικό σήμα στέλνουν οι αναλυτές μετά τις ανακοινώσεις της Προέδρου και Διευθύνοντος της Μυτιληναίος, Ευάγγελου Μυτιληναίου για διπλασιασμό των οικονομικών μεγεθών της εταιρείας, ξεκινώντας από την καθαρή κερδοφορία του 2022, η οποία αναμένεται να είναι διπλάσια συγκριτικά με το 2020, ως έτος αναφοράς.

Στα βασικά σημεία που στέκοντας οι αναλυτές είναι πως η διοίκηση της εισηγμένης αναμένει διπλασιασμό των πωλήσεων, του EBITDA και των καθαρών κερδών τα επόμενα δύο έως τρία χρόνια λόγω της ισχυρής ανοδικής τάσης στις αγορές εμπορευμάτων και των πρωτοβουλιών βελτιστοποίησης κόστους. Συγκεκριμένα, το 2021 θα πρέπει να είναι ένα καλύτερο έτος από το 2020, με κάθε τρίμηνο να βελτιώνεται διαδοχικά. Επίσης, ο κ. Μυτιληναίος αναμένει ότι τα καθαρά κέρδη του 2022 θα είναι διπλάσια από τα επίπεδα του 2020, ή σε 260 εκατ. ευρώ, υπερβαίνοντας την εκτίμηση για 185 εκατ. ευρώ με μεγάλο περιθώριο.

Ο κ. Μυτιληναίος αποκάλυψε παράλληλα, πως έχει επέλθει καταρχήν συμφωνία με τη ΔΕΗ για τη σύναψη νέας σύμβασης προμήθειας ρεύματος, καθώς απομένουν μόνο ορισμένα διαδικαστικά θέματα για το deal, που μπορεί να κλείσουν και μέσα στην εβδομάδα. Ένα χαρακτηριστικό της νέας συμφωνίας, όπως πρόσθεσε, είναι ότι το 2023 τελειώνει η συνεργασία ΔΕΗ – Αλουμίνιον της Ελλάδος, μετά από 60 χρόνια.

Παράλληλα, ο κ. Μυτιληναίος αποκάλυψε πως η εταιρεία έχει «κλειδώσει» νέα δεκαετή συμφωνία με την Glencore, αξίας 1,6 δισ. δολάρια, για την προμήθεια αλουμίνας και αλουμινίου. Μάλιστα, όπως τόνισε η τιμή πώλησης θα είναι σταθερή για τα επόμενα 4 χρόνια.

Η διοίκηση αναμένει ότι οι τιμές του αλουμινίου θα παραμείνουν υψηλές (επί του παρόντος σε περίπου 2.500 δολάρια / ανά τόνο). Η διοίκηση σημείωσε ότι δεν αναμένει από την κινεζική παραγωγή αλουμινίου να ασκήσει πίεση στις τιμές του αλουμινίου, καθώς η Κίνα επικεντρώνεται επί του παρόντος στην μείωση των εκπομπών CO2 παρά στην αύξηση της παραγωγής. Οι νέες μονάδες αλουμινίου στην Κίνα θα είναι «πράσινες», αντικαθιστώντας παλαιότερες μονάδες. Επιπλέον άλλοι παράγοντες όπως οι τιμές αλουμίνας υποστηρίζουν τις τιμές αλουμινίου.

Σχετικά με τα επόμενα βήματα ανάπτυξης των δραστηριοτήτων της εταιρείας στις ΑΠΕ, επισήμανε πως όσον αφορά την Ελλάδα, μέσα στο καλοκαίρι αναμένεται να ξεκινήσει η κατασκευή των 572 MW φωτοβολταϊκών, από τα έργα συνολικής ισχύος 1480 MW που η εταιρεία εξαγόρασε από την Egnatia.

Η αρχή θα γίνει με τα πάρκα 140 MW, που κλείδωσαν «τιμή» στον πρόσφατο διαγωνισμό της ΡΑΕ. Παράλληλα, όπως αποκάλυψε, η εταιρεία βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις με αρκετούς παραγωγούς ΑΠΕ, ώστε να προχωρήσει σε νέες συμβάσεις αγοράς ηλ. ενέργειας (PPAs) το επόμενο χρονικό διάστημα.

Όσον αφορά το εξωτερικό, σημείωσε πως είναι υπό κατασκευή έργα συνολικής ισχύος 507 MW, από τα οποία τα 120 MW που βρίσκονται στην Αυστραλία πρόκειται να παραδοθούν από μέρα σε μέρα. Την ίδια στιγμή, πάρκα 444 MW είναι έτοιμα για κατασκευή, ενώ ένα χαρτοφυλάκιο 788 MW είναι ready to build έως τις αρχές του 2022. Το σύνολο των υπό ανάπτυξη έργων αγγίζει τα 1739 MW.

Έτσι, η Πειραιώς Χρηματιστηριακή, επαναλαμβάνει την τιμή-στόχο 19,5 ευρώ διατηρώντας τη σύσταση «outperform». Ωστόσο, η χρηματιστηριακή επισημαίνει πως αναθεωρήσει τις εκτιμήσεις της αφού ξεκαθαρίσει η εικόνα σχετικά με τις τιμές αλουμίνας που έχουν εξασφαλιστεί με τη Glencore και τη συμφωνία με τη ΔΕΗ σχετικά με το κόστος ηλεκτρικής ενέργειας για το 2021 και το 2022.

Ισχυρό σήμα στέλνει και η Wood τηρώντας τη σύσταση «buy». Αντίστοιχα και η Axia, επισημαίνει πως η εικόνα που μετέφερε η διοίκηση επιβεβαιώνοντας το θετικό υπόβαθρο για τον όμιλο και τις προοπτικές για την αυξανόμενη κερδοφορία που οφείλονται σε υπάρχουσες δραστηριότητες (μεταλλουργία) και νέες επενδύσεις (ΑΠΕ και CCGT). H Axia επισημαίνει πως θα επιστρέψει σύντομα με ενημερωμένες εκτιμήσεις και αποτιμήσεις για τη μετοχή της Μυτιληναίος.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Αlpha Finance, η Μυτιληναίος το 2023 θα ξεπεράσει τα 270 εκατ. ευρώ, ενώ το 2022 θα διαμορφωθούν σε 220 εκατ. ευρώ.
Eπίσης, η Alpha Finance εστιάζει στο υψηλό πρόγραμμα Capex, ύψους 600 εκατ. ευρώ, το οποίο θα ανέλθει σε 839 εκατ. ευρώ για την περίοδο 2021-2022.

Η Eurobank Equities εστιάζει στην έγκριση της διανομής μερίσματος 0,36 ευρώ ανά μετοχή με αποκοπή στις 24 Ιουνίου, αλλά και στον αισιόδοξο τόνο της διοίκησης για τη νέα μακροπρόθεσμη συμφωνία με την Glencore, αξίας 1,6 δισ. δολάρια, για την προμήθεια αλουμίνας και αλουμινίου, αλλά και στην καταρχήν συμφωνία με τη ΔΕΗ.

Θετική εικόνα διατηρούν και οι Optima, NBG και Beta Χρηματιστηριακή.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider