Ελληνικά ομόλογα: Σε ιστορικό χαμηλό το spread - Στο 0,83% το 10ετές

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ελληνικά ομόλογα: Σε ιστορικό χαμηλό το spread - Στο 0,83% το 10ετές
Το spread διαμορφώνεται στις 98,9 μ.β γυρνώντας σε επίπεδα 2008, με την απόδοση του 10ετούς στο 0,83% και του Bund στο -0,158%.

Σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα κινείται στο spread μεταξύ ελληνικών γερμανικών ομολόγων καθώς από τη μία οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων υποχωρούν περαιτέρω καθώς οι επενδυτές αναζητούν θετικές αποδόσεις, ενώ από την άλλη το Bund ενισχύεται καθώς οι πληθωριστικές πιέσεις οδηγούν σε αναπροσαρμογή των χαρτοφυλακίων.

Έτσι το spread διαμορφώνεται στις 98,9 μ.β γυρνώντας σε επίπεδα 2008, με την απόδοση του 10ετούς στο 0,83% και του Bund στο -0,158%.

Παράλληλα και ο κ. Πατέλης αναφέρθηκε στην εξέλιξη αυτή μέσω του προφίλ του στο Twitter.

Ευρύτερα ωστόσο, σε ό,τι αφορά την ενότητα του ελληνικού χρέους, τα χαρακτηριστικά του είναι αυτά που καλύπτουν το σκέλος της βιωσιμότητας, καθώς ο όγκος μπορεί να είναι μεγάλος, αλλά από την άλλη διαθέτει μεγάλη ωρίμανση ενώ μεγάλο μέρος του καλύπτεται από τον ESM και από το EFSF, κάτι που συνεπάγεται χαμηλότερες πιέσεις αποπληρωμής. Επιπλέον, μια πιθανή αύξηση των επιτοκίων περνά πολύ αργά στη βιωσιμότητα του χρέους και μπορεί να αποτελέσει απλώς μια ένδειξη ότι η αγορά μπορεί να χάνει σε επίπεδο εμπιστοσύνης. Σύμφωνα με αναλυτές ξένων οίκων, μια αύξηση των επιτοκίων σε ένα καλό μακροοικονομικό περιβάλλον είναι καλό για τα spreads και το creditworthiness της χώρας, ενώ η πτώση των τιμών των ελληνικών ομολόγων, χωρίς να υπάρχει ο φόβος για ακραίες μεταβολές, είναι κάτι αναμενόμενο από τη στιγμή που ενισχύεται το bund.

Παράλληλα, οι ίδιοι διατηρώντας την ανωνυμία τους, είχαν εκτιμήσει μιλώντας στο insider.gr, πως θα υπάρξει μια «γέφυρα» μεταξύ του PEPP (μετά τη λήξη του) και του κανονικού QE της ΕΚΤ, με αυξομειώσεις μεταξύ των προγραμμάτων ώστε να παραμείνει με ένα μικρό flow η Ελλάδα, με σταδιακή μετάβαση. Από την άλλη, μπορεί να εξεταστεί από το «στρατηγείο» της Φρανκφούρτης ακόμη και το «σπάσιμο» του APP των 20 δισ. ευρώ αγορών μηνιαίως σε δύο κομμάτια, με το πρώτο να μένει ως έχει και το δεύτερο να αποτελεί μια συνέχεια του PEPP. Έτσι, θεωρούν απίθανο από την ΕΚΤ να αφήσει την Ελλάδα από τη μια στιγμή στην άλλη με μηδενικό ρυθμό αγοράς ομολόγων, τη στιγμή δε που υπάρχει ένα ισχυρό υποστηρικτικό πλαίσιο.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Το τρίγωνο μεταξύ ΕΚΤ - ελληνικών ομολόγων - investment grade και στο βάθος... «γέφυρα»

gazzetta
gazzetta reader insider insider