Άνοδος για το πετρέλαιο καθώς αυξάνεται το έλλειμμα στην αγορά

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Άνοδος για το πετρέλαιο καθώς αυξάνεται το έλλειμμα στην αγορά
Το αμερικανικό αργό διαπραγματεύεται στα 65,36 δολάρια και το μπρεντ στα 65,36 δολάρια.

Ανοδικά κινείται το πετρέλαιο τη Δευτέρα μετά από την κυβερνοεπίθεση σε κορυφαία εταιρεία εκμετάλλευσης αγωγών στις ΗΠΑ, η οποία ανάγκασε το κλείσιμο κρίσιμων αγωγών τροφοδοσίας καυσίμων και ανέδειξε την ευθραυστότητα της υποδομής πετρελαίου.

Σε μια ένδειξης της σοβαρότητας της κατάστασης, ο Λευκός Οίκος συνεργάστηκε στενά με την Colonial Pipeline (COLPI.UL) για την αποκατάσταση του προβλήματος, το οποίο ανάγκασε τον μεγαλύτερο φορέα αγωγών καυσίμων των ΗΠΑ να κλείσει ένα δίκτυο που προμηθεύει πυκνοκατοικημένες ανατολικές πολιτείες.

«Το σημαντικότερο μάθημα από αυτό είναι ότι οι "κακοί" είναι πολύ έμπειροι στην εξεύρεση νέων τρόπων διείσδυσης σε υποδομές», δήλωσε ο Andrew Lipow, πρόεδρος της Lipow Oil Associates στο Reuters. Οι υποδομές δεν διαθέτουν αμυνες οι οποίες να επιτρέπουν να αντισταθμίσουν όλους τους διαφορετικούς τρόπους με τους οποίους ένα κακόβουλο λογισμικό μπορεί να προσβάλει ένα σύστημα, σημειώνει.

Η επίθεση οδήγησε σε εκκλήσεις από Αμερικανούς νομοθέτες για ενίσχυση της προστασίας για κρίσιμες ενεργειακές υποδομές των ΗΠΑ από επιθέσεις hacking.

Το Υπουργείο Ενέργειας δήλωσε ότι παρακολουθεί τις πιθανές επιπτώσεις στον ενεργειακό εφοδιασμό της χώρας, ενώ η Αμερικανική Υπηρεσία Ασφάλειας στον κυβερνοχώρο και η Υπηρεσία Ασφάλειας Μεταφορών δήλωσαν στο Reuters ότι εργάζονται για να διευθετήσουν την κατάσταση.

Στα 80 δολάρια το βαρέλι βλέπει το μπρεντ η Goldman Sachs

Στο διεθνές μέτωπο το έλλειμμα στην παγκόσμια αγορά και οι προβλέψεις για ανάκαμψη στη ζήτηση ωθούν ανοδικά τις προβλέψεις. Η Goldman Sachs δήλωσε ότι αναμένει ότι η ζήτηση πετρελαίου θα φτάσει στα προ πανδημίας επίπεδα μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους και προέβλεψε ότι το μπρεντ θα φθάσει τα 80 δολάρια το βαρέλι και το αμερικανικό αργό τα 77 δολάρια μέσα σε έξι μήνες.

«Βλέπουμε το έλλειμμα της παγκόσμιας αγοράς πετρελαίου να αυξάνεται σημαντικά», ανέφεραν οι αναλυτές της Goldman.

«Εξακολουθούμε να αναμένουμε ότι η ζήτηση πετρελαίου θα φτάσει τα 100 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα έως το τέλος του τρέχοντος έτους», ανέφεραν.

Την Δευτέρα το πρωί (10:16 ώρα Ελλάδος), το αμερικανικό αργό διαπραγματεύεται στα 65,36 δολάρια καταγράφοντας άνοδο κατά 0,71% και το μπρεντ στα 65,36 δολάρια καταγράφοντας άνοδο κατά 0,75%.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider