Ο έλεγχος των αμερικάνικων επενδύσεων και η τιμή του Bitcoin

Νίκος Βασιλόπουλος
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ο έλεγχος των αμερικάνικων επενδύσεων και η τιμή του Bitcoin
Η τιμή του Bitcoin, μετά από ένα τρελό ράλι ανόδου, έπεσε σχεδόν 22% την περασμένη εβδομάδα κλείνοντας την Παρασκευή στα 41.000 ευρώ. Η αιτία είναι οι φήμες ότι θα φορολογηθουν οι επενδύσεις στις ΗΠΑ με αυξημένο συντελεστή. Τι ακριβώς επιδιώκει η κυβέρνηση Μπάιντεν; Που θα πάει το Bitcoin αυτή την εβδομάδα

Την εβδομάδα που μας πέρασε το Bitcoin έκανε μια θεαματική βουτιά, η οποία κατέληξε στο να χάσει συνολικά το 22% της αξίας που είχε στην υψηλότερη στιγμή του (52.376 ευρώ) και να διαμορφωθεί στα 40.826 ευρώ. Αιτία σύμφωνα με τους περισσότερους αναλυτές ήταν η ανακοίνωση του Προέδρου των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, ότι θα προχωρήσει σε διπλασιασμό του φορολογικού συντελεστή για τους πλούσιους, καθώς και θα αυξήσει τη φορολογία στις επενδύσεις.

Συγκεκριμένα, η πρόταση Μπάιντεν είναι να υπάρξει μια μεγάλη αύξηση του κεντρικού ομοσπονδιακού φορολογικού συντελεστή για τα μακροπρόθεσμα κέρδη κεφαλαίου και τα μερίσματα που πληρούν τις προϋποθέσεις, από 23,8% που είναι σήμερα σε 39,6% για όσους κατέχουν υψηλά εισοδήματα και κεφάλαια πάνω από 1.000.000 δολάρια. Με τον συνυπολογισμό του καθαρού φόρου εισοδήματος από επενδύσεις, φτιάχνεται ένας ομοσπονδιακός φορολογικός συντελεστής ύψους 43,4%.

Τα ποσοστά αυτά θα φτάσουν πολύ υψηλότερα σε πολλές πολιτείες των ΗΠΑ λόγω των επιπλέον φόρων πολυτελείας και των αντίστοιχων «τεκμηρίων διαβίωσης» (ειδικοί φορολογία για κατοχή συγκεκριμένων αγαθών και συσχέτισής τους με το εισόδημα), το οποίο θα οδηγήσει σε έναν συνδυαστικό μέσο όρο περίπου 48%, σε σύγκριση με το σημερινό 29%.

Η διαφορά δεν έγκειται μόνο στην αύξηση των συντελεστών, αλλά και στο πόσο θα φορολογηθούν όσοι αποφασίσουν να πουλήσουν περιουσιακά στοιχεία και αποταμιεύσουν ή να επανεπενδύσουν τα κέρδη τους. Εδώ, ο Μπάιντεν ρισκάρει αρκετά να μην οδηγηθεί ένα μέρος των κατεχόντων περιουσιακά στοιχεία στη ρευστοποίηση αλλά στην τμηματοποίηση των κερδών και τις πολλές, μικρές μεταβιβάσεις ώστε να μειώσει τον φορολογικό συντελεστή και άρα να μειωθούν τα αναμενόμενα φορολογικά έσοδα.

Δεν θα ασχοληθούμε εκτενώς με την απόφαση του Μπάιντεν να κατευθύνει τα έσοδα από φόρους στο κοινωνικό κράτος, την παιδεία και την υγεία, καθώς αυτά χρειάζονται αυτοτελή ανάλυση. Το ερώτημα είναι πώς αντιδρούν οι αγορές και γιατί το Bitcoin έπεσε τόσο ραγδαία και ποια αναμένεται να είναι η τάση την επόμενη εβδομάδα.

Η απότομη πτώση ενός γρήγορου αποθησαυριστικού μέσου

Το σχέδιο του Μπάιντεν είναι μέρος της απόφασης του Λευκού Οίκου για μια εκτεταμένη αναθεώρηση του φορολογικού συστήματος των ΗΠΑ που θα κάνει τους πλούσιους και τις μεγάλες εταιρείες να πληρώσουν περισσότερα και να βοηθήσουν «να πληρωθεί το μάρμαρο» στη φιλόδοξη οικονομική ατζέντα των Δημοκρατικών.

Η ραγδαία πτώση της τιμής του Bitcoin δεν συνάδει με την εικόνα που αποκομίζει κανείς από τις χρηματαγορές στο άκουσμα των ίδιων νέων και αυτό είναι σημαντικό. Την εβδομάδα που μας πέρασε, οι αμερικάνικοι δείκτες είχαν «ανάμεικτα συναισθήματα» για τις φορολογικές εξαγγελίες του Μπάιντεν. Ο DOW Jones και ο Russell 2000, σημείωσαν κέρδη, ενώ ο S&P 500 και ο NASDAQ έπεσαν. Το κλείσιμο της Παρασκευής δείχνει ότι οι παραδοσιακές αγορές εμφανίζουν άλλου τύπου ανθεκτικότητα.

Το Bitcoin από την άλλη, όπως και τα άλλα κρυπτονομίσματα που έχουν ξεπεράσει ως τιμή αναφοράς τα 1000 δολάρια, έπεσαν. Η απάντηση κρύβεται στο γεγονός ότι η επένδυση στα κρυπτονομίσματα για να αποδίδει ανοδικά χρειάζεται ένα βραχυπρόθεσμα σταθερό οικονομικό περιβάλλον που δεν επηρεάζει τον μικρο-χρήστη, ο οποίος αποτελεί και τη βασική συνιστώσα των καθημερινών συναλλαγών. Απέναντι στις μεγάλες, χρηματιστηριακές συναλλαγές των ομίλων και των εταιρειών, οι εκατοντάδες χιλιάδες κάτοχοι κρυπτονομισμάτων είναι λιγότερο σταθεροί σε άμεσες αλλαγές και συνεπώς, δεν μπορούν να επενδύσουν με μακροπρόθεσμο ορίζοντα. Με λίγα λόγια, όσο το Bitcoin θα χρησιμοποιείται ως μέσο γρήγορου αποθησαυρισμού, τόσο δεν θα σταθεροποιούνται οι αποδόσεις του.

Επίσης, είναι σαφές ότι δεν επηρεάστηκαν από τις εξαγγελίες Μπάιντεν, όσοι πράγματι μέσω Bitcoin και άλλων συμπληρωματικών δραστηριοτήτων, αναμένουν να έχουν κέρδη πάνω από 1.00.000 δολάρια και (θα έπρεπε να) τους αφορά άμεσα η οποιαδήποτε εξέλιξη... Άρα βρισκόμαστε μπροστά σε μια ταχύτατη μεταφορά κεφαλαίων και συγκέντρωσή τους σε λιγότερους (και καλύτερους) μεγαλοεπενδυτές. Αυτό είναι και καλό και κακό...

Υπάρχει περιθώριο ανόδου;

Από την κίνηση της τελευταίας εβδομάδας δείχνει να επιβεβαιώνεται η JP Morgan και άλλοι αναλυτές, που κάνουν λόγο για μια εύθραυστη φούσκα εδώ και μήνες, όσον αφορά την τιμή του Bitcoin. Οι επενδυτές που έχουν ενσωματώσει την ανάλυση ότι το Bitcoin μπορεί να κινείται εξω-συστημικά ή και αντι-συστημικά στην κίνηση των υπόλοιπων υλικών και άυλων κεφαλαίων, πιστεύουν ότι το Bitcoin θα ανακάμψει άμεσα και δραστικά, όπως συνέβη άλλες τρεις φορές φέτος.

Πράγματι, έχουν συμβεί διψήφιες πτώσεις τιμής και επακόλουθες ανακτήσεις τον τελευταίο χρόνο και έχει καταγραφεί ότι σε μια τιμή βάσης κοντά στα 28.000 δολάρια, το Bitcoin μπορεί να ανακάμψει και να φτάσει υψηλότερες τιμές.

Αυτή τη φορά τα πράγματα δεν είναι όπως φαίνονται όμως και η ιστορία της ραγδαίας ανόδου δύσκολα μπορεί να επαναληφθεί γρήγορα. Αυτό δεν σημαίνει ότι η φούσκα θα σκάσει και το Bitcoin θα καταρρεύσει με κρότο που θα φτάσει στο 1 δολάριο. Αν ισχύσει η εκτίμηση ότι έχουμε μεταφορά κεφαλαίων σε μεγαλοεπενδυτές, τότε η 23η Απριλίου είναι η ημέρα που το Bitcoin έκανε το βήμα για να μπει στη φάση της ομαλοποίησης. Αυτό σημαίνει ότι η τιμή του θα πέφτει σταδιακά μέχρι να βρεθεί ένα σημείο ισορροπίας στο οποίο θα κινείται με ελαφρές ανοδικές και καθοδικές τάσεις, χωρίς τα «ξεσπάσματα» του περασμένου έτους. Ήδη αναμένεται η Δευτέρα να ανοίξει με πτώση περίπου στο 2,5% από την τιμή της Κυριακής, όποτε και καταλαβαίνουμε ότι η πτωτική τάση θα συνεχιστεί, αλλά η καμπύλη της θα ομαλοποιηθεί. Συνεπώς, αναμένεται η τιμή του να βρεθεί μεταξύ των 38.000 – 40.000 ευρώ στο τέλος της εβδομάδας.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider