Εκτινάχθηκε ο τζίρος στη δευτερογενή αγορά ομολόγων

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Εκτινάχθηκε ο τζίρος στη δευτερογενή αγορά ομολόγων
Οι αγορές αναμένουν τη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ αυτή την εβδομάδα.

Στα 479 εκατ. ευρώ εκτινάχθηκε σήμερα ο τζίρος στη δευτερογενή αγορά ομολόγων. Η αυξημένη συναλλακτική κίνηση που καταγράφηκε στο Ηλεκτρονικό Σύστημα Συναλλαγών της Τραπέζης της Ελλάδος συνδέεται με τις αυξημένες αγορές στις οποίες προχώρησε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα στο πλαίσιο του προγράμματος Πανδημίας (PEPP).

Τα στοιχεία που δημοσιοποίησε σήμερα το απόγευμα η ΕΚΤ δείχνουν ότι στο τέλος της προηγούμενης εβδομάδας η συνολική αξία των ομολόγων που είχαν αγοράσει οι Κεντρικές τράπεζες του ευρωσυστήματος στο πλαίσιο του προγράμματος PEPP είχε φθάσει τα 943,647 δισ. ευρώ. Μάλιστα από τις αρχές Απριλίου φαίνεται ότι η ΕΚΤ προχωρά σε αυξημένες αγορές ομολόγων όπως είχε δεσμευτεί η επικεφαλής της Κριστίν Λαγκάρντ, καθώς στο πρώτο δεκαπενθήμερο του Απριλίου, παρά τις αργίες του Πάσχα των Καθολικών, αγοράστηκαν ομόλογα ονομαστικής αξίας 33 δισ. ευρώ.

Οι αγορές αναμένουν τη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ αυτή την εβδομάδα, προκειμένου να διακριβώσουν τις προθέσεις της. Πάντως το κλίμα που έχει δημιουργηθεί ευνοεί τις νέες εκδόσεις κρατικών ομολόγων. Εκτιμάται ότι αυτή την εβδομάδα τα κράτη μέλη της ευρωζώνης θα αντλήσουν από τις αγορές ομολόγων περίπου 30 δισ. ευρώ.

Στο Ηλεκτρονικό Σύστημα Συναλλαγών της Τραπέζης της Ελλάδος (ΗΔΑΤ) καταγράφηκαν συναλλαγές 479 εκατ. ευρώ εκ των οποίων τα 303 εκατ. ευρώ αφορούσαν σε εντολές αγοράς. Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου αναφοράς υποχώρησε στο 0,87%, από 0,90% που ήταν στο τέλος της προηγούμενης εβδομάδας, έναντι 0,23% του αντίστοιχου γερμανικού με αποτέλεσμα το περιθώριο να διαμορφωθεί στο 1,10%.

Στην αγορά συναλλάγματος ανοδικά κινείται το ευρώ έναντι του δολαρίου καθώς νωρίς το απόγευμα η ισοτιμία ευρύ/δολ. κυμαίνονταν στο 1,2028, από 1,1983 δολ που άνοιξε η αγορά.

Η ενδεικτική τιμή για την ισοτιμία ευρύ/δολαρίου που ανακοινώνει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα διαμορφώθηκε στα 1,2035 δολ.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider