Νέα ρεκόρ για τους δείκτες της Wall, πάνω από τις 33.000 μονάδες ο Dow

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Νέα ρεκόρ για τους δείκτες της Wall, πάνω από τις 33.000 μονάδες ο Dow
Σε νέα ιστορικά υψηλά οδηγήθηκαν οι δείκτες της Wall Street, διαγράφοντας τις αρχικές απώλειες, έπειτα την ανακοίνωση της Fed πως τα επιτόκια θα διατηρηθούν αμετάβλητα έως το 2023.

Σε νέα ιστορικά υψηλά οδηγήθηκαν οι δείκτες της Wall Street, διαγράφοντας τις αρχικές απώλειες, έπειτα την ανακοίνωση της Fed πως τα επιτόκια θα διατηρηθούν αμετάβλητα έως το 2023, με την αμερικανική κεντρική τράπεζα να αναβαθμίζει τις εκτιμήσεις της για την ανάπτυξη του 2021.

Ο Dow Jones ενισχύθηκε 189,42 μονάδες, 0,6%, φτάνοντας στις 33.015,37, ξεπερνώντας για πρώτη φορά το επίπεδο των 33.000 μονάδων. Σε νέο ιστορικό υψηλό και ο S&P 500 ο οποίος σημείωσε άνοδο 0,3% στις 3.974,12 μονάδες. Ο τεχνολογικός Nasdaq έκλεισε στο +0,4% στις 13.525,20 μονάδες, ενώ νωρίτερα είχε υποχωρήσει έως και 1,5%.

Ενώ η Fed αναμένει τα επιτόκια να μείνουν κοντά στο μηδέν τα επόμενα δύο χρόνια, προχώρησε σε ανοδική αναθεώρηση του οικονομικού outlook, με την ανάπτυξη του 2021 να τοποθετείται στο 6,5%. Ο πρόεδρος της Κεντρικής Τράπεζας, Ζερόμ Πάουελ, είπε στη συνέντευξη Τύπου που ακολούθησε πως η Fed θα πρέπει να δει μια πραγματική και βιώσιμη κίνηση του πληθωρισμού προς το 2% πριν κάνει οποιαδήποτε μεταβολή στη χαλαρή νομισματική της πολιτική.

Το 10ετές ομόλογο ενισχύθηκε 2 μονάδες βάσης, μετά τις ανακοινώσεις, στο 1,64%, ενώ νωρίτερα είχε ενισχυθεί στο 1,689%, στο υψηλότερο από τον Ιανουάριο του 2020.

Στα εμπορεύματα, τα futures του χρυσού κινήθηκαν χαμηλότερα την Τετάρτη, μερικώς επηρεασμένα από την άνοδο στις αμερικανικές αποδόσεις, ωστόσο ενισχύθηκαν μετά την ανακοίνωση της Fed στα 1.741,90 δολάρια η ουγγιά. Αντίθετα, τα futures του πετρελαίου έκλεισαν με απώλειες (στα 64,60 δολάρια το βαρέλι) αφού η αμερικανική κυβέρνηση ανακοίνωσε μια τέταρτη διαδοχική εβδομάδα αύξησης των αποθεμάτων αργού.

Σε μακροοικονομικό επίπεδο, η κατασκευή κατοικιών υποχώρησε σε χαμηλό έξι μηνών στις ΗΠΑ τον Φεβρουάριο καθώς ο παγετός έπληξε μεγάλα τμήματα της χώρας, σε ένα βήμα πίσω για τη στεγαστική αγορά η οποία εξακολουθεί να στηρίζεται από το ισχνό απόθεμα κατοικιών την ώρα που η ζήτηση για μεγαλύτερες κατοικίες είναι ισχυρή.

Οι ενάρξεις ανέγερσης κατοικιών υποχώρησαν 10,3% στον εποχικά προσαρμοσμένο ετήσιο ρυθμό των 1,421 εκατομμύρια μονάδων τον περασμένο μήνα, ήτοι στο χαμηλότερο επίπεδο από τον περασμένο Αύγουστο, ανακοίνωσε το υπουργείο Εμπορίου των ΗΠΑ. Οι οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε έρευνα του Reuters είχαν προβλέψεις ότι οι ενάρξεις θα περιορίζονταν στον ρυθμό των 1,560 εκατομμυρίων μονάδων τον Φεβρουάριο.

Εξάλλου, στο μέτωπο των εμβολιασμών και του κορονοϊού, είναι διάχυτη η ευφορία στις ΗΠΑ από τους ρυθμούς που τρέχει η διαδικασία, καθώς από τις αρχές Ιανουαρίου τα ημερήσια κρούσματα έχουν υποχωρήσει 80%, με το 15% του πληθυσμού να έχει ήδη εμβολιαστεί. Ωστόσο, αξιωματούχοι στον χώρο της υγείας, ισχυρίζονται πως οι ρυθμοί πρέπει να εντατικοποιηθούν κι άλλο για να μπορέσει να κατανικηθεί η πανδημία, καθώς μόνο τις τελευταίες 7 ημέρες έχουν χάσει την ζωή τους 1.285 Αμερικανοί πολίτες.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider