Ήπιες μεταβολές στο Χρηματιστήριο με το βλέμμα στη νέα χρονιά

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ήπιες μεταβολές στο Χρηματιστήριο με το βλέμμα στη νέα χρονιά

Ήπιες μεταβολές καταγράφηκαν στο Χρηματιστήριο Αθηνών την Τετάρτη, με τους επενδυτές να καταστρώνουν πλέον τα πλάνα τους για τη νέα χρονιά.

Έτσι ο Γενικός Δείκτης κατέγραψε οριακές απώλειες 0,02% στις 809,22 μονάδες, με τον τζίρο στα 58,8 εκατ. ευρώ. Ο FTSE 25 διολίσθησε 0,15%, στις 1.936,38 μονάδες και ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με πτώση 0,51% στις 518,86 μονάδες.

Στις τράπεζες, η μετοχή της Τράπεζας Πειραιώς ενισχύθηκε 2,12% με την Εθνική Τράπεζα Εθνική στο 0,18%. Πτωτικά έκλεισαν η Alpha Bank στο 1,25% και της Εurobank στο 1,05%.

Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, τη μεγαλύτερη άνοδο κατέγραψαν οι μετοχές της Fourlis (+2,97%), της Lamda Development (+2,29%), της Πειραιώς (+2,12%) και της Ελλάκτωρ (+1,50%).

Αντιθέτως, τη μεγαλύτερη πτώση σημείωσαν οι μετοχές των ΕΛΠΕ (-1,43%), της Viohalco (-1,35%), της Alpha Bank (-1,25%) και της Eurobank (-1,05%).

Από τους επιμέρους δείκτες, τη μεγαλύτερη άνοδο σημείωσαν οι δείκτες της Τεχνολογίας (+3,50%) και του Εμπορίου (+2,64%), ενώ τις μεγαλύτερες απώλειες σημείωσαν οι δείκτες των πρώτων Υλών (-1,185) και της Υγείας (-1,06%).

Τον μεγαλύτερο όγκο συναλλαγών παρουσίασαν η Eurobank και η Alpha Bank διακινώντας 6.503.460 και 4.949.399 μετοχές, αντιστοίχως.

Τη μεγαλύτερη αξία συναλλαγών σημείωσαν η Paperpack με 15,848 εκατ. ευρώ και ο ΟΤΕ με 5,690 εκατ. ευρώ.

Το 2020 θα μείνει στην ιστορία ως η χρονιά που η ανθρωπότητα βρέθηκε αντιμέτωπη με μια σοβαρή απειλή που άλλαξε συνήθειες και τρόπο ζωής επηρεάζοντας κάθε μορφή ανθρώπινης δραστηριότητας όπως επισημαίνει η Beta Χρηματιστηριακή.

Οι κυβερνήσεις βρέθηκαν σε μια νέα πραγματικότητα διαχείρισης που από την μία έπρεπε να διαφυλάξουν την ασφάλεια των πολιτών τους και από την άλλη να διατηρήσουν ένα ελάχιστομέρος της οικονομικής δραστηριότητας που θα εξυπηρετούσε βασικές ανάγκες. Στο τέλος αυτής της χρονιάς οι ελπίδες αναπτερώθηκαν με την κυκλοφορία των πρώτων εμβολίων ενώ βρίσκεται σε εξέλιξημια πρωτοφανή κινητοποίηση κρατών και οργανισμώνπροκειμένου να ελαχιστοποιηθεί ο χρόνος απόκτησης ανοσίας του πληθυσμού. Η άγνοια για την πανδημία ήταν ο λόγος που οι μετοχές ξεπουλήθηκαν μέσα στο Μάρτιο, η ανακοίνωση του εμβολίου στις 9 Νοεμβρίου είναι ο λόγος που σημειώνονται ιστορικά υψηλά στην Αμερική και ένα από τα πιο ισχυρά ράλι ανόδου στην εγχώρια Αγορά.

Η επόμενη χρονιά θα έχει ως σημείο αναφοράςτην εφαρμογή των πολιτικών ανάκαμψης μέσω των πακέτων στήριξης των οικονομιών σε Ευρώπη και Αμερική. Τα προγράμματα δημοσιονομικής υποστήριξης αναμένεται να αυξήσουν την ρευστότητα της οικονομίας και απασχόλησηστην αγορά εργασίας κατά τα προσεχή έτη,επαναφέροντας σταδιακά τις οικονομίες σε επίπεδα κανονικότητας. Υπάρχουν κερδισμένοι κλάδοι που μέσα από αυτά τα προγράμματα θα δουν εισροές και ανάπτυξη των εργασιών τους όπως οι κατασκευές, οι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, οι εταιρίες ψηφιακών εφαρμογών αλλά και παρελκόμενοι τομείς της οικονομίας οι οποίοι μεσολαβούν (τράπεζες) ή εφάπτονται (δομικά υλικά)στις εν λόγω αναπτύξεις. Για την Ελλάδα καταγράφεται μια μοναδική ευκαιρία να υλοποιηθούν έργα και οικονομικές δράσεις προστιθέμενης αξίας οι οποίες σε συνδυασμό με την ανάκαμψη της τουριστικής ζήτησης θα δώσουν ισχυρή ώθηση στην αύξηση του ΑΕΠ.

Πολλά θα κριθούν και από την αποτελεσματικότητα των εμβολίων, ωστόσο το πλάνο(Έκθεση Πισσαρίδη) που έχει σχεδιαστεί έχει πλέον τις βασικές του παραμέτρους προσδιορισμένες.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider