Στα «σκαριά» νέα έκδοση ομολόγου – Τι βλέπουν οι αναλυτές

Βάσω Αγγελέτου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Στα «σκαριά» νέα έκδοση ομολόγου – Τι βλέπουν οι αναλυτές
Είναι σημαντικό το ελληνικό Δημόσιο να δίνει το «παρών» με τακτικές εκδόσεις διαμορφώνοντας την καμπύλη αποδόσεων, εξηγούν στο insider.gr πηγές με γνώση των διαδικασιών.

Νέα ομολογιακή έκδοση σχεδιάζει το υπουργείο Οικονομικών και ΟΔΔΗΧ εντός του έτους προκειμένου να αξιοποιήσει το πολύ θετικό momentum για τους ελληνικούς τίτλους, σύμφωνα με πληροφορίες του insider.gr.

Πηγές με γνώση των διαδικασιών εξηγούν στο insider.gr ότι, παρότι ο στόχος της άντλησης κεφαλαίων από τις αγορές για το 2019 έχει επιτευχθεί (7 δισ. ευρώ), είναι σημαντικό το ελληνικό Δημόσιο να δίνει το «παρών» με τακτικές εκδόσεις. Με τον τρόπο αυτό διαμορφώνει την καμπύλη αποδόσεων μετά από πολυετή απουσία από τις κεφαλαιαγορες.

Παρότι ακόμη δεν φαίνεται να έχουν αποκρυσταλλωθεί τα χαρακτηριστικά της τελευταίας φετινής έκδοσης, το πιθανότερο είναι η Ελλάδα να απευθυνθεί στους επενδυτές με έναν μεσοπρόθεσμο τίτλο 8ετούς ή 10ετούς διάρκειας. Θυμίζεται ότι η τελευταία έκδοση, 7ετούς διάρκειας, ολοκληρώθηκε με μεγάλη επιτυχία τον περασμένο Ιούλιο, με το κουπόνι να διαμορφώνεται στο 1,9%.

Χρηματιστηριακές πηγές εκτιμούν ότι το ΥΠΟΙΚ θα προσανατολιστεί στην έκδοση 2ετούς ή 8ετούς ομολόγου, αφού η καμπύλη αποδόσεων παρουσιάζει «λακκούβες» στις λήξεις 2021 και 2027. Για αυτές τις ενδεχόμενες διάρκειες, οι αναλυτές αναμένουν κουπόνι 0,5% και 1,5% αντίστοιχα, χωρίς ωστόσο να αποκλείεται το σενάριο μιας ελαφράς διόρθρωσης των αποδόσεων προς τα επάνω δεδομένης της δραστικής πτώσης των προηγούμενων μηνών.

Η 10ετής έκδοση δεν αποκλείεται, ωστόσο, το πιθανότερο είναι το ΥΠΟΙΚ να προτιμήσει τις αρχές του 2020 για τη συγκεκριμένη διάρκεια. Οι αναλυτές, πάντως, είναι ιδιαίτερα αισιόδοξοι για την ανταπόκριση των επενδυτών και στις επόμενες ελληνικές εκδόσεις, καθώς σε περιβάλλον αρνητικών επιτοκίων ξεχωρίζουν ως ιδιαίτερα ελκυστικές με διαχειρίσιμο πιστωτικό κίνδυνο, αφού πρόκειται για εκδόσεις κράτους μέλους της Ευρωζώνης.

Το επιχείρημα αυτό ενισχύεται ακόμη περισσότερο σε περίπτωση επαναφοράς του προγράμματος μαζικών αγορών ομολόγων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (QE) και, συγκεκριμένα, από τη νέα επικεφαλής Κριστίν Λαγκάρντ που αναλαμβάνει σε λίγες εβδομάδες.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider