Αύξηση 7% αναμένεται να σημειώσει η ζήτηση για φυσικό αέριο στις χώρες της ΕΕ κατά τους χειμερινούς μήνες όπως αναφέρεται στην ετήσια έρευνα της Eurogas. Αιτίες της αυξημένης ζήτησης αναμένεται να είναι οι χαμηλές θερμοκρασίες (χαμηλότερες σε σχέση με τα δύο προηγούμενα χρόνια) και η διεύρυνση της χρήσης φυσικού αερίου στη βιομηχανία. Όπως αναφέρει η έρευνα, με την ευρωπαϊκή οικονομία να ανακάμπτει στο πρώτο μισό του 2015, η βιομηχανική παραγωγή άρχισε να ζητά περισσότερο αέριο για κατανάλωση και το 2015 η ζήτηση στην Ευρώπη για φυσικό αέριο θα κυμανθεί στις 4.760 τεραβατώρες ή 441 δισ. κ.μ.

Η αύξηση αυτή αποτελεί σημαντική εξέλιξη για την αγορά του φυσικού αερίου, αν συγκριθεί με τα περυσινά μεγέθη όπου η κατανάλωση φυσικού αερίου στην ΕΕ ήταν μειωμένη κατά 11,2%.

Βασική αιτία της πτώσης ήταν η μειωμένη ζήτηση για φυσικό αέριο θέρμανσης κατά τους χειμερινούς μήνες όπου ο καιρός, σε χώρες όπως η Ολλανδία, η Γερμανία και η Τσεχία ήταν ο πιο θερμός που έχει καταγραφεί τα τελευταία χρόνια. Εξίσου μειωμένη ήταν η κατανάλωση και στις μονάδες παραγωγής ενέργειας, κυρίως λόγω των χαμηλών τιμών του άνθρακα και των δικαιωμάτων εκπομπών ρύπων, σε συνδυασμό με την αυξανόμενη διείσδυση των ΑΠΕ.

Σύμφωνα με την Eurogas, ανασταλτικά στην ανάπτυξη της αγοράς του αερίου λειτούργησε και η ύφεση που παρατηρήθηκε σε πολλές ευρωπαϊκές οικονομίες. Σύγκεκριμένα:

-Στη Γερμανία, τη μεγαλύτερη καταναλώτρια χώρα φυσικού αερίου της ΕΕ, η ζήτηση υποχώρησε κατά 12,6% στα 76,2 δισ. κ.μ. (bcm).

-Στη Βρετανία, η πτώση διαμορφώθηκε σε 9,1% (71,5 bcm) και στην Ιταλία σε 11,6% (60,7 bcm).

Η Eurogas έδωσε στη δημοσιότητα στοιχεία και για την Τουρκία, όπου η ζήτηση αυξήθηκε κατά 7% σε 47,5 bcm.