Όλα όσα θα πρέπει να ξέρουμε για το νέο «Εξοικονομώ - Αυτονομώ»

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Όλα όσα θα πρέπει να ξέρουμε για το νέο «Εξοικονομώ - Αυτονομώ»
Το MapethermSystem αποτελεί ένα εξελιγμένο τεχνολογικά σύστημα εξωτερικής θερμομόνωσης.

Ένα κύμα ενεργειακών ανακαινίσεων κτιρίων ξεκινά στις 11 Δεκεμβρίου από την Ήπειρο και τα Ιόνια νησιά και θα συνεχιστεί σταδιακά στις υπόλοιπες Περιφέρειες της χώρας έως τις 20 Ιανουαρίου 2021. Λαμβάνοντας υπόψιν τις παρενέργειες που προκαλεί η COVID-19 καθώς και τα αιτήματα του τεχνικού κόσμου τα συναρμόδια υπουργεία Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ) και Ανάπτυξης αποφάσισαν προ ημερών να καθυστερήσουν για λίγο την έναρξη του νέου προγράμματος «Εξοικονομώ – Αυτονομώ», προϋπολογισμού 850 εκατ. ευρώ.

Με το νέο πρόγραμμα αναμένεται να ανακαινιστούν ενεργειακά, εντός του 2021, περίπου 60.000 κατοικίες. Όπως και στα προηγούμενα προγράμματα επιδότησης, τα πιστοποιημένα συστήματα εξωτερικής θερμομόνωσης Μapetherm της Μapei αποτελούν την πιο κατάλληλη λύση για την ενεργειακή και αισθητική αναβάθμιση του κτηρίου σας.H θερμομόνωση αποτελεί μια από τις βασικές επιλέξιμες δαπάνες του νέου «Εξοικονομώ» μαζί με τα κουφώματα, τα συστήματα σκίασης και αερισμού, τα συστήματα θέρμανσης και ψύξης, τα συστήματα παροχής ζεστού νερού χρήσης.

Το MapethermSystem αποτελεί ένα εξελιγμένο τεχνολογικά σύστημα εξωτερικής θερμομόνωσης με τη δυνατότητα επιλογής ανάμεσα σε διαφόρους τύπους μονωτικών (ΕPS, EPSplus, πετροβάμβακας, XPS) και πληθώρα τελικών επιχρισμάτων σε πολλές κοκκομετρίες και διευρυμένο χρωματολόγιο για όλες τις απαιτήσεις. Δοκιμασμένα για τις έντονες συνθήκες της ελληνικής επικράτειας, αποτελούν προϊόντα με την τεχνογνωσία των εργαστηρίων Έρευνας & Ανάπτυξης της Mapei και την αξιοπιστία των 80 και πλέον χρόνων της στην παραγωγή καινοτόμων προϊόντων υψηλής ποιότητας.

Το MapethermSystem δίνει τη δυνατότητα στο μηχανικό να καλύψει όλες τις κάθετες επιφάνειες με συνεχές στρώμα μονωτικού και να εξαφανίσει τις περιοχές με τοπικές αλλά σημαντικές ελλείψεις στη μόνωση (π.χ. σενάζια, κολώνες, πλάκες). Επιπλέον, επιδιορθώνει κάθε τύπο θερμογέφυρας αφού εξαφανίζει τις διόδους μεταφοράς θερμότητας, τις πηγές συμπύκνωσης και μούχλας στην εσωτερική τοιχοποιία και επιδιορθώνει περιοχές με ρωγμές ή αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης ρωγμών. Το MapethermSystem προσφέρει θερμική ισορροπία στον σκελετό του κτηρίου αφού μονώνει ομοιόμορφα, εξαφανίζει τις θερμοκρασιακές και υγρασιακές καταπονήσεις που επιδρούν στην οικοδομή και αυξάνει την ανθεκτικότητα. Έτσι αποτρέπεται η εμφάνιση ρωγμών στις διεπιφάνειες, η είσοδος υγρασίας που οδηγεί σε σκιές και μούχλα, καθώς και η μείωση της θερμομονωτικής ικανότητας της τοιχοποιίας. Επιπλέον, λόγω της ορθής θέσης του μονωτικού υλικού διατηρεί τους τοίχους θερμούς, σε περιόδους ψυχρού καιρού, αφού συσσωρεύει θερμότητα στην τοιχοποιία, ενώ την περίοδο του καλοκαιριού αποτρέπει την υπερβολική θέρμανση του τοίχου. Η εφαρμογή στον εξωτερικό τοίχο δεν επιδρά στη λειτουργία του κτιρίου και δεν μειώνει τους εσωτερικούς χώρους.

Παράλληλα, το MapethermSystem επιτρέπει στους υδρατμούς να εξέρχονται από το εσωτερικό του κτιρίου, μετακινεί το σημείο δρόσου στην εξωτερική μεριά της τοιχοποιίας και αποτρέπει το σχηματισμό της επιβλαβούς και ανθυγιεινής συμπύκνωσης υδρατμών στα διάκενα της τοιχοποιίας. Έτσι, μειώνει την πιθανότητα σχηματισμού συμπυκνώσεων και την εμφάνιση μούχλας εσωτερικά και επιτρέπει την ορθή εκμετάλλευση της θερμότητας.

Παρακάτω θα βρείτε όσα ακόμα χρειάζεται να γνωρίζετε για το πρόγραμμα:

1. Υπεύθυνη δήλωση αντί πιστοποιητικού Πολεοδομίας

Είναι αξιοσημείωτο ότι, εξαιτίας των εμπλοκών στις υπηρεσίες που δημιουργεί η πανδημία, το απαιτούμενο από τις Πολεοδομίες (ΥΔΟΜ) πιστοποιητικό για να υποβληθεί η αίτηση υπαγωγής στο πρόγραμμα (βεβαίωση νομίμως εκδοθείσας οικονομικής άδειας ή βεβαίωση τακτοποίησης αυθαιρέτου) δεν είναι υποχρεωτικό στην παρούσα φάση και μπορεί να αντικατασταθεί από μια υπεύθυνη δήλωση, με σχετική αλλαγή που θα γίνει στο πληροφοριακό σύστημα. Η κατάθεση του πιστοποιητικού καθίσταται υποχρεωτική σε επόμενο βήμα της διαδικασίας, ως προϋπόθεση υπαγωγής. Από τα συναρμόδια υπουργεία κρίθηκε ότι με μια μεγαλύτερη αναβολή έναρξης του προγράμματος, θα κινδύνευε να μείνει ανενεργό ένα εμβληματικό πρόγραμμα του Ταμείου Ανάκαμψης, σε μια περίοδο κατά την οποία η συμβολή του είναι κρίσιμη για τον περιορισμό των συνεπειών της ύφεσης.

2. Τα επιλέξιμα κτίρια

Ένα κτίριο ή διαμέρισμα για να κριθεί επιλέξιμο, πρέπει να χρησιμοποιείται ως κύρια κατοικία, να υφίσταται νόμιμα, να μην έχει κριθεί κατεδαφιστέα, και να έχει καταταχθεί βάσει του Πιστοποιητικού Ενεργειακής Απόδοσης (Π.Ε.Α.) σε κατηγορία χαμηλότερη ή ίση της Γ (από Δ που απαιτούσαν τα δύο προηγούμενα προγράμματα «Εξοικονομώ κατ΄ οίκον»).

3. Η επιδότηση για ενεργειακή αυτονομία

Για πρώτη φορά σε πρόγραμμα εξοικονόμησης επιδοτούνται παρεμβάσεις ενεργειακής αυτονομίας ενός κτιρίου, οι οποίες αφορούν σε συστήματα ηλεκτροπαραγωγής από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (π.χ. εγκατάσταση φωτοβολταϊκών) για την κάλυψη της ζήτησης, αλλά μόνον εφόσον η κατοικία αναβαθμίζεται σε ενεργειακή κατηγορία τουλάχιστον Β+. Ως συμπληρωματική παρέμβαση στην εγκατάσταση νέου φωτοβολταϊκού σταθμού επιδοτούνται και συστήματα αποθήκευσης (μπαταρίες). Ακόμη καλύπτεται η εγκατάσταση υποδομών φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων καθώς και παρεμβάσεις Έξυπνων Συστημάτων (SmartHome).

4. Οι προθεσμίες

Τα έργα της ενεργειακής αναβάθμισης (φυσικό και οικονομικό αντικείμενο) θα πρέπει να ολοκληρώνονται σε διάστημα 12 μηνών από την ημερομηνία έκδοσης της απόφασης υπαγωγής. Η επιλεξιμότητα υποβαλλόμενων δαπανών για την ολοκλήρωσή τους λήγει την 16.06.2023. Η επιλεξιμότητα των δαπανών του προγράμματος λήγει την 31.12.2023.

5. Οι προϋποθέσεις για την υποβολή αιτήσεων

Για κάθε επιλέξιμη κατοικία (μονοκατοικία/μεμονωμένο διαμέρισμα/διαμέρισμα ως μέρος αίτησης σε πολυκατοικία τύπου Α) πρέπει να υποβληθεί μόνον μία αίτηση. Κατοικίες, με ενεργή αίτηση σε κάποιον από τους προηγούμενους κύκλους του Προγράμματος «Εξοικονόμηση κατ’ Οίκον ΙΙ» της προγραμματικής περιόδου 2014-2020, δεν έχουν δικαίωμα υποβολής στον τρέχοντα Κύκλο. Εξαίρεση αποτελούν οι περιπτώσεις μεμονωμένων διαμερισμάτων με ενεργή αίτηση σε κάποιον από τους προηγούμενους κύκλους του Προγράμματος «Εξοικονόμηση κατ’ Οίκον ΙΙ» της προγραμματικής περιόδου 2014-2020, για τα οποία επιτρέπεται να μετέχουν ως διαμέρισμα-μέρος αίτησης σε πολυκατοικία αλλά μόνον για τις κοινόχρηστες παρεμβάσεις.

Η καταχώριση στο πληροφοριακό σύστημα περισσότερων της μίας αιτήσεων για την ίδια επιλέξιμη κατοικία από το ίδιο πρόσωπο ή άλλο συγκύριο οδηγεί, άνευ ετέρου, στην απόρριψη του συνόλου των αιτήσεων και στην περίπτωση αίτησης που έχει συμπεριληφθεί σε απόφαση υπαγωγής, η τελευταία θα ανακληθεί. Επίσης δεν μπορούν να υποβληθούν περισσότερες της μίας αίτησης για την ίδια πολυκατοικία.

6. Το χρονοδιάγραμμα

Σχετικά με το χρονοδιάγραμμα υποβολής αιτήσεων, οι αλλαγές – λόγω κορoνοϊού – ως προς την έναρξη του προγράμματος είναι οι εξής:

  • Θεσσαλία 20.01.2021 (αντί για 9 Δεκεμβρίου 2020)
  • Ήπειρος και Ιόνια νησιά 11.12.2020
  • Αττική 14.12.2020
  • Στερεά Ελλάδα, Πελοπόννησος 16.12.2020
  • Δυτική Ελλάδα 18.12.2020 (αντί 4.11.2020 που προέβλεπε ο αρχικός προγραμματισμός)
  • Κρήτη, Βόρειο Αιγαίο, Νότιο Αιγαίο 21.12.2020 (αντί 30.11.2020)
  • Ανατολική Μακεδονία και Θράκη 11.01.2021 (αντί 2.12.2020)
  • Δυτική Μακεδονία 13.01.2021 (αντί 4.12.2020)
  • Κεντρική Μακεδονία 15.01.2021 (αντί 7.12.2020)

Σχετικά με τις αιτήσεις για υπαγωγή πολυκατοικιών στο πρόγραμμα εξοικονόμησης, θα γίνονται δεκτές από 18.01.2021, δηλαδή μια εβδομάδα αργότερα από ότι προβλεπόταν.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider