16-02-2020 | 09:09

Πέντε τρόποι για να εξοικονομήσετε ενέργεια

Μοιράσου το
Πέντε τρόποι για να εξοικονομήσετε ενέργεια

Στον συγκεκριμένο τομέα, η απραξία μπορεί να οδηγήσει σε απώλεια χρημάτων (και ενέργειας).

Η εξοικονόμηση ενέργειας στο σπίτι μπορεί να επιτευχθεί με κάποια πολύ απλά βήματα, αρκεί κάποιος να συνειδητοποιήσει ότι στον συγκεκριμένο τομέα, η απραξία μπορεί να οδηγήσει σε απώλεια χρημάτων (και ενέργειας).

Υπάρχουν πολλοί τρόποι για να επιτύχετε εξοικονόμηση ενέργειας. 

Παρακάτω παρουσιάζονται οι πιο απλοί (και λιγότερο δαπανηροί).

Είναι γνωστό ότι το κόστος της ηλεκτρικής ενέργειας είναι χαμηλότερο κατά τη διάρκεια της νύχτας. Για το λόγο αυτό, πρέπει να κάνετε τις δουλειές σας τη νύχτα. Μπορείτε να πλύνετε ρούχα, να μαγειρέψετε, να σκουπίσετε ή να επιτελέσετε οποιαδήποτε άλλη δραστηριότητα που καταναλώνει ηλεκτρισμό. Ακόμη, αν όλη η οικογένεια γευματίζει ταυτόχρονα, δεν υπάρχει λόγος για ζέσταμα του φαγητού, για αυτό τα γεύματα μπορούν να προγραμματιστούν σε κοινές ώρες, κάτι το οποίο θα έχει διπλό όφελος καθώς θα φέρει και την οικογένεια πιο  κοντά.

Συχνά ξοδεύουμε πολύ ζεστό νερό για διάφορες δουλειές του σπιτιού: πλύσιμο πιάτων, πλύσιμο χεριών, ντους. Ωστόσο, εάν αρχίσουμε να χρησιμοποιούμε  λίγο κρύο νερό, αυτό θα συμβάλει στη μείωση της κατανάλωσης ενέργειας.

Εάν χρησιμοποιείτε ανεμιστήρες για να δροσίσετε ένα μεγάλο δωμάτιο, υπάρχει ένας έξυπνος τρόπος που μπορείτε να το κάνετε. Οι περισσότεροι προτιμούν να τους τοποθετούν στο κέντρο του δωματίου. Ωστόσο, η θέση αυτή οδηγεί σε μεγαλύτερη κατανάλωση ενέργειας. Αντ' αυτού θα ήταν προτιμότερο να τοποθετηθούν απέναντι από το παράθυρο. Αυτό θα βοηθήσει τον αέρα να κυκλοφορήσει καλύτερα και να δροσιστεί το δωμάτιο σε μικρότερο χρονικό διάστημα.

Κάνετε τακτική συντήρηση των συστημάτων κλιματισμού και θέρμανσης. Τα συστήματα κλιματισμού δαπανούν πολύ ενέργεια για την ψύξη ή τη θέρμανση του σπιτιού. Ωστόσο, εάν τα διατηρήσετε καθαρά και σε σωστή κατάσταση, θα λειτουργήσουν καλύτερα. Εάν αποτύχετε να κάνετε αυτό το βήμα, ενδέχεται να σταματήσουν να λειτουργούν σωστά. Κατά συνέπεια, θα χρειαστεί πολύ περισσότερο χρόνο για να εκτελέσουν μια εντολή. Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα να δαπανηθεί πολύ περισσότερη ενέργεια από ό, τι χρειάζεται.

Μπορεί να ακούγεται περίεργο, αλλά οι συσκευές σπαταλούν μια μικρή ποσότητα ενέργειας  ακόμα και αν δεν τις χρησιμοποιείτε. Ο καλύτερος τρόπος για να μειώσετε την κατανάλωση ενέργειας είναι να αποσυνδέσετε όλες τις συσκευές μέχρι να τις χρειαστείτε. Αυτό πρέπει να το θυμάστε ιδιαίτερα αν αποφασίσετε να φύγετε για διακοπές.

Προηγούμενο
Επόμενο

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.