Αυξάνουν τις εισφορές για να σώσουν τις κύριες συντάξεις

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Αυξάνουν τις εισφορές για να σώσουν τις κύριες συντάξεις

Σχέδιο τμηματικής αύξησης των ασφαλιστικών εισφορών κατά τουλάχιστον τρεις μονάδες έως το 2018 προωθεί η κυβέρνηση, ως «αντίδοτο» στο σενάριο μείωσης των κύριων συντάξεων. Αν η πρόταση απορριφθεί, τότε είναι ανοικτό το ενδεχόμενο μειώσεων που σε ορισμένες περιπτώσεις φτάνουν ακόμη και στο 40%, για συνταξιούχους που έχουν αποχωρήσει πριν από τη συμπλήρωση του 65ου έτους της ηλικίας τους.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η κυβέρνηση επιθυμεί το «κόστος του ασφαλιστικού» να μην το σηκώσουν εξ ολοκλήρου οι συνταξιούχοι. Σε αυτό το πλαίσιο εντάσσεται το σχέδιο για αύξηση των εργοδοτικών εισφορών κατά τουλάχιστον 3 ποσοστιαίες μονάδες, 1,5 μονάδα το 2016, και 1,5 μονάδα μεταξύ 2017 και 2018. Κεντρική επιδίωξη είναι ακόμη και η αποτροπή οποιασδήποτε μείωσης των κύριων συντάξεων.

Στον αντίποδα, μεγάλες, ακόμη και άνω του 6% μεσοσταθμικά, εκτιμάται ότι θα είναι οι περικοπές στις επικουρικές συντάξεις, με δεδομένο ότι και οι θεσμοί δέχθηκαν τη διατήρηση του ΕΤΕΑ ως ενιαίο επικουρικό ταμείο για όλους τους ασφαλισμένους. Μάλιστα, συζητείται και φαίνεται πως προκρίνεται από την κυβέρνηση και η περιορισμένη αύξηση των εισφορών και στους εργαζόμενους, πιθανότατα κατά μισή μονάδα εντός του 2016, που θα διοχετευθεί στη χρηματοδότηση των ελλειμμάτων του ΕΤΕΑ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο συνδυασμός αύξησης των εισφορών και μείωσης των συντάξεων, κυρίως των επικουρικών, θα οδηγήσει στην εξοικονόμηση των απαιτούμενων κεφαλαίων της τάξης του 1,9% του ΑΕΠ έως το 2018.

Στο μεταξύ, φαίνεται πως προκρίνεται η λύση της δημιουργίας ενός ταμείου κύριας ασφάλισης για όλους τους ασφαλισμένους (πιθανότατα με διατήρηση του ΟΓΑ και του ΝΑΤ ως φορείς πρόνοιας), και η διατήρηση του ΕΤΕΑ ως αυτόνομου ταμείου επικουρικής ασφάλισης.

Επιπλέον 29.520 νέοι συνταξιούχοι

Επιπλέον 29.520 νέοι συνταξιούχοι, από τους οποίους οι 16.191 (ποσοστό 54,84%) είναι κάτω των 62 ετών, πήραν σύνταξη στο τρίμηνο Μαΐου - Ιουλίου ‘15, πριν δηλαδή από την αλλαγή του Ασφαλιστικού.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Ενιαίου Συστήματος Ελέγχου και Πληρωμών Συντάξεων «Ηλιος», ο αριθμός των συνταξιούχων έφτασε τα 2.663.345 άτομα και η δαπάνη για τις πληρωμές των 4.564.104 συντάξεων (κύριων, επικουρικών και μερισμάτων) που αναλογούν, έφθασε στα 2,378 δισ. ευρώ (+26 εκατ. ευρώ σε σύγκριση με τον Μάιο).

Στο δίμηνο Ιουνίου - Ιουλίου, ωστόσο, τα Ταμεία κατέβαλαν και αναδρομικά ποσά 114,3 εκατ. ευρώ στους νέους συνταξιούχους, λόγω καθυστέρησης έκδοσης των συνταξιοδοτικών αποφάσεων, ενώ εξοικονομήθηκαν 4,2 εκατ. ευρώ από την αναστολή την πληρωμής 9.385 συντάξεων, είτε λόγω θανάτου, είτε λόγω γάμου.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider