Πώς θα γίνεται η αξιολόγηση των νοσοκομείων του ΕΣΥ από τους πολίτες

Αλεξία Σβώλου
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Πώς θα γίνεται η αξιολόγηση των νοσοκομείων του ΕΣΥ από τους πολίτες
Τον τρόπο με τον οποίο θα μπορούν να αξιολογούν οι ασθενείς τις υπηρεσίες του συστήματος υγείας, την εμπειρία τους ουσιαστικά στα νοσοκομεία, παρουσίασε σήμερα ο υπουργός υγείας Άδωνις Γεωργιάδης μαζί με τον υπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης Δημήτρη Παπαστεργίου.

Η ψηφιακή αξιολόγηση των νοσοκομείων σε επίπεδο κλινικής για όλες τις παρεχόμενες υπηρεσίες και το εργαλείο αξιολόγησης των διοικήσεων των νοσοκομείων σε αληθινό χρόνο από το υπουργείο Υγείας ξεκινά να λειτουργεί για όλους τους πολίτες με βίωμα νοσηλείας από την Δευτέρα 14/7.

Η αξιολόγηση αφορά και τα 127 νοσοκομεία του ΕΣΥ, δίνοντας φωνή στους χρήστες των υπηρεσιών τους, τους πολίτες. Σημειώνεται ότι το ΕΣΥ δέχεται 25 εκατ. επισκέψεις τον χρόνο και τα νοσοκομεία του τα επισκέπτονται σε ημερήσια βάση 110.000 πολίτες.

Η αξιολόγηση θα γίνεται μέσω του κινητού τηλεφώνου του πολίτη και θα μπορεί να την πραγματοποιήσει οποιοσδήποτε πολίτης ηλικίας 18 ετών και άνω έχει νοσηλευτεί έστω και για μία ημέρα σε νοσοκομείο του ΕΣΥ. Εξαιρούνται του συστήματος προσωρινώς τα ογκολογικά και τα παιδιατρικά περιστατικά που δεν συμπεριλαμβάνονται ακόμα στο «εργαλείο» της ψηφιακής αξιολόγησης, αλλά θα ενταχθούν μέχρι το τέλος του χρόνου και τα ψυχιατρικά περιστατικά τα οποία για ευνόητους λόγους δεν πρόκειται να συμπεριληφθούν στην αξιολόγηση.

Προϋπόθεση για την χρήση της ψηφιακής αξιολόγησης είναι η άυλη συνταγογράφηση η οποία ισχύει στο 99% των συνταγών της επικράτειας όπως επισημαίνει ο υπουργός υγείας Άδωνις Γεωργιάδης.

Η αξιολόγηση των νοσοκομείων θα γίνεται σε αληθινό χρόνο βάσει της συμμετοχής των χρηστών στην εμπειρία νοσηλείας και στις παρεχόμενες υπηρεσίες τους και όπως εξηγεί ο υφυπουργός Yγείας Μάριος Θεμιστοκλέους αν έχουμε 1000 αξιολογήσεις για ένα νοσοκομείο (όχι μεγάλο, της περιφέρειας) θα μπορεί να αξιολογηθεί κάθε υπηρεσία ανά κλινική ώστε να δημιουργηθεί μία ευγενής άμιλλα σε επίπεδο διοικήσεων, να γίνουν στοχευμένες παρεμβάσεις για την βελτίωση της αποδοτικότητας και της αποτελεσματικότητας των νοσοκομείων και να υπάρξουν και τιμωρητικά μέτρα σε περίπτωση που τα νοσοκομεία εξακολουθούν να λαμβάνουν κακό σκορ.

Το τελικό σκορ των νοσοκομείων, θα το δημοσιοποιεί ανά μήνα ο υπουργός Υγείας. Θα δημοσιοποιείται δηλαδή το τελικό εύρημα του ερωτηματολογίου, ώστε οι πολίτες να γνωρίζουν ποιο νοσοκομείο έχει το καλύτερο σκορ και να κινητροποιούνται οι διοικήσεις, ενώ τα πλήρη data θα είναι διαθέσιμα στο υπουργείο υγείας σε μια ιστορική βάση δεδομένων και το υπουργείο μετά θα παραχωρεί στις ΔΥΠΕ τα data που τις αφορούν και σε κάθε νοσοκομείο, τα data που το αφορούν. Με την ενσωματωση της τεχνητής νοημοσύνης Α.Ι. θα προκύπτουν γρήγορα πολύτιμα δεδομένα για την βελτίωση του ΕΣΥ, το οποίο ανήκει τους πολίτες, όπως σημείωσε ο υπουργός Υγείας.

Η διαδικασία έχει ως εξής όπως την παρουσίασε η γενική γραμματέας υπηρεσιών υγείας του υπουργείου Υγείας Λίλιαν Βιλδιρίδη:

Εντός πέντε ημερών από το εξιτήριο -για να έχει επιστρέψει στην καθημερινότητα του- ο πολίτης θα λαμβάνει ένα SMS στο οποίο θα υπάρχει ανωνυμοποιημένο URL που θα μπορεί να μπει πληκτρολογώντας τον ΑΜΚΑ του.

Ακολουθεί ερωτηματολόγιο 35 ερωτήσεων σε μορφή πολλαπλών επιλογών που περιλαμβάνουν 8 άξονες καλύπτοντας όλες τις πτυχές της νοσηλείας.

Ο ΑΜΚΑ του πολίτη χρησιμοποιείται μόνο για να διασταυρωθεί με την ΗΔΙΚΑ ότι ο χρήστης νοσηλεύτηκε και μετά πετιέται από το σύστημα για να προστατεύονται πλήρως όλα τα προσωπικά δεδομένα των πολιτών.

Το σύστημα έχει δημιουργηθεί σε μια σύμπραξη του υπουργείου Υγείας με το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης με το οποίο το υπουργείο Υγείας έχει την πιο στενή συνεργασία και με τη βοήθεια της Ένωσης Ασθενών Ελλάδας η οποία διασφάλισε ότι από το ερωτηματολόγιο των 35 ερωτήσεων που ακολουθούν δεν έχει μείνει κάποια πτυχή που δεν λήφθηκε υπόψη.

Μέσα στα νοσοκομεία θα υπάρχουν γραφεία ενημέρωσης για τους ασθενείς μεγαλύτερης ηλικίας που έχουν νοσηλευτεί, ώστε να τους καθοδηγούν για το πώς γίνεται η αξιολόγηση και το σύστημα είναι φτιαγμένο πολύ απλά για να μπορεί να χρησιμοποιηθεί και από ηλικιωμένους, στο κινητό τηλέφωνο που έχουν καταχωρήσει στην άυλη συνταγογράφηση.

Ακολουθούν στην αξιολόγηση οκτώ άξονες που περιλαμβάνουν τα πάντα: Από το πώς εισήχθη ο ασθενής στο νοσοκομείο, εάν ήρθε στα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών (ΤΕΠ), πόσο περίμενε εκεί, αν έκανε χειρουργική επέμβαση, πόσο περίμενε για τον προεγχειρητικό έλεγχο, αν χρειάστηκε να επαναπρογραμματιστεί το χειρουργείο, και πόσο ικανοποιημένος έμεινε από την φροντίδα και την εξυπηρέτηση.

Στο ερωτηματολόγιο επίσης περιλαμβάνεται η προστασία των δικαιωμάτων του ασθενή, το ξενοδοχειακό «κομμάτι» δηλαδή η καθαριότητα, η υγιεινή και η σίτιση, από το αν υπήρχε χαρτί τουαλέτας στην τουαλέτα, μέχρι το αν ήταν καθαρά τα σεντόνια και η αποχώρησή του από το νοσοκομείο, η εξυπηρέτηση του, αν του δόθηκαν οδηγίες για μετά το εξιτήριο αναφορικά με φαρμακευτική αγωγή που πρέπει να ακολουθήσει, συμβουλές διατροφής, στοιχεία επικοινωνίας με ομάδες στήριξης και βοήθειας κλπ.

Μέσα από το σύστημα της ψηφιακής αξιολόγησης του ΕΣΥ γίνεται καλύτερο και αποδοτικότερο. «Είναι το εργαλείο που μάς πηγαίνει από το ΕΣΥ στο εμείς, δίνοντας φωνή σε κάθε πολίτη-χρήστη των υπηρεσιών υγείας», τονίζει η γενική γραμματέας υπηρεσιών υγείας του υπ. Υγείας, Λίλιαν Βιλδιρίδη.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάζονται αυτή τη στιγμή

Ανασφάλιστα οχήματα: Έρχονται «τσουχτερά» ραβασάκια σε ιδιοκτήτες οχημάτων - Πάνω από 300.000 οχήματα στη ψηφιακή «απόχη»

Unicredit: Τέσσερα σενάρια μιας «σιωπηλής» χρεοκοπίας των ΗΠΑ

ΠΑΟΚ στο προσκήνιο, λιμάνι στο παρασκήνιο

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider