Ο χρόνιος πόνος και κυρίως ο πόνος νευρολογικής αιτίας δηλαδή ο πονοκέφαλος και η ημικρανία, αποτελούν βασική αιτία υποβάθμισης της ποιότητας ζωής, έχουν τεράστιο αντίκτυπο στην παραγωγικότητα και μεγάλο άμεσο και έμμεσο κόστος για το σύστημα υγείας.
Παγκοσμίως το κόστος του πονοκέφαλου τάσης εκτιμάται στα 1,89 δισ. δολάρια ετησίως, με τον πονοκέφαλο να καταλαμβάνει την 3η θέση στη λίστα με τις 10 πιο συχνά εμφανιζόμενες παθήσεις στον κόσμο. Αντίστοιχα, η ημικρανία που βρίσκεται στην 6η θέση της ίδιας λίστας έχει κόστος 1,04 δισ. δολάρια, με τον πόνο να αποδεικνύεται εξαιρετικά δαπανηρός στην αντιμετώπισή του για τα συστήματα υγείας.
Το υψηλό κόστος βέβαια δεν είναι μόνο άμεσο (δηλαδή οφειλόμενο στα φάρμακα) αλλά και έμμεσο με τον καθηγητή νευρολογίας ΕΚΠΑ Δήμο Μητσικώστα να εξηγεί ότι κάθε χρόνο, εξαιτίας του πόνου (και κυρίως του νευρολογικού πόνου) χάνονται 6 εκατ. εργάσιμες ημέρες, ενώ άλλες 20 εκατ. εργάσιμες ημέρες δεν είναι παραγωγικές αλλά «κουτσές», γιατί είμαστε μεν στη δουλειά, αλλά επειδή πονάμε, δεν μπορούμε να λειτουργήσουμε σωστά.

«Καθώς η επιστήμη προοδεύει μετατοπίζουμε το βάρος του ενδιαφέροντος όχι στις ασθένειες που σκοτώνουν, αλλά σε αυτές που μαραζώνουν τον άνθρωπο» λέει ο καθηγητής νευρολογίας Δήμος Μητσικώστας, με τον καθηγητή πολιτικής υγείας του πανεπιστημίου Πελοποννήσου, Κυριάκο Σουλιώτη, Κοσμήτορα της Σχολής Πολιτικών και Κοινωνικών Επιστημών στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου να εξηγεί ότι παλιά, που οι ασθένειες σκότωναν, κοιτάζαμε μόνο να διατηρήσουμε την ζωή. Σήμερα που έχουμε πληθώρα καινοτόμων θεραπειών ώστε να θεραπεύσουμε τις απειλητικές ασθένειες, κοιτάμε να βελτιώσουμε την ποιότητα ζωής. Και ποιότητα ζωής σημαίνει μεταξύ άλλων ζωή χωρίς πόνο.
Επίπτωση κεφαλαλγιών στην Ελλάδα
Στις ασθένειες που υποβαθμίζουν την ποιότητα ζωής, βρίσκουμε στην πρώτη θέση την οσφυαλγία (πόνος της μέσης), στην δεύτερη θέση την ημικρανία και στην 3η θέση την βαρηκοϊα. Οι ημικρανίες καταρρακώνουν την
ζωή των ανθρώπων που βρίσκονται στα πιο παραγωγικά τους χρόνια, καθώς εκδηλώνονται κυρίως σε ηλικίες από 20-40 ετών.
Από μελέτη που έγινε πριν 5 χρόνια στην Ελλάδα, προκύπτει πως από ημικρανίες πάσχει το 8,1% του πληθυσμού (κατ’ εκτίμηση 810.000 άνθρωποι), ενώ από χρόνια ημικρανία πάσχει ένας στους 100 από αυτή τη δεξαμενή ασθενών, δηλαδή περίπου 80.000 συμπολίτες μας. Επίσης από άλλες έρευνες που είχαν γίνει στο παρελθόν και υλοποιήθηκαν ξανά πρόσφατα από την νευρολογική κλινική του Αιγινήτειου νοσοκομείου, προκύπτει ότι το στρες και η κατάθλιψη είναι εξαιρετικά αυξημένα στους ανθρώπους που υποφέρουν από κεφαλαλγία.
Ενδεικτικά, οι άνθρωποι που ταλαιπωρούνται συχνά από κεφαλαλγίες παρουσιάζουν έως και 36 φορές πιο συχνά συμπτώματα κατάθλιψης.
Πιο αποτελεσματική η συνδυαστική δράση αναλγητικών ουσιών
Ο πόνος είναι βιολογικά αλληλένδετος με τη φλεγμονή και οφείλεται σε αγγειοδιαστολή και παραγωγή κυττοκινών που οδηγούν σε περαιτέρω επιδείνωση της φλεγμονής και εξαγγείωση, δρώντας μέσω μιας καταιγίδας κυττοκινών, όπως εξηγεί ο ειδικός. Πριν από μερικά χρόνια οι επιστήμονες που ανακάλυψαν το πώς δημιουργείται ο πόνος, μέσα από ένα κανάλι στο οποίο περνούν τα ιόντα ασβεστίου (Ca2+) βραβεύτηκαν με το βραβείο Nόμπελ.
Σήμερα γνωρίζουμε πως ο πόνος (του πονοκέφαλου, της ημικρανίας, του πονόδοντου, των μυοσκελετικών προβλημάτων, του ωτός, της περιόδου κτλ) αντιμετωπίζεται καλύτερα με συνδυασμό αναλγητικών ουσιών όπως είναι ο συνδυασμός της παρακεταμόλης με την ιβουπροφαίνη, που δρουν μέσω διαφορετικών και αλληλοσυμπληρούμενων μηχανισμών εμποδίζοντας την παραγωγή κυττοκινών και αναστέλλοντας την παραγωγή προσταγλαδινών.