Τα ποσοστά καρκίνου αυξάνονται σημαντικά στους νέους, με 17 από τους 34 τύπους καρκίνου να παρουσιάζουν αξιοσημείωτη αύξηση στη συχνότητα εμφάνισης των ατόμων που ανήκουν στη Gen X και στους Millennials, σύμφωνα με μια μελέτη που δημοσιεύθηκε το περασμένο καλοκαίρι στο The Lancet Public Health.
Μια έκθεση του 2024 που δημοσιεύθηκε από την Αμερικανική Αντικαρκινική Εταιρεία βρήκε μια συνολική αύξηση στις νέες διαγνώσεις καρκίνου (από 1,9 εκατομμύρια το 2022 σε πάνω από 2 εκατομμύρια το 2023), με τους νέους να αποτελούν την πλειοψηφία των νέων περιπτώσεων.
Σίγουρα μέρος της αύξησης οφείλεται σε καλύτερους και πρώιμους προληπτικούς ελέγχους ρουτίνας για τον καρκίνο. (Πλέον συνιστώνται ετήσιες μαστογραφίες ξεκινώντας από την ηλικία των 40 και όχι 45 ετών, για παράδειγμα.). Παρόλα αυτά με τις διαγνώσεις καρκίνου να αυξάνονται στους νέους, πρέπει να αναρωτηθείτε: Υπάρχουν παράγοντες κινδύνου που μπορούμε να ελέγξουμε; Όλα δείχνουν αυτά τα τέσσερα: Κάπνισμα, ποτό, άσκηση και διατροφή.
Τι μπορείτε να κάνετε για να μειώσετε τον κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου; Να μην καπνίζετε, να πίνετε με μέτρο. Να αυξήσετε τα επίπεδα σωματικής σας δραστηριότητας. Και τέλος, μπορείτε να ακολουθείτε μια υγιεινή διατροφή, η οποία μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου έως και 40%. Υπάρχει όμως κάτι σαν «αντικαρκινική διατροφή»; Λοιπόν, ναι - και όχι. Μπορεί να μιλάτε για τις «υπερτροφές», αλλά δεν υπάρχει μεμονωμένη τροφή —ή ακόμη και ομάδα τροφών— που μπορεί να αποτρέψει τον καρκίνο.
Ωστόσο, αυτό που τρώτε (ή δεν τρώτε) μπορεί να επηρεάσει σημαντικά τον κίνδυνο. Για αυτόν τον λόγο, όταν μιλάμε για μια αντικαρκινική διατροφή, μιλάμε πραγματικά για την ευρύτερη εικόνα: Πώς η διατροφή επηρεάζει τη συνολική σας υγεία.
Διαβάστε περισσότερα στο jenny.gr