Έρευνα: Ποιες ώρες της ημέρας είναι πιο ωφέλιμη η σωματική δραστηριότητα

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Έρευνα: Ποιες ώρες της ημέρας είναι πιο ωφέλιμη η σωματική δραστηριότητα
Το μεγαλύτερο μέρος της καθημερινής σωματικής δραστηριότητας το βράδυ συνδέεται με τα μεγαλύτερα οφέλη για την υγεία για τα άτομα που ζουν με παχυσαρκία, σύμφωνα με ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Σίδνεϊ, που παρακολούθησαν 30.000 άτομα για σχεδόν 8 χρόνια.

Το μεγαλύτερο μέρος της καθημερινής σωματικής δραστηριότητας το βράδυ συνδέεται με τα μεγαλύτερα οφέλη για την υγεία για τα άτομα που ζουν με παχυσαρκία, σύμφωνα με ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Σίδνεϊ, που παρακολούθησαν 30.000 άτομα για σχεδόν 8 χρόνια.

Χρησιμοποιώντας δεδομένα φορητών συσκευών για να κατηγοριοποιήσουν τις ώρες της σωματικής δραστηριότητας των συμμετεχόντων ανά πρωί, απόγευμα ή βράδυ, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι όσοι έκαναν το μεγαλύτερο μέρος της αερόβιας μέτριας έως έντονης σωματικής τους δραστηριότητας μεταξύ 6 το απόγευμα και 12 τα μεσάνυχτα είχαν τον χαμηλότερο κίνδυνο πρόωρου θανάτου και θανάτου από καρδιαγγειακά νοσήματα.

Η συχνότητα με την οποία οι άνθρωποι επιδίδονταν σε μέτρια έως έντονη σωματική δραστηριότητα το βράδυ, μετρούμενη σε σύντομες περιόδους έως και άνω των τριών λεπτών, φάνηκε επίσης να είναι πιο σημαντική από τη συνολική ποσότητα σωματικής τους δραστηριότητας καθημερινά.

Η μελέτη, με επικεφαλής ερευνητές από το Κέντρο Charles Perkins του Πανεπιστημίου, δημοσιεύτηκε σήμερα στο περιοδικό Diabetes Care.

«Η άσκηση δεν είναι σε καμία περίπτωση η μόνη λύση για την κρίση της παχυσαρκίας, αλλά αυτή η έρευνα δείχνει ότι οι άνθρωποι που μπορούν να προγραμματίσουν τη δραστηριότητά τους σε συγκεκριμένες ώρες της ημέρας μπορεί να αντισταθμίσουν καλύτερα ορισμένους από τους κινδύνους για την υγεία», δήλωσε ο Dr Angelo Sabag, Λέκτορας Φυσιολογίας της Άσκησης στο Πανεπιστήμιο του Σίδνεϊ.

Μικρότερες κλινικές δοκιμές έδειξαν παρόμοια αποτελέσματα, ωστόσο η μεγάλη κλίμακα δεδομένων των συμμετεχόντων σε αυτή τη μελέτη, η χρήση αντικειμενικών μέτρων σωματικής δραστηριότητας και σκληρών αποτελεσμάτων, όπως ο πρόωρος θάνατος, καθιστούν αυτά τα ευρήματα σημαντικά.

Τα είδη της δραστηριότητας

Ο κύριος συντάκτης της μελέτης Dr Matthew Ahmadi τόνισε ότι η μελέτη δεν παρακολουθούσε μόνο τη δομημένη άσκηση. Οι ερευνητές επικεντρώθηκαν και στην παρακολούθηση της συνεχούς αερόβιας σωματικής δραστηριότητας, σε περιόδους διάρκειας 3 λεπτών ή περισσότερων, καθώς προηγούμενες έρευνες έδειξαν ισχυρή συσχέτιση μεταξύ αυτού του τύπου δραστηριότητας, του ελέγχου της γλυκόζης και του μειωμένου κινδύνου καρδιαγγειακής νόσου, σε σύγκριση με μικρότερες (μη αερόβιες) περιόδους.

«Δεν κάναμε διακρίσεις ως προς το είδος της δραστηριότητας που παρακολουθούσαμε, θα μπορούσε να είναι οτιδήποτε, από το έντονο περπάτημα, μέχρι το ανέβασμα των σκαλοπατιών, αλλά θα μπορούσε επίσης να περιλαμβάνει δομημένη άσκηση όπως τρέξιμο, επαγγελματική εργασία ή ακόμη και έντονο καθάρισμα του σπιτιού», είπε ο Dr Ahmadi. Μεταδιδακτορικός ερευνητής στο Εθνικό Ίδρυμα Καρδιάς στο Κέντρο Charles Perkins, Πανεπιστήμιο του Σίδνεϊ.

Ενώ τα ευρήματα της μελέτης είναι παρατηρητικά, υποστηρίζουν την αρχική υπόθεση των συγγραφέων -βασισμένη σε προηγούμενες έρευνες - ότι τα άτομα που ζουν με διαβήτη ή παχυσαρκία, τα οποία έχουν ήδη δυσανεξία στη γλυκόζη αργά το βράδυ, μπορεί να είναι σε θέση να αντισταθμίσουν μερικές από αυτές τις επιπλοκές, κάνοντας σωματική δραστηριότητα το βράδυ.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Η κατανάλωση γαύρου και σαρδέλας αντί για κόκκινο κρέας «θα μπορούσε να σώσει 750.000 ζωές μέχρι το 2050»

Αυτοάνοσα νοσήματα: Πως η διατροφή βοηθά στα συμπτώματα

Πάρκινσον: Σε πολύμηνη αναμονή δεκάδες ασθενών για την πρόσβαση σε κρίσιμη θεραπεία

gazzetta
gazzetta reader insider insider