Στο έλεος του ΕΟΠΥΥ οι ασφαλισμένοι με Διαβήτη τύπου 1 – Απειλείται η πρόσβαση σε αναλώσιμα

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Στο έλεος του ΕΟΠΥΥ οι ασφαλισμένοι με Διαβήτη τύπου 1 – Απειλείται η πρόσβαση σε αναλώσιμα
Σημαντικά προβλήματα αντιμετωπίζουν οι πάσχοντες από Σακχαρώδη Διαβήτη τύπου 1, από τον περασμένο Νοέμβριο έως και σήμερα, στη συνταγογράφηση αναλώσιμων υλικών.

Σημαντικά προβλήματα αντιμετωπίζουν οι πάσχοντες από Σακχαρώδη Διαβήτη τύπου 1, από τον περασμένο Νοέμβριο έως και σήμερα, στη συνταγογράφηση αναλώσιμων υλικών, με την Πανελλήνια Ομοσπονδία Σωματείων – Συλλόγων Ατόμων με Σακχαρώδη Διαβήτη (ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ) να κάνει λόγο για «ακατανόητα τιμωρητική συμπεριφορά συγκεκριμένων Διευθύνσεων του ΕΟΠΥΥ, που δεν ασχολήθηκαν και δεν στόχευσαν στην επίλυσή τους».

Τα προβλήματα σχετίζονται με τα ίδια τα ιατροτεχνολογικά προϊόντα αλλά και με τη διαδικασία της συνταγογράφησης, από τα τέλη Οκτωβρίου, όταν εφαρμόστηκε το παράρτημα του άρθρου 47 του Ε.Κ.Π.Υ. (ΦΕΚ89/Β/16-1-23), όσον αφορά στα συστήματα καταγραφής γλυκόζης, τις αντλίες συνεχούς έγχυσης ινσουλίνης καθώς και τις ταινίες μέτρησης γλυκόζης αίματος. Τα προβλήματα αυτά δημιουργούν σοβαρές δυσκολίες στην καθημερινότητα των πασχόντων με Σακχαρώδη Διαβήτη τύπου 1 και επηρεάζουν σημαντικά την ποιότητα ζωής τους.

Στο ΦΕΚ89 που εκδόθηκε στο τέλος Οκτωβρίου 2023 περιγράφονται με σαφήνεια τα αναλώσιμα ιατροτεχνολογικά υλικά που δικαιούνται, μηνιαίως, οι ασφαλισμένοι που πάσχουν από οποιονδήποτε τύπο Σακχαρώδη Διαβήτη. Συγκεκριμένα, οι χρήστες συστημάτων καταγραφής γλυκόζης, που είναι κυρίως μικρά παιδιά, εκτός από την μηνιαία ποσότητα αισθητήρων, η οποία περιγράφεται στο ΦΕΚ919/Β/22-2-23, δικαιούνται και 1 κουτί (50τμχ) ταινιών μέτρησης γλυκόζης αίματος. Πριν το ΦΕΚ89, οι χρήστες συστήματος καταγραφής γλυκόζης δεν έπαιρναν καθόλου ταινίες, ενώ οι χρήστες αντλιών με καταγραφή έπαιρναν 4 κουτιά (50 τμχ έκαστο). Επιπλέον, στο ίδιο ΦΕΚ ο Ε.Ο.Π.Υ.Υ. ορίζει ότι αν το σύστημα καταγραφής χρειάζεται βαθμονόμηση για να λειτουργήσει, οι ταινίες της βαθμονόμησης θα πρέπει να δίνονται από την εταιρία που εμπορεύεται το προϊόν.

H εφαρμογή του ΦΕΚ89 ήρθε 9 μήνες μετά τη δημοσίευση του, με αναδρομική ισχύ, που -όπως τονίζει η ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ- σημαίνει ότι όσοι λάμβαναν 4 κουτιά ταινίες ενώ έπρεπε να λάβουν 1, λόγω της αναδρομικότητας, δεν θα μπορούν να συνταγογραφήσουν ταινίες για 2 χρόνια.

«Ποιος φωστήρας όρισε αναδρομικότητα στο εν λόγω ΦΕΚ89; Μιλάμε για ανθρώπους με χρόνια πάθηση, όχι για άψυχα κουτιά σε αποθήκη! Πώς θα ρυθμίσουν τις αντλίες ινσουλίνης που χρησιμοποιούν; Η εταιρία, που τους προμηθεύει καταγραφικά γλυκόζης, τα οποία χρειάζονται βαθμονόμηση, δεν εμπορεύεται ταινίες μέτρησης γλυκόζης αίματος. Πώς να τους τις διαθέσει; Επιπλέον, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι οι ταινίες μέτρησης γλυκόζης αίματος διανέμονται με ΦΕΚ ”Αποκλειστικά από τα φαρμακεία”», αναφέρει η Ομοσπονδία.

Για την επίλυση των προβλημάτων, η Π.Ο.Σ.Σ.Α.Σ.ΔΙΑ., πραγματοποίησε τον Ιανουάριο συνάντηση με τη Διοικήτρια ΕΟΠΥΥ, τη Διευθύντρια Στρατηγικού Σχεδιασμού και τον Προϊστάμενο Στρατηγικού Σχεδιασμού, ενώ στη συνέχεια απέστειλε δύο επιστολές στον Οργανισμό, όπου επισημαίνει τα προβλήματα και καταθέτει τις προτάσεις της για την επίλυσή τους.

Αδυναμία έκδοσης συνταγής αισθητήρων και ταινιών

Σε επιστολή που απέστειλε στον ΕΟΠΥΥ τον Ιανουάριο, η ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ επικαλείται καταγγελίες που λαμβάνει σχετικά με την αδυναμία συνταγογράφησης αισθητήρων, διότι το eΔΑΠΥ δεν αποτυπώνει το πλήθος των υλικών που υπολείπονται ώστε να ολοκληρωθεί το διάστημα των 365 ημερών του έτους. Τα φαινόμενα που παρατηρούνται είναι τα εξής:

Παρά το γεγονός ότι η έναρξη χρήσης των υλικών, από τον ασφαλισμένο, μπορεί να ξεκίνησε πριν από 180 ή 210 ημέρες και ενώ δικαιούται 52 τεμάχια αισθητήρων, για το σύνολο των 365 ημερών, το eΔΑΠΥ, δεν επιτρέπει, καθόλου, τη συνταγογράφηση.

Αν ο ασφαλισμένος έχει καλύψει τις 300 ημέρες συνταγογραφήσεων, δηλαδή θα έπρεπε να έχει λάβει 44 τεμάχια αισθητήρων, εξαιτίας της συσκευασίας της εταιρίας, δηλαδή κουτί 5 τεμαχίων ανά μήνα, έχει λάβει 50 τεμάχια αισθητήρων. Με αποτέλεσμα, ο θεράπων ιατρός να αδυνατεί να συνταγογραφήσει τα υπόλοιπα 2 τεμάχια μέχρι την ολοκλήρωση των 365 ημερών.

Αν κάποιος ασφαλισμένος, κατά τη χρήση αισθητήρων μιας εταιρίας, αλλάξει εταιρία και επιθυμεί να συνταγογραφήσει αισθητήρες άλλης, το eΔΑΠΥ του το απαγορεύει για 90 ημέρες. Κατά τις οποίες, 90 ημέρες, δεν μπορεί να συνταγογραφήσει τίποτα, ούτε ταινίες για μέτρηση γλυκόζης από το δάχτυλο.

Επιπλέον, όπως αναφέρει η ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ, κάθε ασφαλισμένος που χρησιμοποιεί σύστημα καταγραφής γλυκόζης δικαιούται 1 κουτί ταινιών μέτρησης γλυκόζης αίματος ανά μήνα (Παράρτημα του Άρθρου 47). Πριν την εφαρμογή του παραρτήματος, ο κάθε ασφαλισμένος δικαιούνταν 4 κουτιά ταινιών. Επειδή η εφαρμογή του Παραρτήματος στα τέλη Οκτωβρίου είχε αναδρομική ισχύ, το eΔΑΠΥ απαγορεύει τη συνταγογράφηση ταινιών, χωρίς να ενημερώνει ούτε τον συνταγογράφο ιατρό ούτε τον ασφαλισμένο, για πόσο χρονικό διάστημα ή για ποια ποσότητα.

Σύμφωνα με την ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ, εξαιτίας των αλλαγών, σε διάστημα 3 μηνών, έρχεται η Διεύθυνση Πληροφορικής του Ε.Ο.Π.Υ.Υ. και απαντά, σε παιδίατρο ο οποίος στην αλληλογραφία τους είχε συμπεριλάβει και το email του Προέδρου της Ομοσπονδίας, για το μήνυμα που βγάζει το e-ΔΑΠΥ :

Μήνυμα e-ΔΑΠΥ

«Σύμφωνα με τον Ε.Κ.Π.Υ. γνωμάτευση με διαφορετικό κωδικό αισθητήρα μπορεί να χορηγηθεί 90 ημέρες από την ημερομηνία “διάρκεια ισχύος από” της τελευταίας γνωμάτευσης που έχει εκτελεστεί»

Απάντηση Ε.Ο.Π.Υ.Υ. :

«Για να δείξουμε λοιπόν, στους απαράδεκτους υπαλλήλους, των Διευθύνσεων του Ε.Ο.Π.Υ.Υ., οι οποίοι απαντούν σε ασφαλισμένους πολίτες στα τηλέφωνα ότι, “υπαίτια για τους περιορισμούς των 90 ημερών, είναι η Π.Ο.Σ.Σ.Α.Σ.ΔΙΑ.” και πως πρέπει οι ασφαλισμένοι να απευθυνθούν στο “φορέα που τους εκπροσωπεί”, δηλαδή την Π.Ο.Σ.Σ.Α.Σ.ΔΙΑ., για να λύσουν τα προβλήματα τους, παραθέτουμε το εδάφιο από το ΦΕΚ89», αναφέρει η ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ.

«Πού αναγράφονται όλα αυτά, που με ιδιαίτερη αυστηρότητα γράφει στο μήνυμά του ο υπάλληλος της Διεύθυνσης Πληροφορικής του Ε.Ο.Π.Υ.Υ. για τους περιορισμούς των 3μηνών συνταγογραφήσεων και των εναλλαγών μεταξύ των κωδικών αισθητήρων;
Το συμπέρασμα που προκύπτει είναι, ή ότι με αποφάσεις του Δ.Σ. του Ε.Ο.Π.Υ.Υ. οι οποίες δεν αναρτώνται πουθενά, παρά γνωστοποιούνται μόνο με εσωτερική διανομή ή αυθαίρετα και για δικούς τους προσωπικούς λόγους, κάποιοι επιλέγουν να κρατούν τους ασφαλισμένους με Σακχαρώδη Διαβήτη τύπου 1 για 90 ημέρες ακάλυπτους, χωρίς τα αναγκαία για την παρακολούθηση και τη ρύθμιση του Διαβήτη τους αναλώσιμα, με σοβαρές επιπτώσεις στην καθημερινότητα, την υγεία και τη ζωή τους», τονίζει η ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ.

Η Ομοσπονδία αναμένει από τον Ε.Ο.Π.Υ.Υ.. :

1) Να τής γνωστοποιηθούν, εφόσον υπάρχουν, οι πιθανές αποφάσεις του Δ.Σ. σύμφωνα με τις οποίες όρισαν τον περιοριστικό κανόνα των 90 ημερών
2) Να τής υποδείξουν από τον Ε.Ο.Π.Υ.Υ. πού βρίσκεται το εδάφιο στο ΦΕΚ89 που ορίζει την απαγόρευση των 90 ημερών
3) Να τής εξηγήσουν, πως έβγαλαν το συμπέρασμα ότι, ο Εθνικός Οργανισμός Παροχής Υπηρεσιών Υγείας, μοναδικός στην Ελλάδα, αρμόδιος για την κάλυψη των αναγκών επιβίωσης όλων των ασφαλισμένων πολιτών, οι οποίοι πληρώνουν από την τσέπη τις ασφαλιστικές εισφορές, θα είχε τιμωρητική απαγόρευση στο ΦΕΚ89 για τους ασφαλισμένους του
4) Να τής γνωστοποιηθούν, οι λόγοι για τους οποίους δεν εφαρμόστηκε το ΦΕΚ89 από την ημέρα δημοσίευσης του 16-01-2023 και οι λόγοι για τους οποίους τέθηκε αναδρομική ισχύς του όταν τέθηκε σε παραγωγική την 1 Νοεμβρίου 2023
5) Να διορθωθούν τα προβλήματα στη συνταγογράφηση, το αργότερο μέχρι την Παρασκευή 16 Φεβρουαρίου
6) Οι διοικητικοί υπάλληλοι των Διευθύνσεων Στρατηγικού Σχεδιασμού και Πληροφορικής, που εμπλέκονται από την 1 Νοεμβρίου και έπειτα, στο χάος που έχει δημιουργηθεί, να περάσουν από Ε.Δ.Ε. με γνωστοποίηση στον Υπουργό Υγείας και στην Π.Ο.Σ.Σ.Α.Σ.ΔΙΑ. τόσο της εισήγησης όσο και του αποτελέσματος.

Η ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ δηλώνει ότι θα συνεχίσει να αγωνίζεται για τα αυτονόητα δικαιώματα των πασχόντων και για την αποκατάσταση των αδικιών και δεν θα διαπραγματευτεί την υγεία και την ποιότητα στη ζωή των ανθρώπων που πάσχουν από Σακχαρώδη Διαβήτη.

Photo: Shutterstock

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

ΕΟΠΥΥ: Αποστολή ακριβών φαρμάκων στο σπίτι για πέντε σοβαρά νοσήματα

Ιλαρά: 3 επιδημίες στην Ελλάδα με 4 θανάτους και 4.151 κρούσματα

ΕΟΔΥ: 94 κρούσματα στρεπτόκοκκου από τις αρχές του 2023 - 23 θάνατοι, εκ των οποίων 11 παιδιά

gazzetta
gazzetta reader insider insider