Κορονοϊός: Συστάσεις για χρήση μάσκας σε νοσοκομεία και ΜΜΜ – Καμπάνιες για εμβόλια και αντιιιικά

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Κορονοϊός: Συστάσεις για χρήση μάσκας σε νοσοκομεία και ΜΜΜ – Καμπάνιες για εμβόλια και αντιιιικά
Υπενθυμίζεται ότι το μέτρο της υποχρεωτικής χρήσης μάσκας σε δομές υγείας, είχε καταργηθεί στα τέλη Ιουλίου του 2023, όπως και η υποχρεωτική διενέργεια rapid test από τους εργαζόμενους σε δομές υγείας, που δεν είχαν εμβολιαστεί ή δεν έχουν εμβολιαστεί πλήρως.

Κατά περίπτωση και ανά νοσοκομείο θα επιβάλλεται από τις Επιτροπές Λοιμώξεων η καθολική και υποχρεωτική χρήση της μάσκας, σύμφωνα με την απόφαση που έλαβαν οι επιστήμονες της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, που συνεδρίασε το πρωί της Πέμπτης, με αφορμή την έξαρση στη δραστηριότητα του κορονοϊού. Παράλληλα, αναμένονται οδηγίες και σύσταση για χρήση μάσκας σε ΜΜΜ .

Υπενθυμίζεται ότι το μέτρο της υποχρεωτικής χρήσης μάσκας σε δομές υγείας, είχε ανασταλεί στα τέλη Ιουλίου του 2023, όπως και η υποχρεωτική διενέργεια rapid test από τους εργαζόμενους σε δομές υγείας, που δεν είχαν εμβολιαστεί ή δεν είχαν εμβολιαστεί πλήρως.

Έκτοτε, η υποχρεωτική χρήση μάσκας προβλεπόταν μόνο για το υγειονομικό προσωπικό που ήταν σε επαφή με ασθενείς υψηλού κινδύνου (ασθενείς ογκολογικοί, ανοσοκατασταλμένοι, μεταμοσχευμένοι και ασθενείς στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας) καθώς και για τους ασθενείς που ανήκαν στις ομάδες υψηλού κινδύνου.

Όσον αφορά στον εμβολιασμό, τις επόμενες ημέρες αναμένεται μια ανανέωση των συστάσεων από το υπουργείο Υγείας και υπενθύμιση των ομάδων που θα πρέπει να λάβουν το επικαιροποιημένο εμβόλιο κατά της COVID-19.

Τέλος, επισημάνθηκε από τους επιστήμονες και η ανάγκη ενημέρωσης των γιατρών για τη χρήση των αντιιικών φαρμάκων, που αποτρέπουν τη σοβαρή COVID-19, την εισαγωγή σε νοσοκομείο, τη διασωλήνωση και την θανατηφόρα έκβαση.

Αυξημένοι οι επιδημιολογικοί δείκτες

Σύμφωνα με την τελευταία επιδημιολογική έκθεση του ΕΟΔΥ για τις λοιμώξεις του αναπνευστικού, τα διαγνωσμένα εβδομαδιαία κρούσματα κορονοϊού στη χώρα μας είναι 36.379, ενώ η θετικότητα αυξήθηκε κατά 2 μονάδες, αγγίζοντας το 17,70%. Ωστόσο, οι αριθμοί είναι στην πραγματικότητα πολύ μεγαλύτεροι, καθώς τα περιστατικά που διαγιγνώσκονται στο σπίτι με self test δεν δηλώνονται στις υγειονομικές αρχές.

Οι νέες εισαγωγές αυξήθηκαν κατά 200, φτάνοντας τις 1.373, καταγράφοντας μια αύξησης της τάξης του 45%, σε σχέση με τον αντίστοιχο μέσο εβδομαδιαίο αριθμό κατά τις προηγούμενες 4 εβδομάδες. Μάλιστα, ο αριθμός των νέων εισαγωγών κατά την τελευταία εβδομάδα (11-17 Δεκεμβρίου) ήταν υψηλότερος από τον αντίστοιχο αριθμό, κατά την αντίστοιχη εβδομάδα του 2022.Οι νέες εισαγωγές ασθενών σε ΜΕΘ ήταν 26, ενώ οι διασωληνωμένοι έφτασαν τους 62 (+3) και οι θάνατοι τους 60 (+6).

Η επόμενη επιδημιολογική έκθεση του ΕΟΔΥ, η οποία λόγω της εορταστικής περιόδου θα δημοσιευτεί την Παρασκευή (29/12) αντί της Πέμπτης (28/12), αναμένεται να δείξει κατά πόσο η επίδραση του ιού έχει περιοριστεί όσον αφορά στις διασωληνώσεις και τους θανάτους.

Χαμηλά ποσοστά εμβολιασμού

Προβληματισμό προκαλεί το γεγονός ότι ο εμβολιασμός παραμένει σε χαμηλά επίπεδα. Οι ειδικοί τονίζουν ότι οι 4 δόσεις του εμβολίου δεν αρκούν, υπογραμμίζοντας ότι ο εμβολιασμός έναντι της Covid πρέπει να επαναλαμβάνεται κάθε χρόνο, όπως ισχύει και για τη γρίπη.

Σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα επίσημα στοιχεία, μέχρι και τις 22/12/2023, έως τις 12:00, με το νέο επικαιροποιημένο εμβόλιο της Pfizer XBB είχαν πραγματοποιηθεί 159.574 εμβολιασμοί και είχαν προγραμματιστεί 8.329 μελλοντικά ραντεβού.

Οι πραγματοποιημένοι εμβολιασμοί ανά ηλικιακή ομάδα είχαν ως εξής:

  • Πολίτες 12 και άνω: 159.332 εμβολιασμοί, εκ των οποίων το 79,9% αφορά σε πολίτες άνω των 60 ετών (127.515)
  • Πολίτες 5-11 ετών: 222 εμβολιασμοί
  • Πολίτες 6 μηνών έως 4 ετών: 20 εμβολιασμοί

Τα μελλοντικά ραντεβού ανά ηλικιακή ομάδα είχαν ως εξής:

  • Πολίτες 12 και άνω: 6.458 ραντεβού
  • Πολίτες 5-11 ετών: 18 ραντεβού
  • Πολίτες 6 μηνών έως 4 ετών: 1 ραντεβού

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Τζανάκης για κορονοϊό: Ιδιαίτερα προσεκτικοί οι άνω των 60-65

Φάρμακα: 5 εξελίξεις – ορόσημο που έφερε το 2023

Κομισιόν: «Καμπανάκι» για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές των νοσοκομείων

gazzetta
gazzetta reader insider insider