Υγειονομική «βόμβα» στη Θεσσαλία – Όλα τα μέτρα για την προστασία της Δημόσιας Υγείας

Έφη Τσιβίκα
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Υγειονομική «βόμβα» στη Θεσσαλία – Όλα τα μέτρα για την προστασία της Δημόσιας Υγείας
Η πρόληψη και αντιμετώπιση των επιπτώσεων από την κακοκαιρία Daniel στη Δημόσια Υγεία, αποτελεί προτεραιότητα για την κυβέρνηση, όπως επισήμανε την Κυριακή ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Σε μία τιτάνια προσπάθεια έχουν αποδυθεί οι υγειονομικές Αρχές της χώρας, προκειμένου να εμποδίσουν την εξάπλωση λοιμωδών νοσημάτων στη Θεσσαλία από τη μόλυνση των στάσιμων υδάτων, τις βλάβες στα δίκτυα ύδρευσης και αποχέτευσης αλλά και την αποσύνθεση των χιλιάδων πνιγμένων ζώων στον θεσσαλικό κάμπο.

Άλλωστε, η πρόληψη και αντιμετώπιση των επιπτώσεων από την κακοκαιρία Daniel στη Δημόσια Υγεία, αποτελεί προτεραιότητα για την κυβέρνηση, όπως δήλωσε την Κυριακή (10/9) ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης.

Υπενθυμίζεται ότι χθες πραγματοποιήθηκε διευρυμένη σύσκεψη στο Συντονιστικό Κέντρο Δημόσιας Υγείας, το οποίο στήθηκε από το αρμόδιο υπουργείο, στο Εργαστήριο Υγιεινής και Επιδημιολογίας του Ιατρικού Τμήματος του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, για την αντιμετώπιση των συνεπειών των πλημμυρικών φαινομένων, υπό την Αναπληρώτρια Υπουργό, Ειρήνη Αγαπηδάκη.

Το υπουργείο Υγείας έχει αναπτύξει ειδικό επιχειρησιακό σχεδιασμό για την πρόληψη και την αντιμετώπιση απειλών Δημόσιας Υγείας, ο οποίος περιλαμβάνει τον έλεγχο και τη διασφάλιση ποιότητας του νερού, με λεπτομερές πλάνο δειγματοληψιών και αναλύσεις καθώς και τη συλλογή και την καύση/υγειονομική ταφή των νεκρών ζώων.

Επίσης, περιλαμβάνει επιχειρησιακό σχέδιο εντομολογικής επιτήρησης, ώστε να αντιμετωπιστούν έγκαιρα δυνητικές απειλές όπως και επιχειρησιακό σχέδιο επιδημιολογικής επιτήρησης μεταδιδόμενων νοσημάτων (πχ γαστρεντερίτιδα, λεπτοσπείρωση κ.α.).

Σε κάθε περίπτωση, το μήνυμα που απευθύνουν οι υγειονομικές Αρχές προς τους πολίτες στις περιοχές που χτυπήθηκαν ανελέητα από τις ακραίες καιρικές συνθήκες είναι ότι αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει κανένας λόγος ούτε για πανικό, αλλά ούτε και για εφησυχασμό.

Το Συντονιστικό Κέντρο Δημόσιας Υγείας συνεδριάζει σε καθημερινή βάση με τη συμμετοχή όλων των εμπλεκόμενων φορέων, ώστε να γίνεται άμεση εκτίμηση της κατάστασης, ανά πληγείσα περιοχή, και να λαμβάνονται τα απαραίτητα και στοχευμένα μέτρα προστασίας με βάση τα χαρακτηριστικά και τις ανάγκες της.

Κατά την ενημέρωση που πραγματοποιήθηκε την Κυριακή από το Συντονιστικό Κέντρο Επιχειρήσεων στη Λάρισα, η Ειρήνη Αγαπηδάκη, έδωσε σαφείς οδηγίες για την προστασία της Δημόσιας Υγείας:

Συστάσεις για τη χρήση του νερού

Μέχρι να έχουν οι πολίτες επίσημη ενημέρωση από τις τοπικές Αρχές ότι το νερό της περιοχής είναι ασφαλές, θα πρέπει να χρησιμοποιούν εμφιαλωμένο νερό, είτε προς πόση, είτε για μαγείρεμα, είτε για την προσωπική τους υγιεινή.

Σε όλες τις πληγείσες περιοχές διενεργούνται έλεγχοι από το αρμόδιο Εργαστήριο Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας σε σχέση με την ποιότητα του νερού και οι κατά τόπους Αρχές ανακοινώνουν πότε είναι ασφαλές να έχουν οι πολίτες πρόσβαση και να δώσουν σε κυκλοφορία το δίκτυο υδροδότησης.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της ΔΕΥΑΤ, στο Δήμο Τρικκαίων, το νερό παραμένει πόσιμο, χωρίς κανένα απολύτως πρόβλημα. Ωστόσο, ενθαρρύνεται ο τακτικός καθαρισμό των «τοπικών διατάξεων» που πιθανώς υπάρχουν σε σπίτια (δηλαδή φίλτρα, σίτες σε βρύσες), για ακόμη καλύτερη ποιότητα πόσιμου νερού.

Από το Δήμο Λαρισαίων και τη ΔΕΥΑΛ, ανακοινώνεται καθημερινά ότι το νερό του δικτύου της Λάρισας είναι απολύτως ασφαλές και δεν συντρέχει κανένας λόγος ανησυχίας για τη χρήση του.

Ο δήμαρχος Καρδίτσας, μιλώντας στην ΕΡΤ, διαβεβαίωσε την Κυριακή ότι, κατόπιν συνεχών μετρήσεων, διαπιστώθηκε ότι το πόσιμο νερό είναι απολύτως ασφαλές.

Σύμφωνα με πληροφορίες από τις Αρχές, στο Βόλο το νερό δεν είναι πόσιμο, αλλά ούτε και κατάλληλο για την ατομική υγιεινή. Για την ατομική υγιεινή θα πρέπει να βραστεί στους 100 βαθμούς, για τουλάχιστον 3 λεπτά.

Επαφή με στάσιμα ύδατα

Οι πολίτες θα πρέπει να αποφεύγουν την επαφή με τα στάσιμα ύδατα και τις λάσπες και να μην αφήνουν τα κατοικίδιά τους να παίζουν μέσα σε αυτά ή να πίνουν νερό από αυτά. Όλα τα στάσιμα ύδατα έχουν φερτά υλικά και νεκρά ζώα και είναι δυνητικά μολυσμένα.

Αυτό σημαίνει ότι εάν κανείς έρθει σε επαφή με τις λάσπες ή με τα στάσιμα νερά ή το νερό χρησιμοποιηθεί για άλλες χρήσεις, υπάρχει κίνδυνος να μολυνθεί από κάποιο παθογόνο και να νοσήσει από μολυσματική ασθένεια.

Απομάκρυνση νεκρών ζώων

Όσοι εντοπίζουν νεκρά ζώα που έχουν παρασυρθεί από τις πλημμύρες σε διάφορες περιοχές είναι σημαντικό να ειδοποιούν την Περιφέρεια, τους δήμους, τις αρμόδιες υπηρεσίες, προκειμένου να γίνεται άμεσα η συλλογή των ζώων και να προχωρήσουν οι διαδικασίες καύσης και υγειονομικής ταφής τους. Έχουν ήδη ξεκινήσει επιχειρήσεις σε αυτό τον τομέα και αναμένεται να επεκταθούν τις επόμενες ημέρες.

Προσοχή κατά την είσοδο στα πλημμυρισμένα σπίτια

Οι πολίτες που επιχειρούν να προσεγγίσουν τα σπίτια τους για να ξεκινήσουν εργασίες αποκατάστασης, να έχουν κατά νου ότι ενδεχομένως να βρίσκονται εκεί νεκρά ζώα, τα οποία παρασύρθηκαν από την πλημμύρα μαζί με άλλα φερτά υλικά.

Επομένως, χρειάζεται να χρησιμοποιούν ειδικό εξοπλισμό, αδιάβροχα ρούχα, γαλότσες, ούτως ώστε να μην έρχονται σε επαφή με λάσπες. Προσοχή απαιτείται και όσον αφορά στα γυμνά καλώδια που ενδεχομένως υπάρχουν μέσα στο σπίτι, καθώς υπάρχει κίνδυνος ηλεκτροπληξίας.

Οδηγίες για τα τρόφιμα

Πέρα από την κατανάλωση εμφιαλωμένου νερού, οι πολίτες θα πρέπει να προσέχουν τα τρόφιμα να είναι σφραγισμένα και να μην έχουν έρθει σε επαφή με λάσπες. Εάν οι συσκευασίες είναι τσακισμένες ή μερικώς κατεστραμμένες, να τα απορρίπτουν.

Συνοπτικά οι οδηγίες του υπουργείου Υγείας

Για την προστασία της δημόσιας υγείας στις πληγείσες περιοχές, το αρμόδιο υπουργείο έχει εκδώσει σειρά οδηγιών, τις οποίες θα πρέπει να ακολουθούν οι πολίτες, προκειμένου να παραμείνουν ασφαλείς:

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Μητσοτάκης: Από τη Δευτέρα οι αιτήσεις στην πλατφόρμα Αρωγής – Όλα τα μέτρα για τους πληγέντες

Θεσσαλία: Δράμα δίχως τέλος- Στους 15 οι νεκροί της θεομηνίας

Πλημμύρες «Daniel»: Τεράστιο πλήγμα στην τοπική οικονομία  - Tο αποτύπωμα στα φοροέσοδα

gazzetta
gazzetta reader insider insider