Γεράσιμος Σιάσος: Πώς θα προστατεύσετε την καρδιά σας από τον σακχαρώδη διαβήτη

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Γεράσιμος Σιάσος: Πώς θα προστατεύσετε την καρδιά σας από τον σακχαρώδη διαβήτη
Συμβουλές για την αποφυγή των επιπλοκών από το καρδιαγγειακό σύστημα σε άτομα με Σακχαρώδη Διαβήτη δίνει ο αναφέρει ο Πρόεδρος Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ, Καθηγητής Καρδιολογίας, Γ' Πανεπιστημιακή Καρδιολογική Κλινική, ΓΝΝΘΑ «Η ΣΩΤΗΡΙΑ», Γεράσιμος Σιάσος.

Συμβουλές για την αποφυγή των επιπλοκών από το καρδιαγγειακό σύστημα σε άτομα με Σακχαρώδη Διαβήτη δίνει ο αναφέρει ο Πρόεδρος Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ, Καθηγητής Καρδιολογίας, Γ' Πανεπιστημιακή Καρδιολογική Κλινική, ΓΝΝΘΑ «Η ΣΩΤΗΡΙΑ», Γεράσιμος Σιάσος.

«Στη χώρα μας πάνω από 1 εκατομμύριο άτομα έχουν σακχαρώδη διαβήτη. Οι μισοί δεν γνωρίζουν ότι πάσχουν από διαβήτη και έχουν ήδη εγκαταστήσει υποκλινική καρδιαγγειακή νόσο. Τα άτομα με διαβήτη έχουν 2-3 φορές μεγαλύτερο κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακής νόσου. Είναι ιδιαίτερα κρίσιμη η έγκαιρη διάγνωση του διαβήτη και η πρόληψη εμφάνισης καρδιαγγειακής νόσου, καθώς το 75% των ατόμων με διαβήτη πεθαίνουν από οξύ έμφραγμα του μυοκαρδίου, καρδιακή ανεπάρκεια ή ισχαιμικό αγγειακό επεισόδιο», αναφέρει ο κ. Σιάσος.

Η μη ικανοποιητική ρύθμιση του ΣΔ οδηγεί σε μακροχρόνιες επιπλοκές οι οποίες είναι:

  • η διαβητική αμφιβληστροειδοπάθεια που δύναται να οδηγήσει σε τύφλωση,
  • η διαβητική νεφροπάθεια που δύναται να οδηγήσει σε νεφρική ανεπάρκεια και αιμοκάθαρση
  • η περιφερική αγγειοπάθεια και νευροπάθεια που δύναται να οδηγήσουν σε έλκη – λοιμώξεις στα κάτω άκρα (διαβητικό πόδι) και σε ακρωτηριασμό
  • καρδιαγγειακά συμβάματα όπως οξύ έμφραγμα του μυοκαρδίου, καρδιακή ανεπάρκεια και ισχαιμικά αγγειακά εγκεφαλικά επεισόδια.

Η σωστή ρύθμιση του Σακχάρου αίματος μειώνει σημαντικά τις καρδιαγγειακές επιπλοκές. Στο πλαίσιο αυτό, η υγεία της καρδιάς και ο σωστός έλεγχος για την πρώιμη ανίχνευση καρδιαγγειακών επιπλοκών είναι απαραίτητος.

Συμβουλές για την αποφυγή των επιπλοκών

Ο πρόεδρος της Ιατρικής Σχολής παραθέτει κάποιες χρήσιμες συμβουλές για να αποφύγετε τις καρδιαγγειακές επιπλοκές του σακχαρώδη διαβήτη:

  • Ρυθμίστε το σάκχαρό σας
  • Φροντίστε το σωματικό σας βάρος να είναι ιδανικό
  • Διακόψτε το κάπνισμα
  • Θρεφτείτε υγιεινά και ακολουθήστε τη μεσογειακή δίαιτα
  • Περπατήστε καθημερινά για τουλάχιστον 30 λεπτά
  • Μετρήστε την αρτηριακή σας πίεση και ρυθμίστε την
  • Ελέγξτε τη χοληστερίνη σας
  • Λάβετε τα συνταγογραφούμενα φάρμακα σύμφωνα με τις ιατρικές οδηγίες

Τα ειδικά ιατρεία

Η Ομάδα Εργασίας για την Καρδιά και Διαβήτη της Ελληνικής Καρδιολογικής Εταιρείας έχει οργανώσει Ιατρεία, με τη στενή συνεργασία καρδιολόγων, ενδοκρινολόγων και παθολόγων με εξειδίκευση στο διαβήτη για την πρωτογενή και δευτερογενή πρόληψη της καρδιαγγειακής νόσου σε ασθενείς με σακχαρώδη διαβήτη ή προδιαβήτη.

Η Ιατρική Σχολή του ΕΚΠΑ διαθέτει ένα σημαντικό αριθμό μελών ΔΕΠ διαφόρων ειδικοτήτων και εξειδικεύσεων, με ενεργό ενασχόληση με τον Σακχαρώδη Διαβήτη και την παχυσαρκία ως νόσο και τις συνοδές συν-νοσηρότητες. Ειδικά Διαβητολογικά Κέντρα και Ειδικά ιατρεία καρδιομεταβολικών νόσων και παχυσαρκίας λειτουργούν στα Νοσοκομεία Λαϊκό, Αττικο, Ιπποκράτειο, Σωτηρία και τα Νοσοκομεία Παίδων. Επιπρόσθετα, ειδικά ιατρεία βαριατρικής μεταβολικής χειρουργικής συνεργάζονται στενά τόσο στο Λαϊκό Νοσοκομείο, στο Ιπποκράτειο και στο Ευγενίδειο ως αναπόσπαστο κομμάτι της θεραπευτικής της παχυσαρκίας. Τέλος, εξειδικευμένοι Καθηγητές Ψυχιατρικής έχουν μεγάλη εμπειρία στις διαταραχές πρόσληψης τροφής.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Ψυχική υγεία: Πώς αυξάνεται ο κίνδυνος εμφράγματος και εγκεφαλικού στους νέους

Πάνω από 1 δισ. για τον τουρισμό υγείας – Κλινικές σε τουριστικά θέρετρα, ιατρική visa και DMOs στο σχεδιασμό

Νοσοκομειακές λοιμώξεις: Έρχεται υπουργική απόφαση για την υγιεινή των χεριών στα νοσοκομεία

gazzetta
gazzetta reader insider insider