Εμβόλια Covid: Τι δείχνει έκθεση του ΕΟΦ για ανεπιθύμητες ενέργειες και θανάτους

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Εμβόλια Covid: Τι δείχνει έκθεση του ΕΟΦ για ανεπιθύμητες ενέργειες και θανάτους
Συγκεντρωτική έκθεση αναφορικά με τις ανεπιθύμητες ενέργειες και τους θανάτους που πιθανώς προέκυψαν από τα εμβόλια κατά του κορονοϊού, για τα έτη 2021 και το 2022 δημοσιοποίησε σήμερα ο ΕΟΦ.

Συγκεντρωτική έκθεση αναφορικά με τις ανεπιθύμητες ενέργειες και τους θανάτους που πιθανώς προέκυψαν από τα εμβόλια κατά του κορονοϊού, για τα έτη 2021 και το 2022 δημοσιοποίησε σήμερα, σήμερα Δευτέρα (24/04), ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΟΦ).

Σύμφωνα με αυτά, το συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, μεταξύ των συνολικά 22.120.416 δόσεων, καταγράφηκαν 1.633 αναφορές ανεπιθύμητων ενεργειών, εκ των οποίων οι 289 αφορούσαν σε μη σοβαρά περιστατικά.

Οι αναφορές με θανατηφόρο έκβαση είναι 63, από τις οποίες οι 49 αφορούσαν το εμβόλιο της Pfizer με το οποίο εμβολιάστηκε η πλειονότητα των Ελλήνων, οι 6 το εμβόλιο της Moderna, οι 3 της AstraZeneca και οι 5 της Johnson & Johnson.

Από αυτές τις αναφορές, 2 αξιολογήθηκαν ότι έχουν πιθανότητα συσχέτισης με τον εμβολιασμό (possible) -1 με το εμβόλιο της Pfizer και 1 με αυτό της AstraZeneca- ενώ 12 εξ αυτών αξιολογήθηκαν ότι δεν ήταν πιθανή η συσχέτισή τους με τον εμβολιασμό (unlikely).

Επιπλέον, όπως αναφέρεται στην έκθεση του ΕΟΦ, οι 14 από τις αναφορές αυτές δεν ήταν δυνατό να αξιολογηθούν από τα διαθέσιμα στοιχεία που έχουν αποσταλεί (unassessable) και για τις 35 αναφορές δεν έχει ολοκληρωθεί η αξιολόγησή τους, διότι αναμένονται συμπληρωματικά στοιχεία που έχουν ζητηθεί (π.χ πορίσματα ιατροδικαστικών εκθέσεων και άλλες πληροφορίες).

Τα παραπάνω περιστατικά είτε αναφέρθηκαν εξαρχής ως θάνατοι, είτε η πληροφορία της έκβασης λήφθηκε από τον ΕΟΦ στο πλαίσιο αναζήτησης συμπληρωματικών στοιχείων για την αξιολόγηση της αναφοράς. Από τα περιστατικά αυτά, τα 38 έλαβαν χώρα το 2021, τα 21 έλαβαν χώρα το 2022 και για τα 4 δεν υπάρχει η σχετική πληροφορία.

Ο ΕΟΦ επισημαίνει ότι «τα δημοσιοποιούμενα στοιχεία σχετικά με αναφορές πιθανολογούμενων (εικαζόμενων) ανεπιθύμητων ενεργειών συνιστούν ιατρικά συμβάντα που αναφέρονται αυθόρμητα είτε από πολίτη είτε από επαγγελματία του τομέα της υγείας μετά τη χορήγηση του εμβολίου και δεν σχετίζονται ή δεν έχουν προκληθεί απαραίτητα από το εμβόλιο. Τα ιατρικά συμβάντα που αναφέρονται μπορεί να έχουν προκληθεί από άλλη νόσο ή να συνδέονται με τη συγχορήγηση άλλων φαρμάκων κατά το χρόνο του εμβολιασμού».

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Ελλείψεις φαρμάκων: Αναθεωρήθηκαν οι λίστες του ΕΟΦ – Ποια σκευάσματα περιλαμβάνουν

«Πέφτουν» υπογραφές με ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ – ΑΚΤΩΡ Παραχωρήσεις – INTRAKAT για το ΣΔΙΤ του Αυτοκινητόδρομου Κρήτης  

Μητσοτάκης: Επενδυτική βαθμίδα με ισχυρή και σταθερή κυβέρνηση

gazzetta
gazzetta reader insider insider