Ενστάσεις από τους γιατρούς για το νέο σύστημα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας

Newsroom
Μοιράσου το
Ενστάσεις από τους γιατρούς για το νέο σύστημα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας
Ελεύθερη επιλογή γιατρού από τον ασθενή, προς το παρόν, δε μπορεί να εφαρμοστεί πλήρως καθώς δεν υπάρχει δυνατότητα για επιλογή προσωπικού γιατρού χωρίς σύμβαση.

Τις ενστάσεις τους για την εφαρμογή του πρόσφατου νόμου Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας κατέθεσαν στον υπουργό υγείας Θάνο Πλεύρη, σε σχετική συζήτηση που μεταδόθηκε απευθείας μέσω διαδικτύου, τόσο ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης Νίκος Νίτσας όσο και ο πρόεδρος του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου Αθανάσιος Εξαδάκτυλος με τη συμμετοχή του Γενικού Γραμματέα ΠΦΥ Μάριου Θεμιστοκλέους, του Προέδρου της Επαγγελματικής Ένωσης Παθολόγων Ελλάδας Ευάγγελου Τούλη και του Α΄ αντιπροέδρου της Ελληνικής Εταιρείας Γενικής/Οικογενειακής Ιατρικής Ιωάννη Λέντζα.

Η εκδήλωση για την ΠΦΥ διοργανώθηκε από τον ΙΣΘ ώστε να διατυπωθούν με σαφήνεια και χωρίς «γκρίζες ζώνες» όλα τα «θολά» σημεία του πρόσφατου νόμου για τις υποχρεώσεις και τα δικαιώματα γιατρών, ασθενών και πολιτείας. Απευθυνόμενος στον υπουργό Θάνο Πλεύρη ο πρόεδρος του ΙΣΘ Νίκος Νίτσας τόνισε μεταξύ άλλων «...είναι αδήριτη πραγματικότητα η εφαρμογή ενός σύγχρονου συστήματος πρωτοβάθμιας υγείας στη χώρα μας. Αυτό αναδείχθηκε περίτρανα και από την πανδημία. Ο Έλληνας πολίτης δικαιούται πρωτοβάθμια φροντίδα με ελεύθερη επιλογή γιατρού. Ο νόμος που ψηφίστηκε πρόσφατα για την ΠΦΥ κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση, ειδικά και μετά τις διορθώσεις που έγιναν, με τη συμβολή τη δική μας και του ΠΙΣ κι αυτό τιμά την πολιτική ηγεσία του υπουργείου που άκουσε και συζήτησε ενδελεχώς τις προτάσεις μας».

Σημείωσε, ωστόσο, ότι ελεύθερη επιλογή γιατρού από τον ασθενή, προς το παρόν, δε μπορεί να εφαρμοστεί πλήρως καθώς δεν υπάρχει δυνατότητα για επιλογή προσωπικού γιατρού χωρίς σύμβαση αλλά και επιλογή μεταξύ γιατρών άλλων ειδικοτήτων που φροντίζουν χρόνιους ασθενείς καθώς και παιδιάτρων. Σε ότι αφορά τη σύμβαση που συνέταξε ο ΕΟΠΥΥ, ο πρόεδρος του ΙΣΘ επεσήμανε ότι υπάρχουν ορισμένα ερωτήματα και παρατηρήσεις τα οποία χρήζουν διευκρινίσεων:

«Τι θα γίνει με την εξυπηρέτηση επειγόντων περιστατικών εντός ωραρίου, χωρίς ραντεβού και εκτός ωραρίου; Δε διευκρινίζονται οι δεσμεύσεις που αφορούν στο ωράριο και τι θα γίνεται εκτός ωραρίου με την αμοιβή του ιδιωτικού γιατρού. Αναφέρεται στη σύμβαση ότι ο γιατρός δε μπορεί να αρνηθεί υπηρεσίες στους δικαιούχους του ΕΟΠΥΥ που είναι εγγεγραμμένοι και απαγορεύεται ρητά η οποιαδήποτε είσπραξη αμοιβής. Αυτό ισχύει και εκτός ωραρίου; Δε δίνεται η δυνατότητα στο γιατρό να αρνηθεί την εγγραφή ενός ασθενή ή να αιτηθεί τη διαγραφή του για σοβαρούς λόγους. Δεν προβλέπονται δαπάνες ιατρείων. Επίσης, για τους γιατρούς των δημοσίων δομών -τους παθολόγους δηλαδή και τους γενικούς και οικογενειακούς γιατρούς- οι οποίοι θα γίνουν προσωπικοί γιατροί, δεν προβλέπεται τι θα γίνει εφόσον δηλώσουν σε αυτούς ασθενείς στο μέγιστο αριθμό. Οι γιατροί αυτοί έχουν και άλλες υποχρεώσεις, είναι θεραπευτές γιατροί, και δεν προβλέπεται τίποτα σχετικά με αυτούς τους συναδέλφους. Υπάρχει και το επείγον το οποίο θα πρέπει να αντιμετωπισθεί στα κέντρα υγείας τα οποία όμως είναι υποστελεχωμένα και σε πολλές απομακρυσμένες περιοχές όπου δεν υπάρχει πληθώρα ιατρών το πρόβλημα είναι σοβαρό», ανέφερε ο πρόεδρος του ΙΣΘ και πρόσθεσε:.

«Επίσης, τι θα γίνει με την υποχρέωση εφημεριών στα νοσοκομεία και στα κέντρα υγείας; Σχετικά με το πρώτο ραντεβού, ίσως θα πρέπει χρονικά να διαφοροποιηθεί από τα επόμενα γιατί οι λήψεις ιστορικού απαιτούν ιδιαίτερα μεγαλύτερο διάστημα. Ένα άλλο θέμα που έχει δημιουργηθεί πρόσφατα είναι η αμοιβή των φαρμακοποιών για εγγραφή σε προσωπικό γιατρό. Γιατί δεν προβλέπεται κάτι ανάλογο και για τους γιατρούς; Όσο για το αντικίνητρο της αυξημένης συμμετοχής για τη μη εγγραφή σε προσωπικό γιατρό θα θέλαμε να το μελετήσει ξανά το υπουργείο, θεσπίζοντας αντικίνητρο διαφορετικού χαρακτήρα. Θα θέλαμε επίσης να υπάρξει μια δέσμευση σχετικά με τους νέους γιατρούς. Η σύμβαση προβλέπεται να κλείσει μετά την 31η Ιουλίου και ζητήσαμε να δοθεί παράταση. Ειδικά για τους νέους γιατρούς θα πρέπει να παραμείνει ανοιχτή. Θα πρέπει να σκεφθείτε τη δυνατότητα των νέων γιατρών με κάποιο χρονικό περιθώριο από τη λήψη του πτυχίου, να μπορούν να εντάσσονται ανεξαρτήτως με το χρόνο που θα προβλεφθεί για τους παλαιότερους. Θα πρέπει να διευκρινιστούν όλα, σε ορισμένες περιπτώσεις με το νι και με το σίγμα, διότι οι ασάφειες μπορεί να αποτρέψουν τη συμμετοχή και τελικά την επιτυχία και αυτής της νέας προσπάθειας».

Τέλος, ο κ. Νίτσας έθεσε προς γνώση του υπουργείου υγείας τα αποτελέσματα της ετήσιας έρευνας του ΙΣΘ για την υγεία, όπου το 88,7% των ερωτηθέντων πηγαίνουν στον ίδιο γιατρό. «Προτείνουμε, λοιπόν, το σύστημα να ανοίξει άμεσα ώστε να υπάρξει πλήρης ελεύθερη επιλογή προς όλους τους γιατρούς, είτε είναι συμβεβλημένοι είτε όχι. Πιστεύω ότι στόχος όλων είναι το νέο σύστημα να πετύχει προς όφελος των πολιτών με τη αμέριστη στήριξη των γιατρών διότι χωρίς τους συναδέλφους ΠΦΥ δεν μπορεί να γίνει. Από την πολιτεία θα εξαρτηθεί αν και πάλι οι γιατροί -αλλά και οι πολίτες- θα γυρίσουν την πλάτη όπως έγινε και στο παρελθόν. Για αυτό το λόγο, λάβετε σοβαρά υπόψη σας τις προτάσεις μας τις οποίες θα έχετε και εγγράφως», κατέληξε.

Καθηκοντολόγιο… χθες

O πρόεδρος του ΠΙΣ Αθανάσιος Εξαδάκτυλος τόνισε -μεταξύ άλλων- στον υπουργό ότι μετά τις αποτυχημένες προσπάθειες του παρελθόντος, αυτή τη φορά, ο νόμος, παρά τα αρνητικά, έχει μια ρεαλιστική προοπτική επιτυχίας καθώς -σε αντίθεση με τα προηγούμενα- συμπεριλαμβάνει πολλά στοιχεία φιλελεύθερα, τα οποία ανταποκρίνονται και στις επιθυμίες των γιατρών αλλά και των πολιτών «Το 45% των Ελλήνων απευθύνεται στον Ιδιωτικό Τομέα για τα προβλήματα υγείας του, αλλά το 70% θα ήθελε να απευθύνεται εκεί, αν είχε την οικονομική δυνατότητα. Αλλά δεν είναι θέμα οικονομικό, δεν είναι θέμα ανάγκης, είναι θέμα επιλογής. Με βάση αυτά λοιπόν βρισκόμαστε σε μια χρονική στιγμή όπου αρχίζει να υλοποιείται ένας σχεδιασμός που ή θα οδηγήσει σε μια επιτυχία ή δε θα οδηγήσει, όπως συνέβη στο παρελθόν», ανέφερε ο πρόεδρος του ΠΙΣ και πρόσθεσε:.

«Η αλήθεια είναι ότι τα πρώτα βήματα φαίνονται διστακτικά και φαίνονται διστακτικά γιατί δεν αξιοποιούνται οι πλήρεις προβλέψεις του νόμου, που δίνουν τη δυνατότητα να συμμετάσχουν στο νέο θεσμό γιατροί άλλων ειδικοτήτων, πχ παιδίατροι, γιατροί οι οποίοι επιλέγουν να μην έχουν σύμβαση με τον ΕΟΠΥΥ (με βάση το 45 και το 70% των επιθυμιών των ασθενών στην οποία αναφέρθηκα προηγουμένως) ενώ υπάρχουν και παρά πολλά αδιευκρίνιστα σημεία, τα περισσότερα τα οποία αφορούν στη σύμβαση με τον ΕΟΠΥΥ για προσωπικό ιατρό, η οποία θα μου επιτρέψετε να πω έχω την αίσθηση ότι έχει γραφεί.... ”αφ’ υψηλού” και δεν έχει και το παραμικρό ίχνος διαλόγου μαζί μας. Και γνωρίζοντας τις οδηγίες που έχει δώσει ο υπουργός υγείας εκτιμώ ότι, ούτε στο θέμα της σύμβασης των ειδικοτήτων έχει κάνει κάποια θετική κίνηση, ενώ έχουν περάσει τουλάχιστον 3-4 βδομάδες. Δείχνει δηλαδή μια συμπεριφορά προς τους γιατρούς αφ' υψηλού. Και αυτό, σε ότι αφορά το καινούριο θεσμό, φοβάμαι ότι δε θα λειτουργήσει σε καμία περίπτωση εποικοδομητικά».

Ο κ. Εξαδάκτυλος τόνισε ότι είναι απολύτως χρήσιμο και αναγκαίο να υπάρξει ένα καθηκοντολόγιο προς τους γιατρούς και να διευκρινιστεί τι θα γίνεται με τις κατ 'οίκον ή χωρίς ραντεβού επισκέψεις γιατρών.

Στο ΣτΕ για τις ποινές προς τους πολίτες

Ο ΠΙΣ προτείνει να ανοίξουν όλες οι δυνατότητες του συστήματος, να εξηγηθεί προς πάσα κατεύθυνση ότι οι επιτάξεις είναι μετρό απολύτως έκτακτης ανάγκης. Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Συλλόγου, αποτελεί πολύ μεγάλο αντικίνητρο για πολλούς, η ένταξη σε εφημερίες και δεδομένου ότι σε κάποιες πολλές όπως είναι η Θεσσαλονίκη βλέπουν μια τρομακτική πίεση σε γιατρούς άλλων ειδικοτήτων - όπως είναι οι αναισθησιολόγοι - σε ότι αφορά την κάλυψη των κενών του δημοσίου, είναι κάτι το οποίο επίσης αποτελεί σοβαρότατο αντικίνητρο.

«Οι ασθενείς θα ενταχθούν εφόσον εμπιστευτούν τον γιατρό τους. Απλά τα άλλα δε θα αποδειχθούν αποτελεσματικά, θα είναι ατελέσφορα. Σε ότι αφορά τη διαφορετική συμβολή των ασθενών οι οποίοι δεν θα επιλέξουν προσωπικό γιατρό στα φάρμακα και στις λοιπές παροχές του ΕΟΠΥΥ, οι νομικές μας υπηρεσίες εκτιμούν ότι αυτό δεν είναι συνταγματικό και κατανοώντας βεβαίως τη σκοπιμότητα του, για λόγους αρχής, θα το προσβάλουμε στο Συμβούλιο της Επικράτειας», τόνισε ο πρόεδρος του ΠΙΣ.

Ο ίδιος εξέφρασε τη δυσαρέσκειά του για την απόφαση του ΕΟΠΥΥ να δώσει 16,5 εκατ. στα φαρμακεία για την εγγραφή στον προσωπικό γιατρό. «Πρακτικά η μεσιτεία είναι κάτι το οποίο απαγορεύεται από τον κώδικα ιατρικής δεοντολογίας μεταξύ γιατρών, αλλά και μεταξύ τρίτων και γιατρών. Και έρχεται ο ΕΟΠΥΥ, να δώσει ένα τέτοιο ποσό, τη στιγμή που υπάρχουν ανάγκες πολλαπλές και παντού. Τα 16,5 εκατ. ευρώ που δίδονται στο φαρμακείο, για να εγγράψει στον...γιατρό, δε θα αποδώσει. Πεταμένα λεφτά είναι και δημιουργούν και πολύ κακούς συνειρμούς», υπογράμμισε ο κ. Εξαδάκτυλος.

Άμεσες παρεμβάσεις

Τη διαφωνία του προς την ηγεσία του υπουργείου υγείας σχετικά με το θέμα της επονομαζόμενης ποινής στους ασθενείς οι οποίοι δεν θα επιλέξουν προσωπικό γιατρό, εξέφρασε ο πρόεδρος της Επαγγελματικής Ένωσης Παθολόγων Ελλάδας, Ευάγγελος Τούλης. Ζήτησε μέτρα προκειμένου να βελτιωθεί η σύμβαση και πρόσθεσε ότι το ποσό της αμοιβής θα πρέπει να προκαταβάλλεται κάθε μήνα ή τρίμηνο ώστε να διασφαλιστεί η εύρυθμη λειτουργία του ιατρείου. Ο δε πρώτος αντιπρόεδρος της Ελληνικής Εταιρεία Γενικής/Οικογενειακής Ιατρικής Ιωάννης Λέντζας, υπογράμμισε ότι το νομοσχέδιο κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση και συμπλήρωσε ότι η εταιρεία θέλει να στηρίξει τον νέο θεσμό. Ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους, διευκρίνισε ότι ο γιατρός απαγορεύεται να δεχθεί αμοιβή από άτομο της λίστας του, ενώ ο πολίτης μπορεί να αλλάξει προσωπικό γιατρό αν δεν βρίσκει ραντεβού. Ο υπουργός υγείας Θάνος Πλεύρης άκουσε προσεκτικά όλα τα ζητήματα και άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο, όπου χρειαστεί, να γίνουν άμεσες διορθωτικές κινήσεις για τις οποίες ζήτησε και πάλι τη συνδρομή των ιατρικών συλλόγων.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Προσωπικός γιατρός: Πότε ξεκινούν εγγραφές - Τι πρέπει να γνωρίζετε

Υπ. Υγείας: Ψηφίστηκε σήμερα το νομοσχέδιο «Γιατρός για Όλους»

Όλες οι ειδήσεις

08:09

Noval Property: Ποιες είναι οι προσθήκες στο χαρτοφυλάκιο της ΑΕΕΑΠ – Τι «βλέπει» για το real estate

08:02

Συνεχίστηκαν οι υψηλές πτήσεις στον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών τον Σεπτέμβριο

07:55

Dimand: Ποιο είναι το χαρτοφυλάκιο των 666 εκατ. ευρώ – Τα deals, τα νέα projects και οι «άμυνες»

07:52

Ξεκινά το Νοέμβριο η Ψηφιακή Κάρτα Αναπηρίας- Τι αλλάζει σε παροχές, δωρεάν μεταφορές, επιδόματα

07:46

ΤΧΣ: Η Rothschild σύμβουλος αποεπένδυσης – Μέχρι τέλος του έτους το πλάνο

07:38

Ενέργεια: Η Αθήνα φτιάχνει νέα πρόταση για ευρωπαϊκό μηχανισμό θωράκισης από μελλοντικές κρίσεις - Στη Σύνοδο της Παρασκευής

07:31

Νέος διαγωνισμός για το mega logistics center «Θριάσιο ΙΙ» - Εν αναμονή για τη Βουλή το «Θριάσιο Ι»

07:25

Ρεύμα: «Ψαλίδι» 13,9% στην κατανάλωση νοικοκυριών και επιχειρήσεων λόγω του υψηλού κόστους

07:18

Μας κλέβουν τσίπουρο - Τι είπε ο Καιρίδης στους συμμαθητές - Μια στριπτιτζού που έγινε θεούσα

07:05

Σε αναβρασμό η φαρμακευτική αγορά - Κρίσιμη συνάντηση με τον Υπουργό Υγείας  

07:02

ΤΧΣ: Η Rothschild και το πλάνο αποεπένδυσης - Η δίδυμη υποχώρηση ευρώ - στερλίνας

01:14

ΗΠΑ: Αδιαμφισβήτητη η κυριαρχία της Ελλάδας στα νησιά του Αιγαίου

23:54

Μπανγκλαντές: Τουλάχιστον 51 οι νεκροί από το ναυάγιο σκάφους - 15 οι αγνοούμενοι

23:43

ΥΠΕΞ Κύπρου: Παράλογοι και γελοίοι οι ισχυρισμοί Ερντογάν ότι η Τουρκία απειλείται από την Ελλάδα

23:36

Γκουτέρες (ΟΗΕ): Η εποχή του πυρηνικού εκβιασμού πρέπει να τελειώσει

23:24

Αύριο η Υπουργική Απόφαση για τους χώρους ανταποδοτικότητας σε Ελληνικό - Αγ. Κοσμά

23:16

Στο «κόκκινο» η Wall Street - Χαμηλό έτους για τον S&P 500

23:05

Αθανασοπούλου: Μέσα στο επόμενο 6μηνο θα ρυθμιστούν μέσω του εξωδικαστικού, χρέη 1 δισ. ευρώ

22:54

Γράφει ιστορία η Porsche – Από την ανώτατη τιμή θα ξεκινήσει η διαπραγμάτευση της μετοχής

22:48

H NASA αποσύρει τον διαστημικό πύραυλο SLS λόγω του τυφώνα Ίαν

22:35

Μακρόν: Έκκληση για συνομιλίες «χωρίς καθυστέρηση» μεταξύ Αρμενίας-Αζερμπαϊτζάν

22:23

Συστάσεις της ΓΓΠΠ προς τους πολίτες ενόψει της επιδείνωσης του καιρού

22:10

ΗΠΑ και ΕΕ αντιδρούν στην υπογραφή νέας συμφωνίας συνεργασίας μεταξύ Ρωσίας και Σερβίας

21:56

Σε χαμηλά εννέα μηνών το πετρέλαιο - Κάτω από τα 85 δολάρια το Brent

21:45

ΕΕ: Η στήριξη στην Ουκρανία θα συνεχιστεί για όσο διάστημα χρειαστεί

21:36

Δημοσκόπηση ALCΟ: Στο 7,7% η «ψαλίδα» ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ και εξακομματική Βουλή

21:23

Γερμανία: Δημοσκοπική άνοδος για το AfD - Εντείνεται η δυσαρέσκεια για τον Χάμπεκ

21:12

Σε νέα χαμηλά 2,5 ετών ο χρυσός

21:01

Μπόστιτς (Fed): Τα γεγονότα στη Βρετανία ίσως αυξήσουν την οικονομική πίεση σε Ευρώπη και ΗΠΑ

20:50

Ιράν: Πάνω από 76 οι νεκροί στις διαδηλώσεις για τον θάνατο της Μάχσα Αμινί