Κορονοϊός: Δραματική αύξηση των νοσηλευομένων – Στοιχεία ανά νοσοκομείο

Έφη Τσιβίκα
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Κορονοϊός: Δραματική αύξηση των νοσηλευομένων – Στοιχεία ανά νοσοκομείο
Τα μεγάλα νοσοκομεία της Αττικής μετά από κάθε εφημερία γεμίζουν ράντζα και φορεία, τονίζει η ΠΟΕΔΗΝ.

Μεγάλη αύξηση καταγράφεται στις νοσηλείες ασθενών τόσο στις απλές κλίνες Covid όσο και στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) για περιστατικά με κορονοϊό, με τους εργαζόμενους στα δημόσια νοσοκομεία να κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου.

Βάσει της εβδομαδιαίας έκθεσης του ΕΟΔΥ, που δημοσιεύθηκε την Τρίτη (19/7), το σύνολο των εισαγωγών ασθενών με Covid-19, στα νοσοκομεία της επικράτειας, κατά την εβδομάδα 11 - 17 Ιουλίου 2022 ήταν 2.540 ασθενείς (+11%), ενώ το σύνολο των εξιτηρίων 2.097 (+ 25%). Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονταν διασωληνωμένοι μέχρι τέλος της εβδομάδας αναφοράς ήταν 115 (+5%), ενώ κατά την ίδια περίοδο καταγράφηκαν 200 θάνατοι ασθενών με Covid -19 (+15%).

ΠΟΕΔΗΝ: Αύξηση 20% ανά εβδομάδα

Όπως αναφέρει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ), σήμερα, βάσει των επίσημων στοιχείων, νοσηλεύονται 2.510 ασθενείς στις συνολικά 4.138 διαθέσιμες απλές κλίνες Covid. Επίσης, στα Παιδιατρικά Νοσοκομεία όλης της χώρας νοσηλεύονται 67 παιδιά με κορονοϊό, ενώ σε ΜΕΘ νοσηλεύεται από τις 14 Ιουλίου και ένα παιδάκι μόλις 5 ετών.

«Την περασμένη εβδομάδα (13/7) νοσηλεύονταν στα νοσοκομεία 2.210 ασθενείς με κορονοϊό. Πριν δύο εβδομάδες (5/7) νοσηλεύονταν 1. 874 ασθενείς. Η αύξηση από εβδομάδα σε εβδομάδα είναι της τάξης του 20%», τονίζουν οι εργαζόμενοι στα νοσοκομεία.

Παράλληλα, επισημαίνουν ότι, σύμφωνα με τον σχεδιασμό του Υπουργείου Υγείας, η συνεχής αύξηση των νοσηλευόμενων ασθενών με κορονοϊό, οδηγεί σε ολοένα και μεγαλύτερη δέσμευση κλινικών non Covid για την εξυπηρέτηση των Covid περιστατικών.

«Δεν μπορεί κανείς να μην ανησυχεί με τη συνεχή αύξηση από εβδομάδα σε εβδομάδα του αριθμού των ασθενών με κορονοϊό που νοσηλεύονται στα νοσοκομεία. Όχι μόνο στις κλινικές αλλά και στις ΜΕΘ. Η άρση των περιοριστικών μέτρων στοιχίζει. Γι’ αυτό να φοράμε με δική μας πρωτοβουλία μάσκες παντού», αναφέρει σε σχετική ενημέρωση η ΠΟΕΔΗΝ, τονίζοντας πως «σταδιακά χάνεται η σχετική κανονικότητα που είχαν ανακτήσει με πολύ κόπο τα νοσοκομεία κατά τους τελευταίους μήνες».

Νοσηλείες Covid-19 ανά νοσοκομείο

Οι νοσηλείες ασθενών με κορονοϊό, ανά νοσοκομείο, έτσι όπως τις καταγράφει η ΠΟΕΔΗΝ, είναι οι εξής:

Αττική
• Ευαγγελισμός: 114 ασθενείς σε 131 κλίνες
• Σωτηρία: 114 στις 178 κλίνες
• Γεννηματάς Αθήνας: 91 ασθενείς σε 91 κλίνες
• Αττικόν: 91 ασθενείς στις 102 κλίνες
• Γ.Ν. Νίκαιας: 68 ασθενείς στις 75 κλίνες

«Τα μεγάλα νοσοκομεία της Αττικής μετά από κάθε εφημερία γεμίζουν ράντζα και φορεία. Το προσωπικό είναι αποδεκατισμένο και κουρασμένο. Πόσο να αντέξει με τέτοια πίεση και απώλειες 10.000 υγειονομικών, σε σχέση με πέρυσι το καλοκαίρι;», τονίζει ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας, Μιχάλης Γιαννάκος.

Βόρεια Ελλάδα
• ΑΧΕΠΑ: 93 ασθενείς στις 110 κλίνες
• Ιπποκράτειο Θεσσαλονίκης: 67 ασθενείς στις 138 κλίνες
• Νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης: 26 ασθενείς σε 50 κλίνες
• Νοσοκομείο Δράμας: 20 ασθενείς σε 30 κλίνες

Υπόλοιπη Ελλάδα
• Παν/κο Νοσοκομείο Λάρισας: 31 ασθενείς στις 75 κλίνες
• Παν/κο Ιωαννίνων: 20 ασθενείς στις 30 κλίνες
• Πεν/κο Ηρακλείου (ΠΑΓΝΗ): 31 ασθενείς στις 34 κλίνες
• Νοσοκομείο Καλαμάτας: 37 ασθενείς σε 45 κλίνες
• Νοσοκομείο Κέρκυρας: 22 ασθενείς σε 26 κλίνες
• Νοσοκομείο Ζακύνθου: 12 ασθενείς σε 19 κλίνες
• Νοσοκομείο Ρόδου: 21 ασθενείς σε 38 κλίνες

Νοσηλείες σε ΜΕΘ

Σήμερα νοσηλεύονται στις ΜΕΘ 127 ασθενείς στις 258 κλίνες ΜΕΘ που δεσμεύονται συνολικά για περιστατικά κορονοϊού. Οι 115 από αυτούς τους ασθενείς, είναι διασωληνωμένοι.
Πριν μια εβδομάδα (13/7) νοσηλεύονταν στις ΜΕΘ 101 ασθενείς και πριν δύο εβδομάδες (5/7) 81 ασθενείς.

«Κάθε εβδομάδα η αύξηση των νοσηλευομένων ασθενών με κορονοϊό αγγίζει το 20% και στις ΜΕΘ. Συνιστούμε στους πολίτες να φορούν μάσκα και να κάνουν τεστ σε περίπτωση συμπτωμάτων και στενής επαφής με κρούσμα. Συνιστούμε, επίσης, στους πολίτες, να τηρούν την καραντίνα. Πάνω από τις διακοπές είναι η υγεία», αναφέρει η Ομοσπονδία και καλεί το Υπουργείο Υγείας να προχωρήσει άμεσα σε προσλήψεις, να ενισχύσει το σύστημα, να αρθούν οι «άδικες» -όπως χαρακτηριστικά τονίζει- αναστολές εργασίας. «Με τέτοια στελέχωση δεν θα αντέξουμε φθινόπωρο και χειμώνα που αναμένονται πιο δύσκολα», υπογραμμίζει ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ.

Θάνος Πλεύρης: Το κύμα σταθεροποιείται

Μιλώντας την Τρίτη στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΙ, ο Υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης, τόνισε ότι οι νοσηλείες στις απλές κλίνες είναι πάρα πολλές, διευκρινίζοντας ωστόσο ότι το 30% με 35% των περιπτώσεων έχουν εισαχθεί για άλλο λόγο στο νοσοκομείο και διαγιγνώστηκαν παράλληλα με κορονοϊό, οπότε μπαίνουν σε μονάδες Covid. Ο ίδιος σημείωσε ότι αρχίζει να υπάρχει ισορροπία ανάμεσα σε εισιτήρια – εξιτήρια, ενώ το κύμα φαίνεται ότι σταθεροποιείται.

«Τις τελευταίες 5 – 6 μέρες έχουμε σταθεροποίηση, με καθοδική τάση», ανέφερε ο Υπουργός Υγείας και πρόσθεσε: «Τα μοντέλα μας δείχνουν ότι σταθεροποιείται το κύμα, οπότε στην σταθεροποίηση του κύματος θα υπάρξει ένα χρονικό διάστημα που θα παραμείνει μία πίεση και σιγά – σιγά θα αρχίσει να αποκλιμακώνεται.
Από τη στιγμή που σταθεροποιείται το κύμα και έχουμε μείωση, ο Αύγουστος θα είναι καλύτερος. Βέβαια ο Αύγουστος έχει την ιδιαιτερότητα ότι έχει ακόμα περισσότερο πληθυσμό στις τουριστικές περιοχές. Η Αθήνα, να είμαστε ειλικρινείς, όσο και να πιεστεί, έχει πολύ μεγάλες μονάδες», δήλωσε ο Θάνος Πλεύρης.

Αναφερόμενος στη νησιωτική χώρα, τόνισε ότι αυτομάτως μπορεί να δημιουργηθεί μία μεγαλύτερη πίεση, όπου θα πρέπει να εφαρμοστεί ένα μοντέλο με διακομιδές, το οποίο μέχρι τώρα δεν έχει χρειαστεί να ενεργοποιηθεί.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Κορονοϊός: 118.435 κρούσματα στην εβδομάδα, 115 διασωληνωμένοι και 200 θάνατοι

Πλεύρης: Μεγαλύτερη πίεση τον χειμώνα στο ΕΣΥ, αλλά είμαστε σε ετοιμότητα

Κορονοϊός: Αύξηση κρουσμάτων και θανάτων «βλέπουν» τα μοντέλα του ECDC

gazzetta
gazzetta reader insider insider