Long covid: Τετραπλάσιος ο κίνδυνος για τα άτομα με διαβήτη

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Long covid: Τετραπλάσιος ο κίνδυνος για τα άτομα με διαβήτη
Έως και τέσσερις φορές περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν μακροχρόνια συμπτώματα, μετά τη νόσηση με Covid -19 έχουν τα άτομα με διαβήτη, σύμφωνα με νέα έρευνα που παρουσιάστηκε σε συνάντηση της Αμερικανικής Διαβητολογικής Εταιρείας, στη Νέα Ορλεάνη.

Έως και τέσσερις φορές περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν μακροχρόνια συμπτώματα, μετά τη νόσηση με Covid -19 έχουν τα άτομα με διαβήτη, σύμφωνα με νέα έρευνα που παρουσιάστηκε σε συνάντηση της Αμερικανικής Διαβητολογικής Εταιρείας, στη Νέα Ορλεάνη.

Τα μακροχρόνια συμπτώματα της λοίμωξης από κορονοϊό ποικίλουν και μπορεί να περιλαμβάνουν -μεταξύ άλλων- κόπωση, δύσπνοια, βήχα, ομίχλη εγκεφάλου (brain fog), ζάλη και αλλαγές στη γεύση ή την όσφρηση. Αυτά τα συμπτώματα μπορεί να έρχονται και να φεύγουν ή να επιμένουν και ενδέχεται να διαρκέσουν για μήνες μετά την αρχική μόλυνση, σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ.

«Αν και χρειάζονται περισσότερα δεδομένα, ορισμένες πρώιμες μελέτες υποδηλώνουν ότι ο διαβήτης μπορεί να είναι παράγοντας κινδύνου για long Covid, και επομένως μπορεί να συνιστάται προσεκτική παρακολούθηση των πασχόντων για την ανάπτυξη του συνδρόμου», δήλωσε η συγγραφέας της μελέτης Jessica Harding, επίκουρη καθηγήτρια Επιδημιολογίας στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Emory στην Ατλάντα.

Το πώς ακριβώς ο διαβήτης μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο για μακροχρόνιο long Covid δεν είναι πλήρως κατανοητό, αλλά υπάρχουν πολλές θεωρίες.
«Ο διαβήτης είναι μια χρόνια ασθένεια με φλεγμονή», είπε ο Δρ. Len Horovitz, πνευμονολόγος στο νοσοκομείο Lenox Hill της Νέας Υόρκης, ο οποίος δεν συμμετείχε στη μελέτη. «Οτιδήποτε ενισχύει αυτή τη φλεγμονώδη κατάσταση μπορεί να οδηγήσει σε παρατεταμένη φλεγμονή ή long Covid».

Οι ερευνητές εξέτασαν μελέτες που αφορούσαν μακροχρόνια συμπτώματα της Covid σε άτομα με και χωρίς διαβήτη. Συνολικά, το 43% των επτά μελετών που συμπεριλήφθηκαν στη νέα ανάλυση εντόπισαν τον διαβήτη ως ισχυρό παράγοντα κινδύνου για long Covid.

Σημειώνουν, ωστόσο ότι, επειδή οι μελέτες που συμπεριλήφθηκαν στη νέα ανάλυση περιλάμβαναν πολλές διαφορετικές ομάδες ανθρώπων και συμπτωμάτων και είχαν πολλαπλούς χρόνους παρακολούθησης, απαιτείται περαιτέρω έρευνα για ασφαλή συμπεράσματα.

Τέλος τονίζουν ότι τα εμβόλια και οι μάσκες είναι η καλύτερη πρόληψη για την αρχική μόλυνση από τον κορονοϊό. Ωστόσο, εάν μολυνθεί ένα άτομο με διαβήτη, μπορεί να είναι σκόπιμο να παρακολουθεί τακτικά τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα του και να τηρεί τις οδηγίες του θεράποντα ιατρού του σχετικά με τη θεραπεία, ούτως ώστε να μειώσει και να διαχειριστεί τον κίνδυνο για long Covid.

Ειδικοί που δεν συμμετείχαν στη μελέτη συμφωνούν ότι τα άτομα με διαβήτη πρέπει να διπλασιάσουν τις προσπάθειές τους για να παραμείνουν υγιή κατά τη διάρκεια αυτής της συνεχιζόμενης πανδημίας.
«Το να έχεις διαβήτη και Covid -19 μπορεί να αποτελεί κίνδυνο για μακροπρόθεσμες επιπτώσεις της λοίμωξης που προκαλεί ο κορονοϊός», δήλωσε ο Marlon Pragnell, αντιπρόεδρος Έρευνας και Επιστήμης στην Αμερικανική Ένωση Διαβήτη. «Τα άτομα με διαβήτη μπορεί να έχουν πιο σοβαρή νόσο, που θα μπορούσε να εκδηλωθεί σε μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Εμβολιαστείτε!», είπε ο Pragnell, τονίζοντας ότι υπάρχουν λιγότερες αναφορές για long covid σε άτομα που έχουν κάνει το εμβόλιο έναντι της νόσου.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider