Πλεύρης στο Φόρουμ των Δελφών: Η πίεση του πολέμου θα συνεκτιμηθεί στα μέτρα για τη φαρμακοβιομηχανία

Έφη Τσιβίκα
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Πλεύρης στο Φόρουμ των Δελφών: Η πίεση του πολέμου θα συνεκτιμηθεί στα μέτρα για τη φαρμακοβιομηχανία
Την πρόθεση της Πολιτείας να συνεκτιμήσει την πίεση που έχει προκληθεί από τον πόλεμο στην Ουκρανία στα μέτρα που έχουν νομοθετηθεί ή δρομολογούνται για τη φαρμακοβιομηχανία εξέφρασε μιλώντας στο φόρουμ των Δελφών ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης.

Την πρόθεση της Πολιτείας να συνεκτιμήσει την πίεση που έχει προκληθεί από τον πόλεμο στην Ουκρανία στα μέτρα που έχουν νομοθετηθεί ή δρομολογούνται για τη φαρμακοβιομηχανία εξέφρασε μιλώντας στο 7ο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης.

«Στα μέτρα τα οποία θα πάρουμε και σε όσα έχουν ψηφιστεί θα εκτιμήσουμε το γεγονός της πίεσης που υπάρχει εν μέσω του πολέμου και της αύξησης του κόστος παραγωγής», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Αναφερόμενος στο clawback, ο κ. Πλεύρης αναγνώρισε ότι δεν είναι λογικό μέτρο και αναφέρθηκε στα μεγέθη του 2021. Ειδικότερα, το εξωνοσοκομειακό clawback ανέρχεται στα 820 εκατ. ευρώ, το νοσοκομειακό ξεπερνά τα 500 εκατ. και το κομμάτι των 1Α (υψηλής θεραπευτικής αξίας που χορηγούνται στις ιδιωτικές κλινικές) περί τα 120 εκατ. (συνολικά 1,5 δισ.). Ο υπουργός αναγνώρισε, επίσης, ότι υπάρχει διαχρονική ευθύνη της Πολιτείας και ότι σε μεγάλο βαθμό αισθάνθηκε μία ασφάλεια πίσω από το μέτρο.

Τόνισε, ωστόσο, ότι βούλησή της είναι να κινηθεί προς τα διαθρωτικά μέτρα, με τον έλεγχο της κατανάλωσης -κυρίως με τη δημιουργία των θεραπευτικών πρωτοκόλλων και του ψηφιακού φακέλου ώστε να παρακολουθείται η συνταγογράφηση -και των σαφών οδηγιών προς τους γιατρούς για συνταγογράφηση. Όπως ανέφερε ο κ. Πλεύρης, αποτελέσματα από τις παρεμβάσεις αναμένονται το 2023.

Ο ίδιος διευκρίνισε ότι στόχος είναι να μειωθεί το clawback κατά 50 εκατ. για το 2022 συγκριτικά με το 2020, αλλά το ζητούμενο είναι να γνωρίζει η Πολιτεία αν η δαπάνη ανταποκρίνεται στις πραγματικές ανάγκες. Όπως σημείωσε, προς την κατεύθυνση της εξοικονόμησης έχουν ληφθεί αντιδημοφιλή μέτρα και εξετάζεται η δυνατότητα μέσω των διαπραγματεύσεων να δίνονται καλύτερες τιμές (εκπτώσεις), με ένταση στα φάρμακα που επιβαρύνουν περισσότερο τη δαπάνη.

Ο κ. Πλεύρης τόνισε ότι η εκτίμηση της Πολιτείας, είναι ότι παρατηρείται μία μεγαλύτερη κατανάλωση στη χώρα μας -ειδικά στις κατηγορίες των καινοτόμων φαρμάκων- γιατί ενώ σε άλλες χώρες, επειδή υπάρχουν σαφή πρωτόκολλα, τις λαμβάνουν αυτοί που πραγματικά τις χρειάζονται, στην Ελλάδα, πολλές φορές θεραπείες που μπορούν να ξεκινήσουν από εξίσου αποτελεσματικά αλλά φθηνότερα φάρμακα, ξεκινούν με θεραπείες υψηλής θεραπευτικής αξίας. Εξέφρασε την πεποίθηση ότι το 2020-2022, με τα μέτρα που έχουν ψηφιστεί και τις διαπραγματεύσεις θα είναι πολύ καλύτερο από την προηγούμενη διετία.

«Για να μην πάμε σε μειώσεις τιμών, αυτό που θέλουμε από τις εταιρείες είναι στη διαπραγμάτευση να συμφωνήσουμε στην κατανάλωση. Αν συμφωνήσουμε στην κατανάλωση θα μπορέσουμε να έχουμε πολύ λιγότερο clawback», ανέφερε ο υπουργός, σημειώνοντας ότι, επειδή η Πολιτεία δεν είναι σε θέση να γνωρίζει ακόμα το ύψος της, ζητά από τις εταιρείες να θέσουν σε γνώση της τις καταναλώσεις που έχουν στις άλλες χώρες της ΕΕ. Παράλληλα, τόνισε ότι σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες δίνονται εκπτώσεις, οι οποίες θα πρέπει να είναι ανάλογες με την κατανάλωση.

Ολύμπιος Παπαδημητρίου: Πάνω από 10 δισ. συνολικά clawback και rebate

Στα 10 χρόνια εφαρμογής του clawback η φαρμακοβιομηχανία έχει επιστρέψει συνολικά πάνω από 10 δισ. μαζί με το rebate, ενώ για το 2021 μόνο προσεγγίζει το 1,9 δισ., τόνισε ο πρόεδρος του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος (ΣΦΕΕ), Ολύμπιος Παπαδημητρίου.

«Είναι η πολλοστή φορά που ακούμε σχέδια για διαθρωτικά μέτρα τα οποία τοποθετούνται στο μέλλον, αλλά έχουμε την αμφιβολία για το κατά πόσο θα εφαρμοστούν όταν έρθει η ώρα. Είμαστε επιφυλακτικοί, καθώς μέχρι τώρα, ό,τι έχει γίνει στρέφεται κυρίως στον περιορισμό, στην οικονομική πίεση και στην υπερφορολόγηση για τη φαρμακοβιομηχανία», υπογράμμισε ο πρόεδρος του ΣΦΕΕ, εκφράζοντας την προσδοκία να ανατραπεί αυτή η εικόνα.

Αναφερόμενος στις εκπτώσεις τόνισε ότι ναι μεν υφίστανται σε όλες τις χώρες της Ευρώπης, αλλά δεν υπάρχει καμία χώρα στην οποία το επίπεδο των συνολικών επιστροφών της βιομηχανίας προς το κράτος δεν έχει όριο. «Συνολικά, rebate και clawback ανέρχονται σε περίπου το 48% της δαπάνης που το επιστρέφουμε. Το υπουργείο μας καλεί σε διαπραγματεύσεις και για να πετύχει το στόχο της μείωσης του clawback, μετατρέπει ένα κομμάτι του σε rebate. Αυτό δεν είναι μείωση του clawback. Είναι μάλλον τακτοποίηση κάποιων λογιστικών, ώστε να ανταποκρινόμαστε στους στόχους του RRF και δεν μπορεί να χαρακτηριστεί ως προβλεψιμότητα ή ως πρακτική που αποσκοπεί στη βιωσιμότητα της βιομηχανίας», είπε ο πρόεδρος του ΣΦΕΕ.

Ο κ. Παπαδημητρίου τόνισε, επίσης, ότι τη ζήτηση δεν τη διαμορφώνει η φαμρακοβιομηχανία και αλλά μία σειρά παραγόντων στο χώρο του φαρμάκου, όπως είναι οι φαρμακευτικές εταιρείες, το φαρμακείο, ο γιατρός και το υπουργείο.

«Αν καταφέρουμε να δούμε λίγο καλύτερα το πώς κατανέμεται η ευθύνη για τη δημιουργία της δαπάνης θα είμαστε σε θέση να πάρουμε πιο σωστά και πιο ισορροπημένα μέτρα», σημείωσε και πρόσθεσε: «Στο χώρο του φαρμάκου απαιτείται στρατηγική και συνέχεια και δυστυχώς όλα τα τελευταία χρόνια, στην Ελλάδα δεν υπάρχει, ούτε στρατηγική συγκροτημένη και μακροχρόνια, ούτε συνέχεια».

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Φόρουμ Δελφών: H ψηφιοποίηση καταλύτης για τη βελτίωση της ισότητας στην υγεία

Φόρουμ Δελφών: Η Ελλάδα μπορεί να διαπρέψει στην ανάπτυξη ανθεκτικών πόλεων

gazzetta
gazzetta reader insider insider