Πλεύρης στο Φόρουμ των Δελφών: Η πίεση του πολέμου θα συνεκτιμηθεί στα μέτρα για τη φαρμακοβιομηχανία

Έφη Τσιβίκα
Μοιράσου το
Πλεύρης στο Φόρουμ των Δελφών: Η πίεση του πολέμου θα συνεκτιμηθεί στα μέτρα για τη φαρμακοβιομηχανία
Την πρόθεση της Πολιτείας να συνεκτιμήσει την πίεση που έχει προκληθεί από τον πόλεμο στην Ουκρανία στα μέτρα που έχουν νομοθετηθεί ή δρομολογούνται για τη φαρμακοβιομηχανία εξέφρασε μιλώντας στο φόρουμ των Δελφών ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης.

Την πρόθεση της Πολιτείας να συνεκτιμήσει την πίεση που έχει προκληθεί από τον πόλεμο στην Ουκρανία στα μέτρα που έχουν νομοθετηθεί ή δρομολογούνται για τη φαρμακοβιομηχανία εξέφρασε μιλώντας στο 7ο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης.

«Στα μέτρα τα οποία θα πάρουμε και σε όσα έχουν ψηφιστεί θα εκτιμήσουμε το γεγονός της πίεσης που υπάρχει εν μέσω του πολέμου και της αύξησης του κόστος παραγωγής», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Αναφερόμενος στο clawback, ο κ. Πλεύρης αναγνώρισε ότι δεν είναι λογικό μέτρο και αναφέρθηκε στα μεγέθη του 2021. Ειδικότερα, το εξωνοσοκομειακό clawback ανέρχεται στα 820 εκατ. ευρώ, το νοσοκομειακό ξεπερνά τα 500 εκατ. και το κομμάτι των 1Α (υψηλής θεραπευτικής αξίας που χορηγούνται στις ιδιωτικές κλινικές) περί τα 120 εκατ. (συνολικά 1,5 δισ.). Ο υπουργός αναγνώρισε, επίσης, ότι υπάρχει διαχρονική ευθύνη της Πολιτείας και ότι σε μεγάλο βαθμό αισθάνθηκε μία ασφάλεια πίσω από το μέτρο.

Τόνισε, ωστόσο, ότι βούλησή της είναι να κινηθεί προς τα διαθρωτικά μέτρα, με τον έλεγχο της κατανάλωσης -κυρίως με τη δημιουργία των θεραπευτικών πρωτοκόλλων και του ψηφιακού φακέλου ώστε να παρακολουθείται η συνταγογράφηση -και των σαφών οδηγιών προς τους γιατρούς για συνταγογράφηση. Όπως ανέφερε ο κ. Πλεύρης, αποτελέσματα από τις παρεμβάσεις αναμένονται το 2023.

Ο ίδιος διευκρίνισε ότι στόχος είναι να μειωθεί το clawback κατά 50 εκατ. για το 2022 συγκριτικά με το 2020, αλλά το ζητούμενο είναι να γνωρίζει η Πολιτεία αν η δαπάνη ανταποκρίνεται στις πραγματικές ανάγκες. Όπως σημείωσε, προς την κατεύθυνση της εξοικονόμησης έχουν ληφθεί αντιδημοφιλή μέτρα και εξετάζεται η δυνατότητα μέσω των διαπραγματεύσεων να δίνονται καλύτερες τιμές (εκπτώσεις), με ένταση στα φάρμακα που επιβαρύνουν περισσότερο τη δαπάνη.

Ο κ. Πλεύρης τόνισε ότι η εκτίμηση της Πολιτείας, είναι ότι παρατηρείται μία μεγαλύτερη κατανάλωση στη χώρα μας -ειδικά στις κατηγορίες των καινοτόμων φαρμάκων- γιατί ενώ σε άλλες χώρες, επειδή υπάρχουν σαφή πρωτόκολλα, τις λαμβάνουν αυτοί που πραγματικά τις χρειάζονται, στην Ελλάδα, πολλές φορές θεραπείες που μπορούν να ξεκινήσουν από εξίσου αποτελεσματικά αλλά φθηνότερα φάρμακα, ξεκινούν με θεραπείες υψηλής θεραπευτικής αξίας. Εξέφρασε την πεποίθηση ότι το 2020-2022, με τα μέτρα που έχουν ψηφιστεί και τις διαπραγματεύσεις θα είναι πολύ καλύτερο από την προηγούμενη διετία.

«Για να μην πάμε σε μειώσεις τιμών, αυτό που θέλουμε από τις εταιρείες είναι στη διαπραγμάτευση να συμφωνήσουμε στην κατανάλωση. Αν συμφωνήσουμε στην κατανάλωση θα μπορέσουμε να έχουμε πολύ λιγότερο clawback», ανέφερε ο υπουργός, σημειώνοντας ότι, επειδή η Πολιτεία δεν είναι σε θέση να γνωρίζει ακόμα το ύψος της, ζητά από τις εταιρείες να θέσουν σε γνώση της τις καταναλώσεις που έχουν στις άλλες χώρες της ΕΕ. Παράλληλα, τόνισε ότι σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες δίνονται εκπτώσεις, οι οποίες θα πρέπει να είναι ανάλογες με την κατανάλωση.

Ολύμπιος Παπαδημητρίου: Πάνω από 10 δισ. συνολικά clawback και rebate

Στα 10 χρόνια εφαρμογής του clawback η φαρμακοβιομηχανία έχει επιστρέψει συνολικά πάνω από 10 δισ. μαζί με το rebate, ενώ για το 2021 μόνο προσεγγίζει το 1,9 δισ., τόνισε ο πρόεδρος του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος (ΣΦΕΕ), Ολύμπιος Παπαδημητρίου.

«Είναι η πολλοστή φορά που ακούμε σχέδια για διαθρωτικά μέτρα τα οποία τοποθετούνται στο μέλλον, αλλά έχουμε την αμφιβολία για το κατά πόσο θα εφαρμοστούν όταν έρθει η ώρα. Είμαστε επιφυλακτικοί, καθώς μέχρι τώρα, ό,τι έχει γίνει στρέφεται κυρίως στον περιορισμό, στην οικονομική πίεση και στην υπερφορολόγηση για τη φαρμακοβιομηχανία», υπογράμμισε ο πρόεδρος του ΣΦΕΕ, εκφράζοντας την προσδοκία να ανατραπεί αυτή η εικόνα.

Αναφερόμενος στις εκπτώσεις τόνισε ότι ναι μεν υφίστανται σε όλες τις χώρες της Ευρώπης, αλλά δεν υπάρχει καμία χώρα στην οποία το επίπεδο των συνολικών επιστροφών της βιομηχανίας προς το κράτος δεν έχει όριο. «Συνολικά, rebate και clawback ανέρχονται σε περίπου το 48% της δαπάνης που το επιστρέφουμε. Το υπουργείο μας καλεί σε διαπραγματεύσεις και για να πετύχει το στόχο της μείωσης του clawback, μετατρέπει ένα κομμάτι του σε rebate. Αυτό δεν είναι μείωση του clawback. Είναι μάλλον τακτοποίηση κάποιων λογιστικών, ώστε να ανταποκρινόμαστε στους στόχους του RRF και δεν μπορεί να χαρακτηριστεί ως προβλεψιμότητα ή ως πρακτική που αποσκοπεί στη βιωσιμότητα της βιομηχανίας», είπε ο πρόεδρος του ΣΦΕΕ.

Ο κ. Παπαδημητρίου τόνισε, επίσης, ότι τη ζήτηση δεν τη διαμορφώνει η φαμρακοβιομηχανία και αλλά μία σειρά παραγόντων στο χώρο του φαρμάκου, όπως είναι οι φαρμακευτικές εταιρείες, το φαρμακείο, ο γιατρός και το υπουργείο.

«Αν καταφέρουμε να δούμε λίγο καλύτερα το πώς κατανέμεται η ευθύνη για τη δημιουργία της δαπάνης θα είμαστε σε θέση να πάρουμε πιο σωστά και πιο ισορροπημένα μέτρα», σημείωσε και πρόσθεσε: «Στο χώρο του φαρμάκου απαιτείται στρατηγική και συνέχεια και δυστυχώς όλα τα τελευταία χρόνια, στην Ελλάδα δεν υπάρχει, ούτε στρατηγική συγκροτημένη και μακροχρόνια, ούτε συνέχεια».

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Φόρουμ Δελφών: H ψηφιοποίηση καταλύτης για τη βελτίωση της ισότητας στην υγεία

Φόρουμ Δελφών: Η Ελλάδα μπορεί να διαπρέψει στην ανάπτυξη ανθεκτικών πόλεων

Όλες οι ειδήσεις

16:56

Η Κομισιόν δίνει 25 εκατ. ευρώ για ερευνητές και υποψήφιους διδάκτορες από την Ουκρανία

16:54

Ιράν: Μήνυση κατά των αστυνομικών που συνέλαβαν την Μάχσα Αμίνι κατέθεσαν οι γονείς της

16:52

Nord Stream: Διάφορα τα σενάρια για σαμποτάζ - Πώς «αχρηστεύθηκε» ο αγωγός σε βάθος 70 μέτρων

16:46

Προσπάθεια αντίδρασης στη Wall Street

16:42

Η αμερικανική DocuSign απολύει το 9% των υπαλλήλων της  - Με κέρδη αντιδρά η μετοχή

16:35

Apple: Η μη ενίσχυση της παραγωγής του iPhone 14 φέρνει ισχυρές απώλειες 3% για τη μετοχή

16:31

Οικονόμου για Τουρκία: Ούτε πανικοβαλλόμαστε, ούτε τρομοκρατούμαστε - Πάντα προτιμότερος ο διάλογος

16:31

Alpha Αστικά Ακίνητα: Αυξημένος ο τζίρος α' εξαμήνου - Υπερδιπλασιάστηκαν τα κέρδη

16:23

ΔΕΔΔΗΕ: Αναρτήθηκαν οι προσωρινοί πίνακες για την προκήρυξη 2/2021 για Ηλεκτρολόγους Μηχανικούς ΤΕ

16:18

World Clean-Up Day: H Τeleperformance Greece γιόρτασε έμπρακτα με μια δράση καθαρισμού ανοιχτή για το κοινό

16:16

Επιτροπή Ανταγωνισμού: Αιτήσεις ενδιαφερόμενων για πρακτική άσκηση έως τις 14 Οκτωβρίου

16:12

Ζαχάροβα για Nord Stream: Ο Μπάιντεν να απαντήσει αν οι ΗΠΑ βρίσκονται πίσω από τις διαρροές

16:07

Η ΕΚΤ «εθνικοποιεί» το κόστος του χρήματος στην Ευρωζώνη, με πρώτους στην λίστα Ελλάδα και Ιταλία

15:55

Εντάσεις στη δίκη της Χρυσής Αυγής - Στις 7 Οκτωβρίου καταθέτει η Μάγδα Φύσσα

15:48

Η Ρωσία δεν θα εκδίδει διεθνή διαβατήρια για όσους έχουν επιστρατευθεί

15:48

ΗΠΑ: Περιορίστηκε το έλλειμα στο ισοζύγιο για 5ο συνεχόμενο μήνα

15:45

Nord Stream: Οι γερμανικές αρχές φοβούνται ότι ο αγωγός θα αχρηστευθεί εντελώς

15:30

Χόλτσμαν (ΕΚΤ): Πιθανή μια αύξηση των επιτοκίων κατά 1%

15:19

Κομισιόν: Μέτρα για την καλύτερη προστασία των πολιτών από τον αμίαντο

15:14

Εξομαλύνονται οι ισχυρές πιέσεις στις αγορές ομολόγων - Στριμωγμένη η Τράπεζα της Αγγλίας

15:11

Σχεδόν 5.000 δολάρια το φθηνότερο εισιτήριο για απευθείας πτήση από Μόσχα για Ντουμπάι

15:08

Κικίλιας: Ο τουρισμός είναι οικονομία άμεσης απόδοσης, η Αθήνα είναι ακόμα γεμάτη με τουρίστες

15:08

Ενημερωτική εκδήλωση του ΣΒΠΕ για τον νέο Κλιματικό Νόμο

15:05

Τσίπρας: Τώρα που οι μελέτες δείχνουν ότι εκτός ΜΕΘ δεν σώθηκε σχεδόν κανείς, ο Μητσοτάκης θα ζητήσει συγγνώμη;

15:01

Η Goldman Sachs συγκεντρώνει 9,7 δισ. δολάρια για εξαγορές και συγχωνεύσεις εταιριών 

14:59

Παρατείνεται για τρεις μήνες η υποχρέωση δήλωσης αποθεμάτων

14:56

Ακάρ: Κακομαθημένο παιδί και κακός γείτονας η Ελλάδα

14:48

ΗΠΑ: Σε χαμηλό 22 ετών οι αιτήσεις για αναχρηματοδότηση στεγαστικού δανείου

14:37

ΕΕ: Στο κάδρο των κυρώσεων κατά της Ρωσίας και ο κλάδος της ναυτιλίας

14:31

Παπαδόπουλος: Η νέα Συλλογική Σύμβαση του ΟΑΣΘ οδεύει προς υπογραφή