Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων: Αλλαγές στην εστίαση - Τι θα γίνει με καρναβάλια και γήπεδα

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων: Αλλαγές στην εστίαση - Τι θα γίνει με καρναβάλια και γήπεδα
Αλλαγές στην εστίαση αποφάσισε η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων κατά τη συνεδρίαση της Τετάρτης.

Τελευταία ενημέρωση 17:58

Αλλαγές στην εστίαση και τη διασκέδαση αποφάσισε η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων κατά τη συνεδρίαση της Τετάρτης. Οι ειδικοί δίνουν «πράσινο φως» στην κατάργηση του ορίου των ατόμων ανά τραπέζι, παραμένουν όμως οι αποστάσεις και τα υγειονομικά πρωτόκολλα. Σημειώνεται ότι, ενώ αρχικά είχε αποφασιστεί να αυξηθεί ο αριθμός από τα 6 στα 8 άτομα, στη συνέχεια η απόφαση αναπροσαρμόστηκε.

«Στη σημερινή συνεδρίαση της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του Υπουργείου Υγείας αποφασίστηκε να μην υπάρχει πλέον όριο στον αριθμό των καθήμενων ανά τραπέζι στην εστίαση και στη διασκέδαση. Ωστόσο, παραμένουν σε ισχύ τα πρωτόκολλα σχετικά με τις αποστάσεις των τραπεζοκαθισμάτων και τους κανόνες υγιεινής», αναφέρει σε σχετική ανακοίνωση το υπουργείο Υγείας.

Αρνητική ψήφο δίνουν οι επιστήμονες για την άρση της απαγόρευσης των όρθιων θαμώνων, καθώς εκτιμάται ότι αυξάνεται ο κίνδυνος διασποράς, τη στιγμή που σε αυτούς τους χώρους δεν είναι εφικτό να γίνει ενδελεχής ιχνηλάτηση.

Όσον αφορά στις μαζικές εκδηλώσεις των καρναβαλιών, βάσει των σημερινών δεδομένων, η θέση των ειδικών είναι να ακυρωθούν για τρίτη συνεχόμενη χρονιά, αφήνοντας ωστόσο ανοιχτό το ενδεχόμενο να επανεξεταστεί το θέμα το επόμενο διάστημα.

Τέλος, η Επιτροπή, προτείνει να παραμείνουν ως έχουν οι περιορισμοί στα γήπεδα, δηλαδή με πληρότητα 10%.

Οι ειδικοί έκριναν ότι η επιδημιολογική κατάσταση της χώρας, αν και βελτιωμένη, προς το παρόν δεν επιτρέπει μεγάλα ανοίγματα, δεδομένου ότι οι νέες διαγνώσεις κινούνται σε υψηλά ακόμα επίπεδα, όπως επίσης και ο αριθμός των ενεργών κρουσμάτων. Το ενδεχόμενο υποτροπής της επιδημίας παραμένει, τη στιγμή μάλιστα που δεν είναι γνωστή ούτε η διασπορά, ούτε η ακριβής συμπεριφορά της υποπαραλλαγής Όμικρον 2.

Οι 300.000 ανεμβολίαστοι ηλικιωμένοι αποτελούν βασικό πρόσκομμα στην επιστροφή στην κανονικότητα, καθώς πρόκειται για τη βασική «δεξαμενή» των διασωληνώσεων και των θανάτων. Όπως έχουν εξηγήσει οι επιστήμονες, αυτό είναι άλλωστε και το στοιχείο που κάνει τη χώρα μας πιο επιφυλακτική στην άρση των περιορισμών, απ’ ότι άλλες χώρες της Ευρώπης, που έχουν υψηλή εμβολιαστική κάλυψη σε αυτήν την ηλικιακή ομάδα.

Πάντως, η πίεση στα νοσοκομεία, αν και παραμένει σε υψηλά επίπεδα, φαίνεται να βελτιώνεται και αυτό είναι ένα πολύ σημαντικό στοιχείο, δεδομένου ότι αποτελεί βασικό κριτήριο για τη λήψη των αποφάσεων. Ο αριθμός των διασωληνωμένων ασθενών ακολουθεί καθοδική πορεία, με τον κινούμενο εβδομαδιαίο μέσο όρο να διαμορφώνεται στους 555, σημειώνοντας πτώση 7%. Οριακή μείωση καταγράφεται και στον αριθμό των θανάτων (5%), οι οποίοι όμως παραμένουν σε πολύ υψηλά επίπεδα. Ωστόσο, τις τελευταίες ημέρες φαίνεται να «τσιμπάνε» οι νέες εισαγωγές στα νοσοκομεία, μετά από μία συνεχή μείωση τις προηγούμενες εβδομάδες.

Σε κάθε περίπτωση, οι ειδικοί αναμένουν την υποχώρηση της επιδημίας και την αποκλιμάκωση στο ΕΣΥ το Μάρτιο. Στο πλαίσιο αυτό, εκτιμούν ότι πρέπει να γίνουν προσεκτικές κινήσεις, έτσι ώστε να διαμορφωθεί το κατάλληλο έδαφος που θα επιτρέψει την πλήρη άρση των περιορισμών με ορίζοντα το Πάσχα.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider