Κορονοϊός: Εβδομάδα κρίσιμων αποφάσεων - Στο «μικροσκόπιο» τα σχολεία

Έφη Τσιβίκα
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Κορονοϊός: Εβδομάδα κρίσιμων αποφάσεων - Στο «μικροσκόπιο» τα σχολεία
Καθώς το νέο στέλεχος Όμικρον διαδίδεται, όλοι οι μη εμβολιασμένοι διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο να νοσήσουν, συμπεριλαμβανομένων των παιδιών.

Aκόμη μία εβδομάδα κρίσιμων αποφάσεων ξεκινά, καθώς μέχρι την Τετάρτη αναμένονται οι ανακοινώσεις σχετικά με το άνοιγμα των σχολείων, υπό την απειλή της παραλλαγής Όμικρον.

Όπως τόνισε ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΙ την Κυριακή, τα σχολεία λειτούργησαν πολύ καλά το πρώτο τετράμηνο και βούληση και θέση της κυβέρνησης είναι να ανοίξουν κανονικά στις 10 Ιανουαρίου. Ωστόσο, αναμένονται και οι εισηγήσεις της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, η οποίοι φαίνεται ότι προσανατολίζεται προς την ίδια κατεύθυνση.

Πάντως, σήμερα Δευτέρα, 3 Ιανουαρίου ξεκινά κανονικά η λειτουργία των βρεφικών, παιδικών και βρεφονηπιακών σταθμών της χώρας, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, αφήνοντας ωστόσο ανοιχτό το ενδεχόμενο για αλλαγή «πλεύσης», ανάλογα με τις αποφάσεις των επιστημόνων.

«Η βούληση και η θέση είναι τα σχολεία να ανοίξουν. Έχουμε δει ότι το πρωτόκολλο, το οποίο τηρήθηκε, είχε πολύ θετικά αποτελέσματα. Από εκεί και πέρα, βεβαίως, θα δούμε την πορεία των κρουσμάτων, αλλά και τη συζήτηση που θα γίνει στην Επιτροπή των ειδικών. Ενδεχομένως να γίνει επικαιροποίηση του πρωτοκόλλου. Δηλαδή το πρωτόκολλο στα σχολεία είχε ορισμένα στάδια, τα οποία θα πρέπει να προσαρμοστούν στις συνθήκες της Όμικρον.
Η συζήτηση που αναπτύσσεται έχει να κάνει με τη διενέργεια περισσότερων τεστ, λόγω της μεγαλύτερης μεταδοτικότητας της νέας μετάλλαξης», ανέφερε ο υπουργός Υγείας.

Τα πιθανά σενάρια

Παρότι το ενδεχόμενο για παράταση των σχολικών διακοπών δεν μπορεί να αποκλειστεί, προς το παρόν δεν φαίνεται να προκρίνεται, με το σενάριο να ανοίξουν κανονικά τα σχολεία με τροποποιήσεις στα υγειονομικά πρωτόκολλα να είναι το επικρατέστερο.

Μέλη της Επιτροπής εκτιμούν ότι η παράταση των διακοπών δεν θα είχε νόημα καθώς η επιδημία αυτήν την περίοδο κινείται σε ανοδική τροχιά και το πιθανότερο είναι μία εβδομάδα αργότερα τα κρούσματα να βρίσκονται σε υψηλότερο επίπεδο. Επιπλέον, τα σχολεία είναι επιτηρούμενο περιβάλλον και τα δια ζώσης μαθήματα θα περιορίσουν τις εξωσχολικές συναντήσεις των μαθητών σε μη ελεγχόμενα περιβάλλοντα.

Το προσχέδιο της Επιτροπής περιλαμβάνει προς ώρας rapid αντί για self test πριν από την επιστροφή στο σχολείο.

Σε περίπτωση εντοπισμού κρούσματος σε τμήμα:

  • Όλοι οι μαθητές, εμβολιασμένοι και ανεμβολίαστοι να ελέγχονται με rapid test
  • Κατάργηση του «σταυρού», δηλαδή του ελέγχου μόνο στους μαθητές που κάθονται δίπλα, πίσω, ή μπροστά από το επιβεβαιωμένο κρούσμα και διενέργεια rapid test σε όλους τους μαθητές της τάξης
  • Τεστ ανά 5 αντί για 7 ημέρες.
  • Καραντίνα 5 αντί για 10 ημέρες

Κριτήριο η πίεση στο ΕΣΥ

Η ραγδαία αύξηση των ημερήσιων κρουσμάτων, τα οποία κατά την τελευταία εβδομάδα ξεπέρασαν συνολικά τις 183.500, ήταν αναμενόμενη. Αυτό που θα παίξει καθοριστικό ρόλο τελικά τις αποφάσεις είναι η επίπτωση που θα έχουν στο σύστημα Υγείας.

Παρόλο που, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, το ποσοστό της παραλλαγής Όμικρον έφτασε μέσα σε ένα 10ήμρο στο 70%, προς το παρόν αυτό δεν έχει μεταφραστεί αναλογικά σε νοσηλείες. Ωστόσο, τα νοσοκομεία εξακολουθούν να πιέζονται από τα κρούσματα της παραλλαγής Δέλτα, η οποία δίνει περισσότερες και σοβαρότερες νοσηλείες, σύμφωνα με τα μέχρι τώρα δεδομένα. Σημειώνεται ότι η παραλλαγή Δέλτα συνεχίζει να κυκλοφορεί στην κοινότητα.

Βάσει των στοιχείων που δημοσιεύει ο ΕΟΔΥ, οι εισαγωγές ασθενών με Covid-19 εμφανίζουν μία αύξηση της τάξεως του 25% το τελευταίο επταήμερο, ενώ τάσεις σταθεροποίησης παρουσιάζουν διασωληνώσεις και θάνατοι.
Η πληρότητα στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) υπερβαίνει το 90%, όμως, όπως διευκρίνισε ο ίδιος ο κ. Πλεύρης, καμία από τις νέες διασωληνώσεις δεν αφορά στην παραλλαγή Όμικρον.

«Οι νοσηλείες είναι αναλογικά πολύ λιγότερες. Στην Αθήνα, που κατά βάση πιέζεται το σύστημα Υγείας από την Όμικρον, βλέπουμε ότι υπάρχουν νοσηλείες, αλλά μέχρι στιγμής είναι πιο ήπιες, ενώ από όλες τις νέες διασωληνώσεις, είδαμε με PCR ότι καμία από αυτές δεν αφορά την Όμικρον. Όλοι οι διασωληνωμένοι συμπολίτες μας, που αυτή τη στιγμή δίνουν τον αγώνα τους, έχουν προσβληθεί από τη μετάλλαξη Δέλτα.
Αυτό είναι ένα ενθαρρυντικό μήνυμα, αλλά από την άλλη πλευρά, επειδή μιλάμε για μία πολύ μεγάλη μεταδοτικότητασ, δημιουργείται μία πίεση στα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών των νοσοκομείων και σίγουρα θα υπάρξει και πίεση στο Εθνικό Σύστημα Υγείας. Η Όμικρον μας βρήκε σε μία φάση που το Εθνικό Σύστημα Υγείας δεν έχει αποσυμφορηθεί από το 4ο κύμα και για αυτό το λόγο υποχρεωθήκαμε να πάρουμε μέτρα», εξήγησε ο υπουργός Υγείας.

Ανησυχία για το ιατρονοσηλευτικό και εκπαιδευτικό προσωπικό

Μεγάλο αναδυόμενο πρόβλημα αποτελούν οι μολύνσεις μεταξύ του ιατρονοσηλευτικού προσωπικού, οι οποίες έχουν ήδη κάνει την εμφάνισή τους σε ορισμένα νοσοκομεία, όπως το «Σωτήρια» και ο «Ευαγγελισμός». Με την υψηλή μεταδοτικότητα του νέου στελέχους εκτιμάται ότι το φαινόμενο θα επεκταθεί σύντομα κι ενώ το σύστημα Υγείας είναι ήδη αποδεκατισμένο, ως αποτέλεσμα της μακροχρόνιας μάχης με τον κορονοϊό αλλά και των αναστολών εργασίας στους μη εμβολιασμένους υγειονομικούς.

Στο πλαίσιο αυτό, σύμφωνα με τις νέες οδηγίες του ΕΟΔΥ, οι υγειονομικοί θα μπαίνουν σε καραντίνα για πέντε ημέρες και θα επιστρέφουν στην εργασία με ή χωρίς αρνητικό test εάν είναι ασυμπτωματικοί ή με ήπια συμπτώματα.

Από σήμερα ενεργοποιείται και και το επικαιροποιημένο σχέδιο συνεργασίας του Υπουργείου Υγείας με τις ιδιωτικές κλινικές που στοχεύει να ενισχύσει το ΕΣΥ στην Αθήνα με επιπλέον τουλάχιστον 300 απλές κλίνες νοσηλείας για Covid περιστατικά.

Προβληματισμό προκαλεί, ωστόσο, και το ενδεχόμενο μολύνσεων μεταξύ του εκπαιδευτικού προσωπικού, κάτι που αναμένεται να προκαλέσει πρακτικά προβλήματα στη λειτουργία των σχολικών μονάδων.

Αυξάνονται οι νοσηλείες παιδιών

Καθώς το νέο στέλεχος Όμικρον διαδίδεται, όλοι οι μη εμβολιασμένοι διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο να νοσήσουν, συμπεριλαμβανομένων των παιδιών.

Σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη, στις ΗΠΑ ο μέσος όρος νέων παιδιατρικών νοσηλειών ανά ημέρα αυξήθηκε κατά 30 – 50 % από τις προηγούμενες εβδομάδες. Στο Ηνωμένο Βασίλειο εισήχθησαν στο νοσοκομείο πάνω από 500 παιδιά την προηγούμενη εβδομάδα έως και τις 26 Δεκεμβρίου, ενώ νοσηλεύτηκαν 109 παιδιά κάτω των 5 ετών μέσα σε δύο μέρες.

Ωστόσο, δεν υπάρχουν δεδομένα για το αν αυτές οι αυξήσεις στις νοσηλείες των παιδιών με covid είναι συγκυριακές, αν τα κρούσματα οφείλονται στο νέο στέλεχος Όμικρον καθαυτό, αν είναι λόγω της μεγαλύτερης μεταδοτικότητας ή αν πρόκειται κυρίως για ενδοοικογενειακή διασπορά. Και στις 2 χώρες, προς το παρόν αναμένεται κανονικά το άνοιγμα των σχολείων. Πάντως, οι ειδικοί ανέμεναν ούτως ή άλλως αύξηση των νοσηλειών και στα παιδιά, ως αποτέλεσμα της γενικότερης αύξησης των κρουσμάτων.

Στην Ελλάδα, αυτό που ανησυχεί περισσότερο είναι η μεταφορά της επιδημίας από τις νεαρότερες στις μεγαλύτερες ηλικίες και κυρίως στους ανεμβολίαστους άνω των 60 ετών, οι οποίοι ανέρχονται σε περίπου 380.000.

Οι ειδικοί παρακολουθούν καθημερινά τα επιδημιολογικά δεδομένα και ανάλογα με την επιδημιολογική εικόνα της χώρας θα ληφθούν οι σχετικές αποφάσεις, μετά από τις κρίσιμες συνεδριάσεις τους, την προσεχή Τρίτη ή Τετάρτη.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Μανωλόπουλος: Ανοιχτή ακόμα η συζήτηση για τα σχολεία

Πλεύρης: Στόχος να ανοίξουν τα σχολεία στις 10 Ιανουαρίου

Τζανάκης: Αν ανοίξουμε τα σχολεία θα κλείσουν μετά από πέντε, δέκα ημέρες

gazzetta
gazzetta reader insider insider