Υγεία
10-11-2021 | 14:30

Κομισιόν: Ενέκρινε σύμβαση με την Valneva για την εξασφάλιση νέου πιθανού εμβολίου

Newsroom
Μοιράσου το
Κομισιόν: Ενέκρινε σύμβαση με την Valneva για την εξασφάλιση νέου πιθανού εμβολίου
live updates: Ανανεώθηκε πριν

H Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε την όγδοη σύμβαση με φαρμακευτική εταιρεία με σκοπό την αγορά του πιθανού εμβολίου της κατά της νόσου COVID-19. Η σύμβαση με τη Valneva προβλέπει τη δυνατότητα αγοράς από όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ σχεδόν 27 εκατομμυρίων δόσεων το 2022. Η σύμβαση περιλαμβάνει επίσης τη δυνατότητα προσαρμογής του εμβολίου σε νέα παραλλαγμένα στελέχη και περαιτέρω παραγγελίας έως και 33 εκατομμυρίων επιπλέον εμβολίων από τα κράτη μέλη το 2023.

Η σύμβαση με τη Valneva έρχεται να προστεθεί σε ένα ήδη εξασφαλισμένο ευρύ χαρτοφυλάκιο εμβολίων που πρόκειται να παραχθούν στην Ευρώπη, στο οποίο περιλαμβάνονται οι συμβάσεις που έχουν ήδη υπογραφεί με τις εταιρείες AstraZeneca, Sanofi-GSK, Janssen Pharmaceutica NV, BioNtech-Pfizer, CureVac, Moderna και Novavax. Αυτό το διαφοροποιημένο χαρτοφυλάκιο εμβολίων θα διασφαλίσει ότι η Ευρώπη είναι καλά προετοιμασμένη για εμβολιασμό, μόλις τα εμβόλια αποδειχθούν ασφαλή και αποτελεσματικά. Τα κράτη μέλη θα μπορούν να αποφασίσουν να δωρίσουν τα εμβόλια σε χώρες χαμηλότερου ή μεσαίου εισοδήματος ή να τα ανακατευθύνουν σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Η κ. Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, δήλωσε σχετικά: «Η σύμβαση επιτρέπει την προσαρμογή του εμβολίου σε νέες παραλλαγές. Το ευρύ χαρτοφυλάκιό μας θα μας βοηθήσει να καταπολεμήσουμε την COVID και τις παραλλαγές της στην Ευρώπη και πέραν αυτής. Η πανδημία δεν έχει τελειώσει. Όλοι όσοι μπορούν να εμβολιαστούν θα πρέπει να το πράξουν.».

Η κ. Στέλλα Κυριακίδου, Επίτροπος Υγείας και Ασφάλειας των Τροφίμων, δήλωσε σχετικά: «Η ενωσιακή μας στρατηγική για τα εμβόλια εξακολουθεί να παράγει αποτελέσματα, σε μια περίοδο κατά την οποία ο αριθμός των κρουσμάτων της νόσου COVID-19 αυξάνεται δυστυχώς και πάλι σε ολόκληρη την ΕΕ. Το εμβόλιο της Valneva προσθέτει άλλη μια επιλογή στο ευρύ μας χαρτοφυλάκιο, μόλις αποδειχθεί η ασφάλεια και η αποτελεσματικότητά του από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων. Εξακολουθούμε να υποστηρίζουμε τα κράτη μέλη στις προσπάθειες που καταβάλλουν για τον εμβολιασμό και το μήνυμα που στέλνουμε είναι πάντα το ίδιο: εμπιστευθείτε την επιστήμη και εμβολιαστείτε, εμβολιαστείτε, εμβολιαστείτε.»

Η Valneva είναι ευρωπαϊκή εταιρεία βιοτεχνολογίας, που αναπτύσσει εμβόλιο αδρανοποιημένου ιού, το οποίο παρασκευάζεται με χημική αδρανοποίηση ζωντανού ιού. Πρόκειται για παραδοσιακή τεχνολογία εμβολίων, που χρησιμοποιείται εδώ και 60-70 χρόνια, με καθιερωμένες μεθόδους και υψηλό επίπεδο ασφάλειας. Τα περισσότερα εμβόλια κατά της γρίπης και πολλά παιδικά εμβόλια χρησιμοποιούν αυτή την τεχνολογία. Σήμερα είναι το μοναδικό αδρανοποιημένο εμβόλιο υποψήφιο για κλινικές δοκιμές κατά της νόσου COVID-19 στην Ευρώπη.

Η Επιτροπή, με τη στήριξη των κρατών μελών της ΕΕ, αποφάσισε να υποστηρίξει το εμβόλιο αυτό βασιζόμενη σε έγκυρη επιστημονική αξιολόγηση, στην τεχνολογία που χρησιμοποιήθηκε, στην εμπειρία της εταιρείας όσον αφορά την ανάπτυξη εμβολίων, καθώς και στην παραγωγική της ικανότητα να προμηθεύσει όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.